שתף קטע נבחר

נאצה ללא מחיר: מבצעי "תג מחיר" מרססים חופשי

ההצתה במנזר השתקנים בלטרון הצטרפה לעשרות אירועים דומים בשנים האחרונות. כתבי אישום בודדים הם היוצא מהכלל במאבק העקר של שלטון החוק הישראלי בפורעים. יו"ר מועצת יש"ע: "לשב"כ יש אפס אחוז כתבי אישום ומאה אחוז כישלונות"

הכתובות מרוססות, הדלתות מוצתות והאחראים נמלטים ללא קושי. עשרות אירועי "תג מחיר" שהתרחשו בשנים האחרונות הובילו להגשת כתבי אישום בודדים, במה שמכונה על ידי יו"ר מועצת יש"ע "אזלת יד מוחלטת של השב"כ". חקירת אירוע הצתת המנזר בלטרון, שהועברה היום (ג') לידי היחידה לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל) של המשטרה עשויה אולי להוביל לתוצאות שונות, אך הנתונים היבשים מבשרים על מגמה ברורה.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

בין היתר, ניתן לציין את אירוע הצתת המסגד בכפר בית פאג'ר באוקטובר 2011, שהוביל למעצר שני חשודים אך לא להגשת כתבי אישום. חודש קודם לכן, פרצו משחיתים לבסיס החטיבה המרחבית בנימין ויצאו ללא פגע, וכך גם האחראים להצתת המסגדים בתחומי כפר קוסרא ו כפר בורקה.

 

בשלושת החודשים האחרונים, ניתן למנות אירועים ברוח דומה בכפר המעורב נווה שלום, בכפר ג'בע, סמוך לרמאללה, בכפר סעיר, סמוך לחברון, בכפר ג'ילזון, סמוך לבית אל ובשני מקרים נוספים לפחות. אירועים אלה לא הובילו לכתבי אישום או לעצורים. למעשה, רק מספר קטן של כתבי אישום הוגש בפרשות תג מחיר בשנים האחרונות, בניגוד מוחלט לכמות ההולכת וגוברת של האירועים עצמם.

 

בימין ובקרב המתנחלים גינו בתוקף את ריסוס הכתובות וההצתה במנזר השתקנים בלטרון, כמו גם את תופעת "תג המחיר" עצמה, אך לצד הכעס על מבצעי המעשה, הפנו אצבע מאשימה לכוחות הביטחון. "לא ייתכן שיש לשב"כ אפס אחוז כתבי אישום ומאה אחוז כישלונות", תקף דיין, במה שנחשב כדעה מייצגת של המתנחלים, שתמהים על ההצלחות

המועטות של השב"כ מול אלימות הימין הקיצוני, כהגדרתם.

 

"התופעה הנלוזה הזאת נמצאת איתנו כבר כמה שנים" הוסיף דיין. "היו לפחות שבעה מקרים של הצתות במסגדים, אינספור הצתות של רכבים, כולל ניידת משטרה, יידויי אבנים, בקבוקי תבערה, כתובות נאצה נגד דתות אחרות ובכלל. בלתי נתפס שהשב"כ המפואר שלנו איננו מצליח להתמודד עם חבורות החוליגנים הקטנות האלה", אמר דיין. "אפשר לספור את כתבי האישום שהוגשו על אצבעות יד אחת ויישאר עודף. זה יוצר אצלם אווירה של חסינות וגם נותן מקום לתיאוריות קונספירציה".

 

דיין, שנחשב לאחד הגורמים המתונים בקרב המתנחלים, הודה כי שתיקת ראשי ההתיישבות לאורך השנים הייתה אחד הגורמים שעודדו את הפעולות. הוא הוסיף כי שיטת צווי ההרחקה לפעילים אינה מובילה לתוצאות בשטח וקרא "לחקור, למצוא את המבצעים, להגיש כתבי אישום ולהרשיע במשפט. אם אין לשב"כ אמצעים שידפקו על השולחן וישיגו אותם. הגיע הזמן שיתחילו להביא תוצאות".

