שתף קטע נבחר

ארה"ב מנסה לבלום תקיפה ישראלית: חותכת בתרגיל המשותף, תשלח פטריוט בלי צוותים

דיווח דרמטי במגזין "טיים". כשברקע איומי ישראל לתקוף באיראן, ארה"ב מצמצמת מאוד את מספר החיילים שיגיעו לתרגיל המשותף באוקטובר ולמערכות ההגנה מפני טילים לא יצורפו מפעילים. גורם ישראלי: "הם אומרים לנו בעצם - 'אנחנו לא בוטחים בכם'". דובר בפנטגון הרגיע: "זה רק בגלל שינויי לו"ז"

ארצות הברית החליטה ללחוץ במלוא העוצמה על דוושת הבלמים לנוכח הסיכוי שישראל תתקוף באיראן . אחרי שורת התבטאויות קשות מצד הרמטכ"ל האמריקני, הגיע אמש (יום ו') צעד דרמטי במיוחד מצד וושינגטון. המגזין האמריקני "טיים" חשף כי ממשל אובמה החליט לצמצם משמעותית את נוכחות ארה"ב בתרגיל הצבאי הגדול המשותף לה ולישראל, "אוסטיר צ'לנג' 12", תרגיל שנדחה מתחילת השנה ושאמור להיערך בארץ באוקטובר הקרוב. שעות ספורות לאחר הפרסום הכחיש קצין אמריקני בכיר בפני סוכנות הידיעות רויטרס כי הצמצום נובע מחוסר אמון בין הצדדים והדגיש כי הוא עדיין התרגיל הגדול ביותר מסוגו.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

לפי הדיווח, מקורות "יודעי דבר" בשתי המדינות אמרו למגזין כי וושינגטון הפחיתה את מספר החיילים האמריקנים שישתתפו בתרגיל ביותר משני שלישים. כמו כן, כך דווח, היא תשלב בתרגיל מספר קטן מכפי שתוכנן של מערכות ליירוט טילים, שלהן

חלק מרכזי בתרגיל, ואלה שיושלבו יהיו גם עוצמתיות פחות. גורם צבאי ישראלי בכיר אמר למגזין "טיים": "בעיקרון, מה שהאמריקנים אומרים לנו הוא 'אנחנו לא בוטחים בכם'".

 

שעות ספורות לאחר שבפנטגון סירבו להגיב בפירוט לדיווח, דחה דובר מטעם הפנטגון את הטענה כי צמצום הכוחות נובע מחוסר אמון בין הצדדים. "התרגיל עודנו התרגיל הגדול ביותר מעודו שערכו שתי המדינות בתחום ההגנה מטילים בליסטיים", אמר לוטננט קולונל ג'ק מילר מחיל האוויר האמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס. "התרגיל לא השתנה בהיקפו ויכלול את אותן המערכות שאמור היה לכלול. כל המערכות המבצעיות שייפרשו יפעלו באופן מלא", הוסיף הקצין האמריקני הבכיר שהדגיש כי "קיום התרגיל הוא סימן מוחשי לאמון ההדדי שלנו".

 

גורם אמריקני רשמי מסר בעילום שם לרויטרס כי הצמצום במספר הכוחות יהיה קטן מכפי שדווח במגזין "טיים". גורם ביטחוני ישראלי אמר לסוכנות הידיעות כי היקף התרגיל יהיה דומה לתרגיל המשותף שהתקיים לפני שנתיים. לדבריו התרגיל תוכנן בתחילה במימדים גדולים יותר "אבל השינויים נערכו במסגרת דרישות התרגיל ותו לא. דברים כאלה מתוכננים במשך זמן רב ושינויים כגון זה הם נפוצים".  

 

הכתבה של המגזין "טיים" התפרסמה תחת הכותרת "ארה"ב מפחיתה את מידת ההשתתפות שלה בתרגיל עם ישראל, מה שעשוי להשפיע על תקיפה אפשרית באיראן". בכותרת המשנה נכתב כי "השתתפות דלה יותר (של האמריקנים) עשויה להפוך עבור ממשלת ישראל את האפשרות של תקיפה נגד מתקני הגרעין של איראן לקשה יותר". לפי הדיווח, במקום 5,000 חיילים שאמורים היו להישלח לישראל, הפנטגון ישלח רק 1,500 אנשי צבא אמריקנים, ואולי אף רק 1,200.

