שתף קטע נבחר

התפרעו על טרקטורון ופגעו, אז מה העונש?

האם עונשי מאסר קצרים או כאלה שהומרו לעבודות שירות ימנעו מנהגים פרועים לשוב לסורם? עיון בגזרי דין מראה שרק במקרים של פגיעות בנפש בית המשפט מחמיר עם העבריינים

הנהיגה הפרועה בטרקטורונים שגבתה מחיר כבד בסוף השבוע, כששתי רצות נדרסו ונפצעו ליד גבעת ברנר, מעוררת שאלות בדבר ענישתם של הנהגים הפרועים וההרתעה שהחוק אמור לייצר. ברוב המקרים נענשים העבריינים במאסר על תנאי, אלא אם גרמו לפגיעות בנפש. אך גם במקרים אלה החוק מאפשר לשופטים להקל עם הנאשמים, ובמקרה אחד למשל, אף שנהג-עבריין צעיר במיוחד פגע באב ובשני ילדיו - הוטל עליו עונש מאסר על תנאי בלבד.

  

 

נהגי טרקטורונים מסכנים חיי אדם - דיווחים נוספים ב-ynet:

טרקטורונים במגזר הערבי: "אור ירוק להשתוללות"

ח"כים: למצות את הדין עם מבצעי "פגע וברח"

בריונים על טרקטורונים: "ההפקרות שולטת"

 

מקרה זה אירע במאי 2010, כשנער בן 17 פצע את בני המשפחה בפארק בקריית מלאכי. בספטמבר 2011 הוא הורשע במסגרת הסדר טיעון בנהיגה ללא רישיון והפקרה אחרי פגיעה, גרימת חבלה חמורה ושיבוש מהלכי חקירה - לאחר שנהג בפראות בעודו בלתי מורשה לנהוג. הוא עלה על מדשאת הפארק ופגע בעוצמה באב ובשני ילדיו, בני שנתיים וארבע, ופצע אותם. בהמשך ברח משם, החביא את הטרקטורון במחסן בבית סבתו והסתתר בבית דודתו עד שנתפס. גזר הדין: שישה חודשי עבודות שירות ועוד עשרה חודשי מאסר על תנאי. כן נגזר עליו לשלם פיצוי של 40 אלף שקל, פסילת רישיון נהיגה לכל סוגי כל הרכב המנועי ומניעת אפשרות לקבל רישיון למשך 10 שנים. בערעור שהתקבל בעליון הוחמר העונש לעשרה חודשי מאסר בפועל.

 

במקרה אחר באותה שנה נגזרו שבעה חודשי מאסר בפועל, שבעה על תנאי למשך שלוש שנים, פסילה למשך שנתיים ותשלום קנס של 1,000 שקל, על נהג שהורשע בנהיגה פזיזה בשני מקרים במבשרת ציון. הוא נהג על טרקטורון תוך סיכון עוברי אורח, נסע בניגוד לכיוון המותר ואף תקף שוטר. על פי העדויות, הוא נהג באופן פרוע ומזלזל. מתיאור האירועים נכתב בגזר הדין כי מדובר בהתנהגות בריונית של ממש ובסיכון ממשי של עוברי אורח. 

 

 

זירת התאונה ליד גבעת ברנר ()
זירת התאונה ליד גבעת ברנר

 

בפברואר השנה נידון נאשם בבית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה לשמונה חודשי מאסר בפועל, לאחר שנתפס כשנהג בטרקטורון בצורה מסוכנת, עקף כלי רכב מימין ומשמאל ובניגוד לכיוון התנועה, ולא ציית לשוטר שהורה לו לעצור, כשהוא פסול מנהיגה. מלבד המאסר נפסל רישיון הנהיגה שלו לשנתיים נוספות.

 

כחודש קודם לכן גזר בית המשפט לתעבורה בירושלים שבעה חודשי מאסר בפועל על נהג שהורשע בביצוע שתי עבירות של נהיגה בצורה מסוכנת על טרקטורון, נהיגה בפזיזות תוך סיכון עוברי אורח ונסיעה בניגוד לכיוון המותר באופן פרוע ומזלזל. גם רישיונו של נהג זה נפסל לשנתיים. 