 

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל עדכון מהשר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' על הפעולות שעושה המשטרה לאיתור האחראים ההשחתה במנזר בלטרון. נתניהו אמר כי "מדובר במעשה נפשע שהאחראים לו צריכים להיענש בחומרה. חופש הדת וחופש הפולחן בישראל הם מהיסודות הבסיסיים ביותר במדינת ישראל".

 

גם שר הביטחון אהוד ברק הצטרף למגנים. ברק קרא לערב את השב"כ, לצד המשטרה והפרקליטות במאבק בטרור היהודי, ואמר כי "צריך להיאבק ביד ברזל ולשים קץ לתופעות חמורות אלה שמכתימות את מדינת ישראל. אנחנו מחויבים לעקור את התופעות הללו מהשורש".

 

פגיעה במטרה "נוחה"

המנזרים והכנסיות הפכו זה מכבר למטרה כמעט קבועה של מבצעי "תג מחיר", בעוד ראשי הקהילה הקתולית בארץ מתקשים לחבר את הקו בין רמת מגרון למנזר השתקנים. "זו מטרה נוחה שלא נראית הגיונית", הדגישו לאחר האירוע בלטרון.

 

כתובות הנאצה על המנזר בלטרון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
כתובות הנאצה על המנזר בלטרון(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"תג מחיר" על המסגד בכפר ג'בע (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"תג מחיר" על המסגד בכפר ג'בע(צילום: גיל יוחנן)

 

כתובות נאצה בנווה שלום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כתובות נאצה בנווה שלום(צילום: גיל יוחנן)
 

חבר הבישופים הקתולים בישראל, שמייצג את הכנסייה הלטינית, שאליה משתייך מנזר השתקנים, גינה את המעשים. דויד נויהאוז, אחד מסגני הפטריארך הלטיני, הביע דאגה "משרשרת אירועים, שנמשכת חודשים רבים, של תקיפות נגד נוצרים ואתרים נוצריים. אנחנו תוהים מה קורה כאן, ולמה מי שרוצה להתנקם במדיניות הממשלה כלפי מגרון או התנחלויות אחרות חושב שיש לו את הזכות לתקוף נוצרים. במנזר לטרון מתפללים בצרפתית והנזירים למדו עברית כדי לקבל מבקרים ישראליים בכבוד".

 

ניצב מני יצחקי, ממלא מקום מפקד מחוז ירושלים, העריך כי "יש קבוצות שונות של אנשים סביב האירוע. אנחנו עושים מאמץ ברמה המחוזית והארצית עם מיטב החוקרים ומיטב היחידות כדי לאתר אותם ולהביאם לדין. לא הייתי מגדיר זאת כעליית מדרגה, אך זה אירוע קשה שפוגע במרקם היחסים עם המגזר הזה". 

 

לפני כחצי שנה, רוססה הכנסייה הבפטיסטית בירושלים בכתובות נאצה בגנות הנצרות. כמו כן, ניקבו אלמונים את צמיגיהם של שלושה כלי רכב שחנו במקום. ימים ספורים לפני כן, רוססו כתובות גם במנזר עמק המצלבה בבירה, במקביל להשחתת שני כלי רכב שחנו במקום. גם במקרים אלה, לא הצליחה המשטרה לשים ידה על המבצעים, ושיחררה מספר חשודים לאחר שנחקרו. במשטרת מחוז ירושלים מציינים כי החקירה עדיין נמשכת.

 

"אנשי הקהילות פוחדים ומזועזעים כי המעשים האלה הגיעו לכל מקום, אין לזה סוף", אמר גורם באגף לעדות דתיות במשרד הפנים. "ראשי הקהילות מדברים על אווירה כללית לא נוחה והם מתלוננים. אצלנו מסתכלים על זה בדאגה מפני שזה הולך ונהיה יותר גרוע. המעשים האלה גוררים אכזבה וצריך לספק הסברים ותשובות. חייבים לטפל בזה גם באופן של חינוך וגם בענישה", ציין.

 

מהשב"כ לא נמסרה תגובה לדברים.

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתובות הגנאי על קירות המנזר בלטרון
צילום: אוהד צויגנברג
דני דיין
צילום: גיל יוחנן
ניצב מני יצחקי
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים