שתף קטע נבחר

נציג האו"ם: הכניסו את מבקשי המקלט הכלואים

בעוד ישראל ממשיכה למנוע את כניסתם של 20 האריתריאים ששוהים שישה ימים בין גדרות בגבול מצרים בחום כבד, אמר ל-ynet נציג נציבות האו"ם לפליטים, וויליאם טול: "ישראל מחויבת לפי אמנת הפליטים להכניס אותם לתחומה". ניצולי שואה מחו. בג"ץ יקיים בבוקר דיון דחוף בעתירה בנושא

כבר שבעה ימים שוהים בשמש הקופחת ובחום כבד כ-20 מבקשי המקלט מאריתריאה בין הגדרות בגבול מצרים ומשוועים להיכנס לישראל. חיילים מעבירים להם מים ומזון, אבל החשש לגורלם מדיר שינה מארגוני זכויות אדם וגם מהאו"ם. אמש (יום ד') אמר ל-ynet ראש נציבות האו"ם לפליטים בישראל, וויליאם טול: "אנחנו מודאגים ומוטרדים מאוד. האנשים האלה באו לישראל לבקש מקלט. ישראל חייבת להכניס את האנשים הללו ולתת להם גישה למנגנון מבקשי המקלט שיאפשר לברר את הסטסטוס שלהם: האם הם פליטים או לא".

 

לדברי טול, לפי אמנת הפליטים מ-1951, ישראל נושאת באחריות "לא לסגור את הגבול למבקשי מקלט וזה עניין ברור לגמרי. לנסות להרחיק אותם בכפייה למצרים, ששם מצפה להם סיכון שיפלו לידיהם של מבריחים, הוא מעשה חסר אחריות". הוא ציין כי ידוע שמבקשי המקלט בעבר סבלו מהתעללות ומעינויים בשטח מצרים.  

 

צלם ynet, רועי עידן, תיעד חיילים שבלמו פעילי זכויות אדם בגבול:

"אנשים קוראים להם מסתנננים או מהגרי עבודה אבל אנחנו כנציבות הפליטים אומרים באופן ברור שהם מבקשי מקלט. על-פי אמנת הפליטים יש חובה להכניס אותם ולבדוק את זכאותם לקבלת מעמד של פליטות". טול התייחס גם לשיח הציבורי בישראל: "אני נמצא כאן שלוש שנים וחצי. ישראל עשתה דברים רבים בצורה טובה בכל הקשור לקבלת האנשים האלה באופן מוסרי ודווקא משום כך אני מוצא את ההתפתחויות האחרונות מאז יוני (התבטאויותיו האחרונות של אלי ישי והכוונה לכלוא גם מבקשי מקלט מסודן ואריתריאה והחוק למניעת הסתננות שמאפשר כליאה עד שלוש שנים ללא משפט) מטרידות מאוד. הדיון הציבורי בישראל יכול להיות אמוציונלי מאוד ולעיתים אף מלווה בהצהרות פרועות, אבל עבור אנשים מחוץ לישראל ההצהרות מזעזעות".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

בינתיים, לא נראה שהלחץ עושה את שלו על השר אלי ישי. משרד הפנים פרסם חוות דעת משפטית לפיה "אין כל חובה חוקית להכניס את הפליטים שנמצאים מעבר לגבול". אחר כך הבהיר שההודעה הזו אינה מתואמת עם ראש הממשלה. גורמים מדיניים הסבירו כי "על פי הפרקטיקה הבינלאומית, הגדר היא הגבול, ולכן מי שמעבר לגבול לא נמצא בשטח ישראל ולא זכאי לכניסה אוטומטית". לדברי אותם גורמים, שנסתרו על-ידי שליח האו"ם, "אין קביעה של גורם בינלאומי לפיה האריתריאים או הסודנים נרדפים במצרים והם בסכנת חיים, לכן אין חובה חוקית להכניסם לישראל".  

 

חיילים ליד קבוצת המסתננים בגבול. נותנים להם מים (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים ליד קבוצת המסתננים בגבול. נותנים להם מים(צילום: AP)

ההפגנה מול יד ושם. "שכחנו מה היינו?" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ההפגנה מול יד ושם. "שכחנו מה היינו?"(צילום: גיל יוחנן)

 

עוד בחדשות ynet:

 

בגבול עצמו המשיכו ההתרחשויות בעוד מבקשי המקלט שוהים בין הגדרות בשמש הקופחת בחום של 35 מעלות. אתמול בצהריים הגיעו למקום פעילים חברתיים שביקשו להעביר למסתננים אוכל ומים אך נבלמו על ידי חיילים, שהסבירו להם כי מדובר בשטח צבאי סגור. "ביקשנו מהחיילים להעביר בעצמנו את המזון והמים או שלחלופין שהם יעבירו את מה שהבאנו", סיפרה אחת המארגנים, מעיין דק. "החיילים חזרו ואמרו שאנחנו צריכים לעזוב ושהם דואגים לצורכיהם של מבקשי המקלט. חלקם אמרו שהם מעניקים למבקשי המקלט מזון ומים. מאוחר יותר סיפר אחד הקצינים לפעילים אחרים שהאוכל שהבאנו הגיע למבקשי המקלט".

 

בבוקר: דיון דחוף בבג"ץ

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לטענות של פעילי זכויות האדם כי "בהתאם להנחיית הדרג המדיני ולהחלטת ממשלת ישראל, פועלים כוחות צה"ל למניעת כניסה בלתי חוקית לשטח מדינת ישראל בגבול המערבי. במסגרת זו, נשלמת בימים אלה הקמת גדר לאורך הגבול. בצדה המערבי של הגדר, הפונה לשטח מצרים, מצויה בימים האחרונים קבוצת זרים אשר כניסתם לישראל נמנעת הודות לגדר זו. משיקולים הומניטריים, כוחות צה"ל מעבירים לזרים מים מבעד לגדר".

 

בג"ץ יקיים בבוקר דיון דחוף בעקבות עתירת עמותת "אנו פליטים" המבקשת לחייב את שר הביטחון אהוד ברק ואת שר הפנים אלי ישי להתיר לאריתריאים ששוהים בגבול להיכנס לישראל, וכן להגיש להם מזון ומים ולדאוג להם לטיפול רפואי. כן דורשים העותרים לברר את בקשת האריתריאים למקלט בינלאומי בישראל "בהתאם למחויבויות המשפטיות של מדינת ישראל על-פי הדין הבינלאומי".

 

העותרים ביקשו דיון דחוף בבקשה "בשל סכנת החיים הנשקפת למבקשי המקלט". לטענת העותרים, ייתכן שבקרוב יגרשו אותם המצרים חזרה לארצם מבלי לבדוק מה הסכנות האורבות להם שם. העותרים טוענים כי האריתריאים נתונים באזור בשליטתה האפקטיבית של ישראל, ולכן יש להגיש להם סיוע הומניטרי ואין להפקירם. 

 

ניצולי שואה הפגינו: האם שכחנו?   

אנשי ארגון רופאים לזכויות אדם הודיעו כי בכוונתם להגיע היום לגבול מצרים, שם ידרשו להכניס לישראל את הקבוצה מאריתריאה שנמצאת בין הגדרות כבר שבעה ימים. בשיירה שתצא יהיו רופאים וסטודנטים שקוראים למדינת ישראל "לנהוג בהתאם למחויבויותיה המשפטיות ולפעול בהתאם לכללי התנהגות אנושיים בסיסיים ולאפשר להם להיכנס ולקבל הגנה ומקלט בישראל".

 

המחאה נגד עמדתה של ישראל מתרחבת. אתמול הפגינו מול "יד ושם" שבעה מפגינים ובהם ניצולי שואה, שקראו להכניס את המסתננים משטח מצרים לתוך ישראל. "20 אנשים מבקשי מקלט לכודים בגבול ללא אוכל וללא מים, אנחנו היינו שם, האם שכחנו?", קראו המוחים, בהם פרופ' ורוניקה כהן, שניצלה מגטו בודפשט. היא אמרה: "כששמעתי על מה שקרה נזכרתי בחברים שלי, ניצולי שואה, שעמדו מול גבולות אטומים שלא נפתחו בדיוק כשהיו זקוקים לעזרה וסיוע. שר הפנים אלי ישי, כאדם דתי, צריך לזכור שיש אלוהים בשמיים שרואה מה אנחנו עושים כאן".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) פנה אתמול לראש הממשלה ושר הביטחון בדרישה כי יתערבו מיידית בסוגיית מבקשי המקלט בגבול מצרים. "מה אנחנו רוצים? שימותו על הגדר? כמה מהם עברו התעללויות בסיני. אישה שהייתה בהריון עברה הפלה. מה בדיוק זה אומר עלינו? מוסר אנושי? היסטוריה יהודית? מישהו ממקבלי ההחלטות עוד זוכר משהו מאלה?", כתב חנין. "גדר לא מבטלת את החובה לבדוק את מעמדם של המתדפקים עליה. ומבצר מוקף חומה איננו פתרון לבעייתיות אזורית. גם בעניין הזה שיתוף פעולה אזורי ובינלאומי הוא חיוני". 

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 05/09/2012 20:37

 

בהכנת הכתבה השתתפו יואב זיתון, אטילה שומפלבי ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים בגבול. שטח צבאי סגור
צילום: AP
הפגנת ניצולי השואה. קריאה לאנושיות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים