שתף קטע נבחר

פיצוי ללוחמים שזוכו מהכאת שוטר פלסטיני

שני לוחמים בגדוד החרדי "נצח יהודה" הואשמו בתקיפת שוטר במהלך שירותם במחסום בקעות. אחרי שריצו קרוב לחודשיים מאסר בפועל, העיד השוטר הפלסטיני כי הלוחמים לא תקפו אותו. בית הדין לערעורים קבע כי הם יפוצו ב-24 אלף שקלים

צה"ל יפצה לוחמים שזוכו מאישומי הכאת שוטר פלסטיני: בית הדין הצבאי לערעורים שבקריה קבע השבוע כי הצבא יפצה ב-24 אלף שקלים שני לוחמים בגדוד החרדי "נצח יהודה", שהואשמו לשווא בתקיפה של שוטר פלסטיני בשנת 2008. בית הדין הצבאי המחוזי ביפו דחה בתחילה את תביעת הפיצויים שהגישו הלוחמים לאחר שבוטל כתב האישום נגדם והם זוכו לחלוטין, אך הערעור שהוגש על-ידי עו"ד חי הבר התקבל, וכל אחד מהלוחמים יקבל מחצית מהסכום.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

השניים, כיום באזרחות, החליטו לדרוש את הפיצוי מהצבא לאחר שריצו קרוב לחודשיים של מאסר בפועל, בעקבות פתיחת חקירת מצ"ח בנושא והעמדתם לדין. השניים הואשמו בסעיף חמור של תקיפה בנסיבות מחמירות, והרשעה בתיק יכולה הייתה לשלוח אותם לחודשים ארוכים בכלא הצבאי. הם גם הואשמו בהתנהגות שאינה הולמת בטענה שהיכו את השוטר הפלסטיני כשביצעו את משמרתם במחסום בקעות שבבקעה וגרמו לפציעתו.

 

השניים נשפטו בתחילה בדין משמעתי בגדוד שבו שירתו ונשלחו לרצות תקופת מאסר, אך במהלך תקופה זו הוחלט במצ"ח להעביר את הטיפול למישור הפלילי. השניים הודו בתחילה בדין המשמעתי במיוחס להם, אך בהמשך טענו כי הודאות אלו חולצו מהם לאחר שמפקדיהם איימו עליהם והפעילו לחץ להודות.

 

השוטר הפלסטיני שהתלונן העיד במהלך המשפט הפלילי כי שני הלוחמים הם לא אלה שתקפו אותו "בוודאות ובנחרצות". למרות עדות הפלסטיני, התביעה הצבאית לא חזרה בה מכתב האישום, אך לבסוף האישום בוטל על-ידי סגן הפצ"ר. שני הלוחמים טענו במשפט שבו זוכו כי "נגרמה לנו פגיעה קשה, בשמנו הטוב ובחירותנו ובכך שהושעינו מתפקידינו כלוחמים".

 

מנגד, התביעה הצבאית טענה כי "למרות הנזק הרב שנגרם

 להם, הדין אינו מחייב הענקת פיצויים לכל מי שזוכה. האינטרס הציבורי הוא לא לרפות את ידי התביעה. הטענות של ההגנה שהיה ניתן לבצע פעולות חקירה טרם הגשת כתב האישום, הן בגדר חכמה שבדיעבד, והיו ראיות נוספות כמו הודאות החיילים ועדויות של חבריהם למחסום".

 

בהחלטה שקיבל השבוע בית הדין הצבאי לערעורים קבעו השופטים כי "לתביעה היו די ראיות להצדיק, באורח סביר, הגשת כתב אישום", יחד עם זאת הוסיפו כי "נפלו בטיפול מספר ליקויים שהיה עדיף בלעדיהם. ההליך המשמעתי היה בחוסר סמכות, ובתחקיר נפלו פגמים חמורים כמו הימנעות זיהוי החיילים על-ידי המתלונן. יסוד האשמה היה רעוע. הפגמים ומחדלי החקירה לא נעלמו מעינינו. התנהלות הרשויות בעניין זה לא הייתה משביעה בלשון המעטה. עריכת מסדר זיהוי הייתה יכולה למנוע הגשת כתב האישום". השופטים אף הצביעו על פערים בין הדו"חות הרפואיים שהציג הפלסטיני לעדויות השונות.

 

עו"ד חי הבר, שייצג את אחד הלוחמים יחד עם עו"ד בני קוזניץ: "לדאבון הלב, למרות הפיצוי הכספי שנקבע דבר לא ישיב למרשי את אותם ימים רבים בהם ישב במעצר על לא עוול בכפו. טרם פרשיה זו שירת מרשי כלוחם מצטיין ואף זכה להערכה מכל מפקדיו על תפקודו. כולי תקווה שגם לאור תוצאות תיק זה יוסקו המסקנות המתבקשות על מנת שמקרים שכאלו לא יחזרו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
24 אלף שקל פיצויים (אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
הכסף לא יפצה על המעצר. עו"ד חי הבר
צילום: עמית מגל
מומלצים