שתף קטע נבחר

מחאת הדיור הציבורי: "בית דין עממי" וזימון לשר

זכאים לדיור ציבורי ופעילים חברתיים הפגינו בכמה ערים והכריזו על "בית דין" שישפוט גורמים שהרסו את מערך הדיור הציבורי: "ב-20 השנים האחרונות, הממשלות פעלו ברשלנות פושעת"

עשרות זכאים לדיור ציבורי ופעילים חברתיים הפגינו הערב (יום ב') מול משרד השיכון ומשרדי חברת עמידר בערים רחובות, לוד, חדרה וקריית שמונה. המפגינים הכריזו על הקמת "בית דין עממי לדיור הציבורי", שבו "יואשמו" בעלי תפקידים שלטענת הפעילים הביאו להרס מערך הדיור הציבורי.

 

עוד כתבות על הדיור הציבורי ב-ynet:

בתים וגעגוע: כשבישראל בנו דירות לציבור

עסקת הגזירות: הדיל הסודי של ש"ס והליכוד

הדיור הציבורי בקריסה: "אטיאס צריך להתפטר"

 

זהבה גרינפלד, ממובילות המאבק למען הדיור הציבורי אשר מתגוררת בדירת עמידר, הגישה הבוקר "זימונים" ראשונים להתייצבות ב"בית הדין". הם הוגשו לשר השיכון אריאל אטיאס ולמנכ"ל עמידר, יעקב ברוש. בעקבות זאת, הוזעקו שוטרים למשרדי עמידר בתל אביב והשוטרים טענו כי מדובר בפרובוקציה של הפעילים. מובילי המאבק רואים גם בראש הממשלה בנימין נתניהו כאחד האחראים למצבו של הדיור הציבורי, וצפויים לשלוח לו זימון בהמשך.

 

גרינפלד (48), שצברה חובות ועיקולים לחברת עמידר, סיפרה על חובות שכר דירה ש"תפחו ללא פרופורציה". לדבריה, ישנם מאות דיירים החייבים מאות אלפי שקלים שצמחו מחוב של מאות שקלים בודדים. "הזכאים הם האנשים הכי מוחלשים", אמרה, "הם חווים טרור ופחד תמידי מפינוי".

 

"גם סילמן לא העיר את המדינה" 

הפעילים אמרו הערב כי "בית הדין העממי" ישוב להתכנס בעוד חודש בבת ים. רונה מורן, פעילה בפורום הדיור הציבורי, טענה כי "ב-20 השנים האחרונות, ממשלות ישראל פעלו ברשלנות פושעת שהביאה לחיסול מנגנון הדיור הציבורי. אנחנו כאן כי המדינה ומערכת המשפט מתעלמות באופן שיטתי ממצוקה חריפה של מאות אלפי אזרחים. גם התאבדותו של משה סילמן שנפגע מהמנגנון הזה לא הצליחה להעיר את המדינה. דיירי הדיור הציבורי נרמסים על-ידי המדינה ובבתי המשפט עד עפר".

 

דו"חות של מבקר המדינה והכנסת מהשנים האחרונות קבעו כי מערך הדיור הציבורי למעשה קרס. כיום ממתינים 2,400 זכאים לדירות. מדובר במשפחות חד-הוריות, משפחות שבהן שני בני זוג עם שלושה ילדים ומעלה, ובעלי נכויות קשות שעומדים בקריטריונים המחמירים של משרד השיכון. בנוסף, לפי משרד הקליטה, יותר מ-27 אלף עולים ממתינים לדירות בדיור הציבורי.

 

הזכאים ממתינים לעיתים לדירה במשך שנים רבות, ובינתיים הם מקבלים סיוע שעודכן באחרונה על ידי משרד השיכון לגובה של 2,500 עד 3,000 שקלים, בהתאם לגודל המשפחה. לדברי זכאים רבים, הסכום לא מאפשר להם להתקיים.

 

בנוסף לכך, כ-138 אלף איש בעלי הכנסות נמוכות במיוחד מקבלים

סיוע בשכר דירה שמגיע עד ל-1,400 שקלים. יש לציין כי מראשית שנות ה-90 לא התווספו דירות חדשות למערך הדיור הציבורי והמשמעות היא שעשרות אלפים ממתינים לדירה שכנראה לעולם לא יקבלו.

 

עם זאת, לאחרונה מנע השר אטיאס קיצוץ בתקציב משרד השיכון שלדברי גורמים במשרד עלול היה לפגוע בעשרות מיליוני שקלים שיועדו לדיור הציבורי. בנוסף, הגיעו משרדי השיכון והאוצר להסכמה על תוספת תקציבית של עשרות מיליונים למערך. הפעילים, מנגד, טוענים כי "מדובר בטיפה בים".

  

מחברת עמידר נמסר בתגובה: "חברת עמידר היא זרוע ביצועית. כל החלטה לגבי מדיניות כזו או אחרת בנושא הדיור הציבורי בישראל נתונה בידי הממשלה באמצעות משרד הבינוי והשיכון, ועמידר פועלת בהתאם להנחיותיהם. עמידר מנהלת כ-50 אלף דירות ועובדיה פועלים במסירות כל העת במטרה להעניק את השירות המיטבי לדיירים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיבל "זימון". אריאל אטיאס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים