שתף קטע נבחר

הרווחים הכלואים: האוצר מאיים להעלות עוד מסים

שר האוצר הזהיר בוועדת הכספים, שמכינה את הצעת החוק לקריאה שניה ושלישית, כי אם לא ייגבה מס על הרווחים הכלואים של חברות - האזרחים יספגו העלאת מסים נוספת. "החוק נכון וצודק", אמר, "אם לא נגבה את הכסף מהחברות נאלץ לגבות אותו מאזרחי ישראל"

אם לא ייגבה מס על "רווחים כלואים " של חברות - לא יהיה מנוס מהטלת מסים נוספים על כלל האוכלוסייה בישראל. כך הזהיר שר האוצר יובל שטיניץ בדיון שנערך הבוקר (ה') בוועדת הכספים, שמכינה את התיקון לחוק עידוד השקעות הון לקריאה שניה ושלישית.

 

 

מדובר בהצעת חוק שתאפשר לאוצר לגבות עוד כ-3 מיליארד שקל במסים עד סוף השנה, על פי הערכות רשות המסים והאוצר. במסגרת השינוי, תוכל המדינה להציע לחברות הגדולות לדווח עד סוף השנה על רווחים ששוכבים בבנקים בישראל ושעד כה לא דווח עליהם.

 

בתמורה ייהנו החברות ממס חברות מופחת של 6%-12%, במקום 10%-25%. המס על דיבידנדים, אם יחולקו, ישאר 15%. כיום, החברות המקבלות הטבות על פי חוק עידוד השקעות הון, פטורות מתשלום מס חברות על רווחים, אם הם מושקעים בארץ או לפחות לא יוצאים לחו"ל.

 

שר האוצר אמר בדיון, כי ניתן עקב חוסר ודאות באשר לכמה חברות יענו להצעה וכמה ישלמו  - ניתן אומדן שמרני להכנסה הצפויה. אומדן אופטימי עומד על 10 מיליארד שקל. עוד הוא ציין כי איש לא לחץ עליו להציע את ההנחה וכי הוא נאלץ לעשות זאת לאור הגירעון בתקציב.

 

לדבריו, ההכנסה ממס הרווחים הכלואים עמדה בשנתיים האחרונות על 50 מיליון בשנה בלבד, ובשני העשורים נגבו רק 600 מיליון שקל. "בלי החוק כספי הרווחים ישכבו סתם ויישחקו עד שלא יישאר מהם דבר", אמר השר. "החוק נכון וצודק, אחרת לא ניתן היה להכריח את החברות לשלם מס עליהם. אם לא נגבה את הכסף מהחברות נאלץ לגבות אותו מאזרחי ישראל".

 

חברי הוועדה מהאופוזיציה שהשתתפו בדיון, האשימו את הממשלה במחדל, לאור ההתעלמות המתמשכת ממקור הכנסה זה, וטענו כי עכשיו נותנים לחברות מתנה נוספת. השר חזר והדגיש כי החוק הקיים היה פגום בנקודה זו, כשלא חייב את החברות במס על הרווחים כל עוד הן לא השקיעו אותם בחו"ל ולא ניתן היה לאלץ אותן לשלם את המסים. משום כך לדבריו, החוק החדש לא נותן להן מתנה אלא מציע דרך לגבות מהן מס, גם אם לא בשיעור המלא.

 

תדווחו על רווחים ותהנו ממס מופחת

במסגרת התיקון לחוק, הממשלה מציעה לחברות לדווח על הרווחים שעד כה לא דווח עליהם, ולהנות מהנחה של 60% על המס רק בשנת 2013. כספים אלה זכו לכינוי "הרווחים הכלואים" מפני שהחברות אינן יכולות להוציאם מהארץ. חוק עידוד השקעות הון הישן, שבוטל ב-2009, קבע כי החברות לא ישלמו מס על רווחים שיישארו בארץ ולא יחולקו כדיבידנד לבעלי המניות. 

 

עם השנים, התברר כי החברות השאירו את הכסף בבנקים כדי לא לשלם עליו מס, אך במקום לנצלו כדי להרחיב פעילות וליצור עוד מקומות עבודה בארץ, שיעבדו אותו כנגד הלוואות והשתמשו בהלוואות כדי להרחיב את פעילותן בחו"ל.

 

בעקבות הגילוי שונה החוק, אך המדינה גם מנהלת מאבק משפטי ארוך שנים מול החברות על מנת שיוציאו את הרווחים מהחשבונות הרדומים וישלמו עליהם מס חברות ומס רווחי הון. על פי הערכות ברשות המסים, מדובר בסכום כולל של 100 מיליארד שקל שמתוכם כ-36 מיליארד שקל היו נכנסים לקופת המדינה אם היו חלים על הכסף חוקי המס ה"רגילים".

 

בקיץ האחרון, מאסו שר האוצר, יובל שטייניץ ומנהל רשות המסים, דורון ארבלי, בסחבת המשפטית, והחליטו להציע לחברות לשלם מס מופחת, על פי חוק עידוד השקעות הון החדש, וכך לסיים את הפרשה. , 3 מיליארד שקל ייכנסו לקופת המדינה כתוצאה מהפשרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: אלכס קולמויסקי "ידיעות אחרונות"
מומלצים