שתף קטע נבחר

מספרות בעלת משקל, למדיו של גיבור העל

קומיקס, כפורמט שאוהב להמציא את עצמו מחדש בין האיורים, עוקב לעתים קרובות גם אחרי יצירות ספרותיות מכוננות ומציב אותן בין המשבצות. קבלו את דרקולה, אליס בארץ הפלאות ואפילו פרנקנשטיין שחבר לג'יימס בונד - בגרסת הקומיקס

סיפורים זוכים לגלגולים רבים בחייהם. רומן כתוב או יצירת קומיקס מפורסמת הופכים להפקה קולנועית עתירת תקציב או עיבוד טלוויזיוני - וגם הפוך - סרט שובר קופות הופך לספר או קומיקס, ולעתים סיפור מוכר מתעבד אפילו לגרסה מוזיקלית. בעידן שלנו, העמוס באדפטציות ממדיום למדיום, זה לגמרי טבעי, שחלק מיצירות ספרות מוכרות ומכוננות של תרבות המערב - וגם כאלה שלא באמת נכנסו לקאנון, אבל הותירו חותם - יזכו לגרסאות קומיקס.

 

עוד כתבות בערוץ הקומיקס של ynet :

 

עולם הקומיקס תמיד היה קרוב לעולם הספרות. כמדיום שמטרתו לשלב בין מילה לאיור. מכאן שהפיתוי לקחת סיפור כתוב ולעבד אותו לכדי קומיקס הוא תמיד גדול. בקומיקס היוצר יכול להציג בפני הקורא את האינטרפרטציה שלו לטקסט, תוך כדי נתינת כבוד למילה הכתובה, ומבלי להתחשב ביותר מדי שיקולים תקציביים.

 

"המגדל האפל" בקומיקס. קינג נשאר מעורב (עטיפת הקומיקס) (עטיפת קומיקס) (עטיפת קומיקס)
"המגדל האפל" בקומיקס. קינג נשאר מעורב (עטיפת הקומיקס)

 

ישנם יוצרים הבוחרים להשתמש בטקסט המקורי כמו שהוא מבלי לשנות אף מילה. רוברט קראמב בעיבוד שלו לספר בראשית, או "הגלגול" של פרנץ קפקא שאייר פיטר קופר, או גרסתו של ז'ואן ספאר לנסיך הקטן, הן דוגמאות מובהקות ליצירות גרפיות שמתבססות על טקסט מקורי, שמופיע ללא שינוי. בניגוד לאלו, ישנם יוצרים אחרים שלוקחים את הטקסט המוכר, אך מפרקים אותו ומרכיבים ממנו משהו חדש לגמרי.

 

לרוב הסיפור שייבחר לעבור עיבוד למדיום הקומיקס יהיה סיפור מוכר שזכה בעבר להצלחה מסחרית. לראייה, ספרו של פיליפ ק. דיק "האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות", וסדרת ספרי "המגדל האפל" של סופר רבי המכר סטיבן קינג - שתיהן זכו בשנים האחרונות לגרסאות קומיקס משלהם.

 

ממדע בדיוני למדע קומיקסאי

יצירת המדע הבדיוני של דיק, שזכתה בעבר לעיבוד קולנועי בדמות סרט הקאלט של רידלי סקוט "בלייד ראנר" זכתה גם לעיבוד קומיקס בהוצאת "Boom ", כאשר את הטקסט המלא של דיק, המספר את סיפורו של צייד האנדרואידים ריק דקארד שנשלח "להוציא לגימלאות" שישה אנדרואידים מתקדמים, אייר טוני פארקר. העיבוד הקומיקסאי הזה פורסם על פני 24 חוברות שכונסו, לאחר פרסום החוברת האחרונה, בשני אוגדנים.

 

קונאן הברברי. מסרט קאלט לקומיקס  (עטיפת קומיקס) (עטיפת קומיקס)
קונאן הברברי. מסרט קאלט לקומיקס

 

פרויקט שאפתני יותר לקחה על עצמה הוצאת Marvel Comics שהפכה את סדרת ספרי "המגדל האפל" של סטיבן קינג לקומיקס. הסדרה, המורכבת משמונה ספרים עבי-כרס הפכה ל-60 חוברות קומיקס. הסיפור עצמו עובד מחדש והותאם לפורמט בעזרת יוצרי הקומיקס, כאשר סטיבן קינג "השגיח מלמעלה" על תקן המנהל היצירתי של הפרויקט. גרסת הקומיקס, העוקבת אחרי האקדוחן רולנד במסעו על עבר המגדל האפל בעולם שמשלב אלמנטים של מערבון ופנטזיה, זכתה לשבחים הן מצד הביקורת והן מצד הקוראים.

 

דמות ספרותית נוספת שזכתה להצלחה כקומיקס הוא קונאן הברברי. קונאן, המוכר בעיקר בזכות סרט הקאלט בכיכובו של ארנולד שוורצנגר הצעיר, נוצר במקור על ידי רוברט אי האוורד, למגזיני הפאלפ של תחילת שנות ה-30 באמריקה. במהלך השנים הוא זכה, כאמור, לעיבודים לקולנוע, לטלוויזיה, לספרי פרוזה - וגם לקומיקס.

 

הופעת הבכורה של הברברי מסימרייה בחוברת קומיקס, היתה כבר בשנות ה-70 בסדרה שנשאה את שמו בהוצאת Marvel Comics. הברברי זכה להצלחה כה גדולה, שב-1974 קיבל סדרה נוספת, ולמעשה, ההוצאה פרסמה סיפורים שלו עד ל-1996. בנוסף Marvel יצרו דמות חדשה בשם סוניה האדומה, המבוססת במעט על דמות שיצר האוורד, כמקבילה נשית לברברי בתחתוני העור. סוניה האדומה הפכה למודל ללוחמת בעולם פנטזיה, כאשר היא מצוידת בחרב, ובביקיני עשוי שריון קשקשים.

 

"סוניה האדומה". הכי ברברית  (עטיפת קומיקס) (עטיפת קומיקס)
"סוניה האדומה". הכי ברברית

 

ב-2003 הזכויות לדמותו של קונאן הועברו להוצאת Dark Horse וכך הוא זכה לסדרה חדשה. בעוד הקומיקס המקורי התבסס לעתים על סיפורים של האוורד, ולעתים תכופות יותר על סיפורים חדשים, הגרסה של Dark Horse עקבה באדיקות אחרי הסיפורים המקוריים של קונאן בתחילת דרכו.

 

גוד סייב דה קווין

כותב הקומיקס הידוע אלן מור (ווט'צמן, ונדטה), לא הסתפק ביצירת עיבוד קומיקסי לדמות ספרותית קלאסית אחת. מור התחבר לשורשיו הבריטים וב-1999 יצר את הקומיקס The League of Extraordinary Gentlemen. מור, בקונספט שהוגדר כ"ליגת הצדק של אנגליה הוויקטוריאנית", שילב דמויות ואלמנטים מיצירות ספרות אנגלית קלאסיות כמו "דרקולה", "המקרה המוזר של ד"ר ג'ייקל ומר הייד", "20 אלף מייל מתחת למים", ועוד ועוד.

 

"ליגת הצדק של אנגליה הוויקטוריאנית". לא בדיוק דפני ליף  (עטיפת קומיקס) (עטיפת קומיקס)
"ליגת הצדק של אנגליה הוויקטוריאנית". לא בדיוק דפני ליף

 

כך דמותה של מינה מורי (מינה הארקר לשעבר) מספרו של בראם סטוקר "דרקולה", מגייסת בהוראת סבו של ג'יימס בונד  את אלן קוורטרמיין (דמות מהספר "מכרות המלך שלמה"), קפטן נימו, האוולי גריפין - האיש הבלתי נראה, ואת ד"ר ג'ייקל, לליגה שמטרתה להגן על האימפריה הבריטית - וכל זה מתרחש רק כאקספוזיציה בחלק הראשון של הסיפור.

 

פרנקנשטיין המאויר. סוג של גיבור על  (עטיפת קומיקס) (עטיפת קומיקס)
פרנקנשטיין המאויר. סוג של גיבור על

 

בחלקים הבאים של הסדרה מור בוחן תקופות שונות בהיסטוריה הבריטית,

ומשתמש במקורות השראה ספרותיים בהתאם, כך שבהמשך החוברות מופעות דמויות כג'ון קארטר, גוליבר, ולקראת הסוף, אפילו דמות תואמת הארי פוטר. מור התבסס על יצירות קלאסיות גם ביצירה קומיקס אחרת פרי עטו בשם "Lost Girls" - קומיקס ארוטי בו מככבות דורתי מ"הקוסם בארץ עוץ", וונדי מ"פיטר פן" ואליס "מאליס בארץ הפלאות".

 

מור אכן הרשה לעצמו לפעול בחופש אמנותי רב ביצירותיו, אך לא רב כמו של הוצאת הקומיקס D, עם יצירתה של מרי שלי, מפלצתו של פרנקנשטיין. המפלצת, שבקומיקס נקראת פרנקנשטיין כמו המדען שיצר אותה, היא אותה מפלצת מהספר. אך בעוד שהונח שהמפלצת גוועה כאשר שקעה אל מתחת לקרח בסוף הסיפור המקורי, מתברר שהיא שרדה ומצאה את דרכה לאמריקה, שם חוותה הרפתקאות לרוב, ואף הפכה למעין גיבור על. כיום פרנקנשטיין הוא סוכן בארגון בשם SHADE שמטרתו להגן על האנושות מרעות שונות ומשונות. פרנקנשטיין כיכב גם בחוברות קומיקס של הוצאות זניחות אחרות כמו Prize ו-Dell, שוב - כאותו גיבור על חדש.

 

מכירים עוד סדרות קומיקס שמבוססות על ספרים? שתפו אותנו בטוקבקים!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת קומיקס
"האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות?" סיפורו של פיליפ ק' דיק בקומיקס
עטיפת קומיקס
לאתר ההטבות
מומלצים