שתף קטע נבחר

מחקר: עישון גראס לפני גיל 18 פוגע באיי.קיו. בבגרות

המחיר הבריאותי של הסטלה: מחקר שעקב אחרי אלף איש מרגע הלידה ובמשך ארבעה עשורים מצא כי אלה שעישנו מריחואנה לפני גיל 18 סבלו מירידה ברמת האינטליגנציה, הזיכרון והריכוז בבגרותם. החוקרים: "עישון מריחואנה אינו נקי מסכנות"

מריחואנה פוגמת באינטליגנציה, בריכוז ובזיכרון: כך עולה ממחקר חדש שנמשך קרוב ל-40 שנה וכלל אלף איש. החוקרים מצאו גם כי הפגיעה המוחית נמשכה אחרי הפסקת עישון המריחואנה. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

עוד על מריחואנה:

לא כמו סיגריה: עישון גראס לא מזיק לריאות

מתי שימוש שגרתי בגראס הופך להתמכרות?

 

"השימוש מותיר את צרכן המריחואנה מאחור"

במחקר השתתפו נבדקים מהעיר דנידין שבניו זילנד והוא נערך על ידי חוקרי אוניברסיטת דיוק מארצות הברית. החום עקבו אחרי המשתתפים מרגע לידתם בשנת 1972 ועד הגיעם לגיל 38. 96% מהם השתתפו במחקר מתחילתו ועד סופו. כ-5% מהמשתתפים דיווחו כי עישנו מריחואנה לפחות פעם בשבוע במהלך גיל ההתבגרות.

 

בין גיל 13 ל-38, עברו הנבדקים מבחנים פסיכולוגיים ומבדקי איי.קיו. מהממצאים עלה כי לאלו שעישנו מריחואנה באופן קבוע היה ניקוד ממוצע נמוך בשמונה נקודות במבדקי האיי.קיו. הפסקת השימוש במריחואנה לא הביאה לשינוי ניכר בתוצאות. בתוך כך נמצא כי אצל אלה שהחלו לעשן לאחר גיל 18 הייתה צניחה באיי.קיו, אך היא הייתה מועטה יותר.

 

"עישון מריחואנה אינו נקי מסכנות", אמרה ד"ר מדליין מייר, מצוות החוקרים באוניברסיטת דיוק. "בעוד שירידה של שמונה נקודות מתוך ממוצע של 100 בסולם האיי.קיו אינה נשמעת הרבה, זוהי צניחה מהאחוזון ה-50 לאחוזון ה-29, וזו צניחה משמעותית. איי.קיו גבוה פירושו הישגיות גבוהה יותר בחינוך, בהכנסה, בבריאות ובאריכות החיים. ירידה של שמונה נקודות באיי.קיו בגיל ההתבגרות מותירה את צרכן המריחואנה מאחור, בהשוואה לשאר בני גילו".

 

סם הגורם לסיכונים גופניים ומוחיים

מנתוני הרשות למלחמה בסמים עולה כי שיעור המשתמשים בסמים בישראל עומד על כ-10%. אצל בני הנוער מזנק אחוז המשתמשים ל-16.5%. הנוער העולה משתמש פי שניים מנוער ישראלי בסמים מסוג קנאביס, חשיש ומריחואנה.

 

הקאנביס (מריחואנה) הוא הסם הנפוץ ביותר בעולם. מדיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים קנאביס, הצמח ממנו מיוצרים גראס וחשיש. בתקשורת הכתובה והאלקטרונית מתייחסים רבות אל צריכת הגראס ותוצריו כסם קל ולא מזיק, אולם מדובר בסם הגורם לסיכונים מוחיים וגופניים.

 

כבר בתחילת שנות ה-70 פורסמו מספר מחקרים אשר גילו בקרב נבדקים שצרכו גראס בכמות רבה והוגדרו מכורים עדות לדילדול בקליפת המוח (הקורטקס) שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. מכורים אלו סבלו גם מפגיעה בזיכרון, תוקפנות ותופעות דיכאוניות. מחקרים דומים

שנערכו מאוחר יותר אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דלילה יותר בקרב משתמשי הגראס.

 

עשן הגראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל. במחקר שנערך בקרב מעשני גראס באופן קבוע הודגמו שינויים בריריות של מערכת הנשימה, הדומים לשינויים המתרחשים בקרב מעשני טבק. מחקרים רבים אחרים גילו כי מספר משמעותי של מעשני גראס לוקים בגידולים ממאירים באיזור שבין מיתרי הקול לחלל הפה, כולל הלשון. הגראס, כך עולה ממחקרים אחרים, מגביר גם את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב (התקף לב) ומחלות כלי דם נוספות.

 

השפעה שלילית נוספת של הגראס היא על מערכת הרבייה. בגברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) ומספר תאי הזרע. בנשים - עישון סיגריה המכילה 1 גרם גראס עם THC גורמת להפחתה של 30% בריכוז ההורמון המבייץ בזמנים מסויימים במחזור החודשי.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון מריחואנה. הוביל לצניחה של 8 נקודות באיי.קו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים