שתף קטע נבחר

תספורת אמריקנית למורסי: פחות מיליארד מהחוב

לפי ה"ניו יורק טיימס", בכירים בארה"ב השתכנעו כי מצרים של האחים המוסלמים סוללת את הדרך הנכונה לדמוקרטיה והתרשמו מפתיחותו של המשטר לרפורמות בכלכלה - לכן הם מוצאים לנכון להפחית מחובה. ישראל תומכת, קלינטון תאשר?

לראשונה מאז ההפיכה במצרים ועליית הנשיא מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים, חשה ארצות הברית כי הגיעה השעה לסייע כלכלית למשטר החדש. ה"ניו יורק טיימס" מדווח הלילה (יום ג') כי וושינגטון קרובה להסכם עם מצרים שישחרר אותה מחוב של מיליארד דולר לארה"ב, כחלק מחבילת סיוע לה ולמדינות אחרות שנועדה לעודד את מצרים להתקדם לעבר דמוקרטיה. בנוסף לכך תומכת המעצמה האמריקנית בהלוואה בסך 4.8 מיליארד דולר למצרים מקרן המטבע הבינלאומית.

 

חדשות נוספות בעולם:

 

שגריר ישראל בארה"ב מייקל אורן הבהיר לקונגרס, לפי הדיווח, כי ישראל תומכת בסיוע, למרות החשש מהשינוי שעובר על מצרים תחת שלטון האחים המוסלמים, כיוון שהחמרת האבטלה וחוסר היציבות במצרים מסוכנים עוד יותר. הקונגרס עמד על כך שהסיוע יותנה באישור של מזכירת המדינה הילרי קלינטון שלפיו מצרים עומדת בהסכם השלום עם ישראל.

 

החוב הכולל של מצרים לארה"ב עומד על שלושה מיליארד דולר והוא קשור לאספקת "מזון תמורת שלום" בעקבות הסכמי קמפ דייויד.

 

מורסי (ארכיון). בארה"ב התרשמו מפתיחותו לרפורמות כלכליות          (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורסי (ארכיון). בארה"ב התרשמו מפתיחותו לרפורמות כלכליות (צילום: רויטרס)

 

מורסי וקלינטון (ארכיון). הסיוע מותנה באישורה         (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורסי וקלינטון (ארכיון). הסיוע מותנה באישורה (צילום: AFP)

 

שתי משלחות אמריקניות נמצאות במצרים כדי להשלים הסכם למתן ערבויות לעסקים אמריקנים במדינה: 375 מיליון דולר לערבויות להשקעות של אנשי עסקים אמריקנים במצרים ו-60 מיליון דולר קרן השקעות לאנשי עסקים מצרים.

 

הנשיא ברק אובמה הבטיח להעניק סיוע למצרים במאי 2011 בנאום המפורסם שלו במחלקת המדינה על המזרח התיכון, אולם ארה"ב היססה להשקיע במצרים לפני הבחירות לנשיאות ולפרלמנט ולפני שתיווכח כי המדינה יציבה. בחודשים שלאחר הפלת משטר מובארק נפגעה קשות התיירות במצרים, הענף המכניס ביותר למדינה.

 

מורסי הבהיר לאחר הבחירות שהנושא הכלכלי הוא בעדיפות עליונה. ה"ניו יורק טיימס" מציין כי גורמים אמריקנים הופתעו מהפתיחות של הנשיא החדש ושל עוזריו לרפורמות כלכליות תוך התמקדות ברורה ביצירת מקומות עבודה.

 

במחלקת המדינה האמריקנית מבקשים להרוויח מההבשלה של מצרים לאווירה של השקעות ולכן הוסדר ביקור קרוב של בכירים בכ-50 חברות אמריקניות במצרים דוגמת "זירוקס" ו"קטרפילר". זוהי אחת המשלחות המסחריות הגדולות ביותר שארה"ב משגרת כשהאמריקנים לוחצים על מצרים לשנות את חוקי המס, חוקי פשיטת הרגל וחוקי העבודה כדי לשפר את האווירה למען אנשי עסקים.

 

זוהי ההזדמנות האמריקנית להפעיל את השפעתה על מצרים ולנסות לסייע בהתמודדות עם העוני ועם האבטלה ההמונית, שעה שהעולם הערבי כולו עוקב אחר המתרחש במדינה הערבית הגדולה.

 

"המטרה שלנו היא לשלוח מסר ברור למצרים ולממשלה שזה לא רק עניין של סיוע, אלא של צמיחה ושל עסקים", אמר סגן מזכירת המדינה לכלכלה תומאס ניידס, שיעמוד בראש המשלחת המסחרית שתצא בשבת למצרים.

 

את העזרה הגדולה ביותר, בהיקף של שלושה מיליארד דולר, קיבלה מצרים מסעודיה ומקטאר. סין, שתהיה המדינה הזרה הראשונה שבה יבקר מורסי מחוץ לעולם הערבי, הציעה הלוואה בסך 200 מיליון דולר והשקעות בתחומי החקלאות והתקשורת.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. צפוי לקבל סיוע מארה"ב
צילום: רויטרס
מומלצים