שתף קטע נבחר

מזכ"ל האו"ם לחמינאי: די לאיומים על ישראל

באן קי-מון הגיע לוועידת המדינות הבלתי מזדהות בטהרן, צולם מחייך עם אחמדינג'אד ונפגש עם המנהיג העליון. חמינאי טען שאינו מעוניין בנשק גרעיני ומחה על "האיום מצד הגורם מספר 1 בממשלת ארה"ב". באן: האיומים על ישראל לא מקובלים

פגישת פסגה נדירה בטהרן: מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הגיע הבוקר (יום ד') לביקורו הראשון ברפובליקה האיסלאמית מאז נכנס לתפקידו ונפגש עם הנשיא מחמוד אחמדינג'אד. למרות המשבר החריף בין הקהילה הבינלאומית לאיראן, על רקע תוכנית הגרעין שלה, הצטלמו השניים מחייכים ולוחצים ידיים. בהמשך נפגש באן עם המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי.

 

עוד בחדשות ynet:

 

 

באן ואחמדינג'אד בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
באן ואחמדינג'אד בטהרן(צילום: EPA)
 

בפגישתו עם חמינאי אמר באן כי הוא מודאג מתוכנית הגרעין של איראן, וקרא לה לשתף פעולה עם הסוכנות הבילאומית לאנרגיה אטומית ועם שש המעצמות. המזכ"ל, כך סיפר דוברו בניו יורק, אמר לחמינאי ואחמדינג'אד שאיומיהם האחרונים על ישראל הם מסוכנים ולא מקובלים.

 

חמינאי התייחס לחשש המשותף של העולם מנשק גרעיני, ואמר: "הרפובליקה האיסלאמית פועלת במטרה להסיר את החששות הקיימים בנושא נשק גרעיני". לדבריו, מבחינה דתית ואידיאולוגית איראן אינה מעוניינת לפתח נשק כזה: "האמריקנים יודעים שאיראן אינה מעוניינת בנשק גרעיני והם רק מחפשים תירוץ". הוא תקף את הימצאותו של נשק גרעיני בידי ישראל, ואמר כי נושא זה מהווה סכנה גדולה לאזור: "אני מצפה מהאו"ם שיפעל בנושא", הבהיר.

 

ביקור אצל המנהיג העליון ()
ביקור אצל המנהיג העליון

 

הוא התייחס להודאה של המערב, לדבריו, בכך שהוא מנסה לפגוע בתוכנית גרעין באמצעות תוכנות מחשב זדונית כמו סטוקסנט: "מדוע הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לא נוקטת עמדה בנושא הזה?", תהה.

 

לפי ההודעה שפרסמה לשכתו הוא התייחס ל"איום הגרעיני על איראן מצד הגורם מספר אחת בממשלת ארה"ב", והתכוון לנשיא אובמה. הוא קרא לבאן קי-מון: "אני מצפה שהאו"ם יטפל באיום הזה לאלתר".

 

"איראן יכולה לסייע בסוריה"

באן, שהגיע לבירה האיראנית כדי להשתתף בוועידת המדינות הבלתי מזדהות, נועד קודם לכן עם יו"ר הפרלמנט עלי לריג'אני ולאחר הפגישה אמר במסיבת עיתונאים: "איראן יכולה למלא תפקיד חשוב בפתרון המשבר בסוריה בדרכי שלום", כך לפי הדיווח בסוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א. "העם בסוריה סבל הרבה בשנה וחצי האחרונות ויותר מ-20 אלף בני אדם נהרגו שם". בהתייחס לכך אמר חמינאי: "כדי שיהיה פתרון למשבר צריך למנוע שליחת נשק לארגונים חסרי אחריות בתוך סוריה", וכך רמז לארגוני הטרור הסונים והג'יהאד העולמי שפועל נגד משטרו של אסד בתמיכת סעודיה וקטאר. 

 

באן מתקבל בטהרן על-ידי שגריר איראן באו"ם, מוחמד חוזעי (צילום מסך) (צילום מסך)
באן מתקבל בטהרן על-ידי שגריר איראן באו"ם, מוחמד חוזעי(צילום מסך)

 

באן צפוי להיוועד בהמשך ביקורו גם עם ראש צוות המשא ומתן של איראן בנושא הגרעין, סעיד ג'לילי. הוא הוסיף כי שוחח עם יו"ר הפרלמנט בטהרן גם על זכויות האדם באיראן. "שוחחנו על נושאים שונים כמו מצב זכויות האדם באיראן והחששות שיש לנו בתחום הזה".

 

לריג'אני אמר לאחר פגישתו עם באן, שנמשכה כחצי שעה, כי איראן "לא תרשה למדינות הכוחניות (כינוי למעצמות המערב, ד"כ) לעורר סערה ומרידה בסוריה".

 

גם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, הגיע היום לטהרן לקראת ועידת המדינות הבלתי מזדהות.

 

נתניהו: הכנס הוא כתם לאנושות

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לכנס בטהרן, כשנפגש עם ראש ממשלת מדינת נידרזאכסן בגרמניה דיוויד מקאליסטר, המבקר בישראל. נתניהו הזהיר: "לפני 70 שנה, שישה מיליון מבני עמנו הושמדו בפעולה של רצח עם. העולם התחייב אז שהדבר לעולם לא יחזור על עצמו. אבל היום, למעלה מ-120 מדינות נמצאות בטהרן, שהמשטר שם מכחיש את השואה ופועל להשמיד את המדינה היהודית. משטר זה מתאכזר לאזרחיו, משתף פעולה בטבח סורים חפים מפשע וקורא 'מוות לאמריקה', 'מוות לישראל'".

 

נתניהו אמר כי "נראה שרבים בקהילה הבינלאומית לא למדו דבר. אני חושב שזו חרפה וכתם לאנושות. אני שמח שגרמניה היא בין המדינות שמסרבות לקחת חלק בהצגה הזאת ומגנה אותה, כי עתידנו המשותף כרוך בעמידה והתמודדות עם חוסר האנושיות והאכזריות הזאת".

  

ארגון המדינות הבלתי מזדהות הוקם בתקופת המלחמה הקרה ונועד להוות משקל נגד לרוסיה וארה"ב. הוועידה שתיפתח מחר בטהרן היא אירוע בינלאומי רחב היקף, בהשתתפות נציגים מ-120 מדינות, חלקם בדרג של ראשי מדינות, כמו נשיא מצרים מוחמד מורסי וראש ממשלת הודו מנמוהן סינג.

האיראנים מנסים למנף את הוועידה כדי לצאת מהבידוד המדיני, בעקבות המשבר עם המערב סביב תוכנית הגרעין.

 

אתמול אמר שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, כי הוא אופטימי באשר לפתרון הסוגיה, "אני סבור שיש פתרון שמבוסס על כך שכל הצדדים ייצאו מרוצים". בתשובה לשאלה בנושא השיחות עם שש המעצמות, השיב סאלחי כי לא יוכל לומר דבר, "מעבר למה שמפורסם בתקשורת", רמז אולי לאפשרות שמאחורי הקלעים נמשכים המגעים בין הצדדים.


פורסם לראשונה 29/08/2012 15:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למה הם מחייכים? אחמדינג'אד ובאן
צילום: EPA
מומלצים