 

חיילים אמריקנים בישראל בתרגיל ב-2009. לא יישלחו שתי ספינות (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
חיילים אמריקנים בישראל בתרגיל ב-2009. לא יישלחו שתי ספינות(צילום: דובר צה"ל)

 

עוד מדווח כי מערכות "פטריוט" ליירוט טילים יגיעו לישראל כמתוכנן, אולם הצוותים המפעילים אותן לא יגיעו. גורמים רשמיים בשני הצבאות אמרו כי במקום ששתי ספינות ועליהן מערכת להגנה מפני טילים בליסטיים יגיעו למימי ישראל, לפי תוכנית חדשה תישלח רק אחת, כשגם היא מוגדרת ככזו ש"אולי" תישלח.

 

במגזין האמריקני ציינו כי דוברת בפנטגון סירבה לדון בפרטים של הפחתת הנוכחות האמריקנית בטענה שההכנות לתרגיל הן סודיות. עם זאת, כך ציינו ב"טיים", בהצהרה שהועברה בדואר האלקטרוני נמסר כי צה"ל עודכן בשינויים וימשיך להיות מעודכן.

 

לוטננט קולונל ג'ק מילר, ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס כמה שעות לאחר הפרסום במגזין "טיים" טען כי התרגיל תוכנן להתקיים בתחילת מאי, אבל ישראל ביקשה להקדים את התרגיל "וכשהוחלט להזיז אותו ארצות הברית הודיעה כי בשל המבצעים שהצבא האמריקני מקיים בזמן זה נאלץ לצמצם את מספר החיילים ואת הציוד בתרגיל".

 

דברים אלה מתאימים לדיווח ב"טיים" לפיו בכירים בצבא ארה"ב חשפו בפני עמיתיהם הישראלים את הצמצום המשמעותי של השתתפותם בתרגיל כבר לפני יותר מחודשיים. ההסבר הרשמי היה מגבלות תקציב, אולם ב"טיים" ציינו כי המהלך האמריקני בא בשעה שהמתח בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו גובר על רקע איומיה העקביים של ישראל לתקוף באיראן. הפרשנית האמריקנית לאורה רוזן פרסמה הלילה מאמר בו כתבה כי שר הביטחון, אהוד ברק, היה זה שביקש בסוף השנה שעברה משר ההגנה האמריקני, ליאון פאנטה, לבטל את תרגיל ההגנה שתוכנן במקור להתקיים באביב האחרון. פאנטה הסכים, אך התנה את דחיית התרגיל בקביעת מועד חדש. בארה"ב זעמו כאשר דחיית התרגיל פורסמה. האחריות הוטלה על ארה"ב, למרות שזו הייתה בקשה ישראלית.

 

בתרגיל ישראל-ארה"ב לפני שלוש שנים. הרמטכ"ל האמריקני לא רוצה להשתתף בתקיפה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
בתרגיל ישראל-ארה"ב לפני שלוש שנים. הרמטכ"ל האמריקני לא רוצה להשתתף בתקיפה(צילום: דובר צה"ל)

 

ב"טיים" מדגישים כי המערכות האמריקניות להגנה מפני טילים חשובות מפני שאף שישראל רשמה התקדמות משמעותית בייצור מערכות להגנה מפני טילים, אין לה די מערכות כאלה כדי להגן על שטח המדינה כולה ולא יהיו לה די כאלה גם אם תנצל את כל כספי הסיוע האמריקנים לפיתוחן. הדבר, כך ציינו כתבי המגזין, הופך את הצורך במערכות הפטריוט למשמעותי

כל-כך. התרגיל, הדגישו, תוכנן להיות "הגדול והמשמעותי ביותר בהיסטוריה המשותפת של ארה"ב וישראל", ומטרה מרכזית בו הייתה לשפר את שיתוף הפעולה בין מערכות ההגנה מפני טילים של ישראל וארה"ב.

 

רק שלשום חזר ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל מרטין דמפסי, על עמדתו לפיה תקיפה ישראלית לא תצליח לחסל לחלוטין את תוכנית הגרעין האיראנית. אלא שהפעם הבהיר גם: "אני לא רוצה להיות שותף למעשה אם הם יחליטו לעשות את זה". לפי העיתון הבריטי "גרדיאן", דמפסי אמר עוד כי תקיפה ישראלית "כמובן תוכל לעכב, אבל כנראה לא להרוס את תוכנית הגרעין האיראנית". לפני שבועיים הוא הביע עמדה דומה ביחס להפצצת מתקני הגרעין באיראן.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 31/08/2012 22:54

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרגיל ישראלי-אמריקני משותף ב-2009
צילום: EPA
הרמטכ"ל האמריקני דמפסי. לא רוצה לקחת חלק בתקיפה
צילום: AFP
נשיא ארה"ב אובמה. ספינה אחת, וגם זה בספק
צילום: MCT
מומלצים