 

ביולי 2012 הוגש כתב אישום שייחס לנאשם עבירה של אי ציות לשוטר ונהיגה ברכב בקלות ראש: הוא נהג בטרקטורון במעמד קהל רב שהגיע להלווייתו של הרוכב טל שביט ונהג בפראות ביניהם. כששוטר ביקש ממנו לעצור הוא ניסה להימלט. בית המשפט גזר עליו חודשיים מאסר על תנאי למשך שנתיים, תשלום קנס בסך 1,500שקל או 15 ימי מאסר תמורתו, וכן פסילת רישיון נהיגה לשלושה חודשים.  

 

העונשים הופכים חמורים יותר כשהנהיגה הפרועה מובילה לפגיעות בנפש. כך במאי 2012 הורשע אופיר גיען בעבירות הריגה, נהיגה בקלות ראש שגרמה לתאונת דרכים שבה נחבל אדם וניזוק רכוש, ובנהיגה ללא ביטוח. גיען נהג באפריל 2009 בטרקטורון שבבעלותו על כבישי מושב אחיסמך באופן מסוכן תוך שהוא מרים את הגלגלים הקדמיים. התושבים הזהירו אותו מספר פעמים וביקשו ממנו לחדול. הוא פגע בקשישה תושבת היישוב בעודה על המדרכה, ובעקבות הפציעה היא הלכה לעולמה. הוא נשלח לשש שנות מאסר בפועל ושלילת רישיון ל-15 שנה.

 

במקרה הקשה של הילדה טל זינו, הוטל על אסעד שיבלי שהורשע בהריגה, בסיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה, בחבלה בכוונה מחמירה, במעשה פזיזות והפקרה לאחר פגיעה ובנהיגה בזמן פסילה 12 שנות מאסר, מתוכן תשע בפועל ופסילה ל-12 שנים, וכן תשלום פיצוי של 50 אלף שקל. הוא וחברו שנידון לשנתיים מאסר, נהגו בערב יום כיפור 2007 בטרקטורון ופגעו בילדה בת תשע ליד בית כנסת הומה אדם בכפר תבור. זאת אף שמספר ימים קודם לכן הזהיר את שיבלי מתנדב משמר הגבול שהוא נוהג בטרקטורון בצורה פראית בתוך היישוב. אף על פי שידע כי פגע בילדה, המשיך שיבלי בנסיעתו.

  

אך אירוע טרגי שאירע לפני שנים ספורות מחדד את הבעייתיות של מנגנוני האכיפה, ואף מסמל באופן פרדוקסלי כי בסופו של דבר מי שמשלם את המחיר על נהיגה חסרת אחריות הוא דווקא זה שמנסה למנוע אותה. בספטמבר 2007 היה מעורב בתאונה שוטר במשטרת ישראל, שניסה לעזור למתנדב רוכב קטנוע במרדף אחרי נהג טרקטורון שנסע בפראות ללא לוחית רישוי. השוטר, שבזמן התאונה לא היה בתפקיד, הבחין בטרקטורון ובניסיונו של המתנדב לעצרו, וניסה לסייע לו. אך הקטנוע התנגש בכנף הטרקטורון והרוכב נהרג. בית המשפט לתעבורה בפתח-תקווה זיכה את השוטר אך בית המשפט המחוזי הפך את ההחלטה, והוא הורשע בגרימת מוות ברשלנות. נהג הטרקטורון לא נתפס עד היום והשוטר עדיין ממתין לגזר הדין. 

 

עו"ד אדיר בנימיני ממשרדו של עו"ד דוד גולן, העוסק בתחום התעבורה, הסביר כי חלק לא מבוטל מכתבי האישום הנוגעים לנהיגה בטרקטורון קשורים בעיקר לעבירה של "נהיגה בטרקטורון שלא הותקנה בו מסגרת בטיחות". עבירה שגרתית נוספת שנאכפת לא מעט היא "נהיגה ברכב שהוא טרקטורון בכביש, שלא לשם חצייתו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(ארכיון)
צילום: shutterstock
עו"ד אדיר בנימיני
מומלצים