שתף קטע נבחר

לאו דווקא תואר: איפה אפשר ללמוד מקצוע?

מסתבר שבשביל ללמוד מקצוע לחיים, לא כל אחד חייב ללכת לאחד ממסלולי הלימוד הקונבנציונליים ואפשר גם אחרת. בין אם מדובר במכללת רדיו, בין אם מדובר בבית ספר לפרסום או תקשורת. לא כולם רוצים להיות עורכי דין

צעירים רבים אחרי הצבא מתלבטים האם הם רוצים ללמוד באוניברסיטה או באחת המכללות כשלוש שנים ולרכוש מקצוע בו יעבדו בהמשך.

 

 

מסתבר שבשביל ללמוד מקצוע לחיים, לא כל אחד חייב ללכת לאחד ממסלולי הלימוד הקונבנציונליים ואפשר גם אחרת. בין אם מדובר במכללת רדיו, בין אם מדובר בבית ספר לפרסום או תקשורת. לא כולם רוצים להיות עורכי דין ולא לכולם יש את הסבלנות ללמוד שלוש שנים בכיתות.

 

בדקנו עם כמה מנהלים של בתי ספר שונים במקצת מהרגיל מה הם אומרים על המקצועות והאם הם חושבים שהם טובים יותר מהאקדמיה.

  

מנכ"ל רדיו דרום, דוד יוסוב, המפעיל מכללה

מדוע לדעתך בתי הספר המקצועיים עדיפים על האקדמיה?

"הלימודים עדיפים בשל העובדה שבמכללות כמו שלנו מושם דגש רב על הפרקטיקה על פני התיאוריה. מי שיוצא ממכללה זמין וכשיר הרבה יותר לעבודה מיידית לעומת מי שסיים תואר אקדמי וידיעתו התיאורטית היא הדומיננטית".

 

האם חל שינוי תפיסתי בקרב צעירים הבוחנים את דרכם? 

"לדעתי כן. הם ערים היום הרבה יותר לפן המעשי שבהכשרה ומבקשים להקנות לעצמם ידע מעשי שיוכל לשמש אותם בזמינות רבה הרבה יותר. הצעירים של היום הינם פרקטים הרבה יותר לעומת העבר".

 

מה היתרונות של בתי הספר המקצועיים?

"היתרונות גלומים בעיקר בזמינותם לקליטת המעוניינים ללמוד. בגמישות הכלכלית, במינימום מכשולים שהם מציבים בפני המבקש לרכוש שם את השכלתו וכאמור בפן המעשי של הבוגרים".

 

האם חלה עלייה בשנה האחרונה בקרב הפונים?

"לדעתי כן. הצעירים היום ערים יותר לעובדה שלעתים מוסד אקדמי מעניק תעודה, שזה בהחלט ראוי ויפה, רק שאין הרבה מה לעשות איתה. לעומת מוסד מקצועי המכשיר לעבודה מעשית וזמינה".

 

חל שינוי תפיסתי כלפי העסקה של בוגרי בתי הספר המקצועיים?

"בהחלט. פונים אלינו ולעיתים אנו אכן נתקלים בעובדה שיש להם אולי ידע תיאורטי אולם הם חסרי ניסיון לחלוטין וצריך להשקיע בהם זמן ומשאבים כדי להכשירם לעבודה מעשית. יש בהחלט גם סטודנטים שפונים לאקדמיה לאחר שסיימו הכשרה מקצועית אולם מצבם טוב הרבה יותר, כי הם יכולים ללמוד בנחת כשל העובדה שיש להם הכשרה מעשית המאפשרת להם לעבוד במקביל בתחום הרלוונטי".

 

האם ישנם השפעה על שכרם אל מול בוגרי האקדמיה?

"בהחלט. הגם שתואר אקדמי הוא תמיד רצוי ומבורך, מנהלים ומנ"כלים בוחנים היום הרבה יותר את ההכשרה המעשית-מקצועית. אני עצמי, כמי שעומד בראש הארגון הזה, העדפתי לא אחת בוגר מכללה מקצועית על פני בוגר אקדמיה".

 

ורד בטש מנכ"ל "הבצפר" - בית הספר של חברות הפרסום בנמל ת"א

מדוע לדעתך בתי הספר המקצועיים עדיפים על האקדמיה

"לימודים אקדמאיים לא בהכרח באים במקום לימודים בבתי ספר מקצועיים, חשוב לשלב בין השניים תלוי בדרישות שוק העבודה ודרישות התפקיד המבוקש/הנלמד. אני מאוד בעד תואר אקדמי - לדעתי הוא נחוץ וחשוב, לידע כללי ולהגדלת מרחב פעולה וראייה - משולב עם קורס מקצועי - לאחר למידה של הצרכים הרצונות והכישורים של הסטודנט".

 

האם חל שינוי תפיסתי בקרב צעירים?

"רבים מהצעירים למדו להקשיב לצרכים של עצמם, הן למגבלות, והן לאהבות. הם יודעים לעשות שופינג אמיתי לתחום הלימודים. רבים מבינים שתואר אקדמי לא ממש מספק אותם ומוכנים ל"השלמה החיילית" המקצועית בתום התואר כחלק "מעסקת הלימודים" שבחרו, בעיני זו הדרך המושלמת לכאלה שלא סגורים על הדרך המקצועית שלהם".

 

מה היתרונות והחסרונות של בתי הספר המקצועיים?

"המסע הזה של 3 שנים תואר, תופס סטודנטים רבים כשהם לא ממש מחוברים לתכני הלימוד. קורסים מקצועיים - בבתי ספר מצוינים (שגם כאן השוק מלא בחאפרים שזה עצוב וכואב), הם מכווני תנאי קבלה, כישורים, רצונות ויכולת לבדיקה של שוק של השמה. הם קצרים, ממוקדים, מתרגלים פרקטית את הסטודנט ומכינים אותו לעולם האמיתי של שוק העבודה".

 

האם פונים אליכם סטודנטים לאחר שסיימו לימודים באקדמיה?

"הבצפר הוקם כבצפר מקצועי משלים לאקדמיה. חלק ממסלולי הלימוד מותנים בתואר אקדמי ותנאי הקבלה לכל מסלול לימודים מותאמים לשוק העבודה".

 

"בתי ספר שמלמדים רק מקצוע אחד מבלי להתחשב שבפועל אותם אנשים יצטרכו לעבוד בצוות באופן צפוף עם בעלי מקצועות אחרים זו בועה ועוול לסטודנט".

 

האם חל שינוי תפיסתי של גופים כלפי העסקה של בוגרי בתי הספר המקצועיים?

"רצוי מאוד תואר אקדמי אם כי זה לא חובה, תלוי מאוד במקצוע הנבחר. ישנם מקצועות שגם תואר דוקטור לא יהפכו את האדם להיות מוכשר בהם. בהפקת פרסומות, אירועים, קופירייטינג ואחרים, דרושים כישורים אישיים גרידא.

   

 

רוני אסקפה-שני ממלאת מקום מנהלת שיווק JCS Post Production ו-JCS The Class.

 

מדוע בתי הספר המקצועיים עדיפים על האקדמיה?

"לאלה שיודעים במה הם רוצים כמקצוע- אין סיבה ללמוד 3-4 שנים ואפשר בכמה חודשים- חצי שנה ללמוד מקצוע.

הסיבה ההפוכה- דווקא אלה שלא יודעים ממש מה הם רוצים יש אפשרות בעלות לא גבוהה וללא התחייבות ארוכה – לנסות למצוא את דרכם המקצועית".

 

האם חל שינוי תפיסתי בקרב צעירים הבוחנים את דרכם?

"אני מאמינה שכן, דווקא בימינו כשהמחאה החברתית ברקע- מבינים שתואר מהאוניברסיטה לאו דווקא מעניק פרנסה.. עדיף ללמוד משהו ממוקד בעלות יחסית לא גבוהה".

 

מה היתרונות של בתי הספר המקצועיים?

"ישיש יתרונות שרלוונטים ל-JCS - כיתות קטנות ויחס אישי, מרצים שהם אנשי מקצוע פעילים בתעשייה. עבודה עם חומרים שעובדים עליהם היום בטלוויזיה/ קולנוע וכו'. יתרון נוסף הוא שהמוסד המלמד הוא גם המוסד שמעסיק את מובילי בעלי המקצוע הרלוונטים בתחום".

 

האם פונים אליכם סטודנטים לאחר שסיימו לימודים?

"בהחלט. פונים כאלה שלמדו במכללות שונות 3 ו4 שנים ורוצים להתמקצע באחד מהמקצועות באופן פרטני".

 

האם חל שינוי תפיסתי של גופים במשחק כלפי העסקה של בוגרי בתי הספר המקצועיים?

"תלוי באיזה תחום, אני מניחה שהגופים הגדולים עדיין לא נפתחו מספיק לעולם הזה של בתי הספר המקצועיים, ואולי אפילו לא מספיק מודעים לאיכות ההכשרה שעוברים התלמידים. JCS כן עובדת עם כמה מבוגריה"..

 

האם ישנה השפעה על שכרם של בוגרי אותם בתי הספר אל מול בוגרי האקדמיה?

"אצלנו ממש לא. אם אתה אפטריסט ובחרנו לעבוד איתך, זה לא משנה איפה למדת. כל אחד מוערך בזכות הידע והיכולות שלו".  

 

אסף לייבוביץ מנהל המכללה למסחר של ברק קפיטל

מדוע לדעתך בתי הספר המקצועיים עדיפים?

"מלמדים מקצוע הלכה למעשה. מקצוע שיש לו דרישה ושבסיום מסלול הלימודים בהרבה מהמקרים תהיה מוכן ומוכשר לעבוד בתחום אותו למדת. בשונה מלימודים במסלול אקדמי לתואר שהם ברובם תיאורטיים, הלימודים בבתי ספר מקצועיים ובאקדמיה למסחר בפרט, עוסקים בעיקר בפרקטיקה ותרגול לקראת עיסוק במקצוע מסוים. תואר אינו מקצוע. בסיום התהליך בהרבה מהמקרים הסטודנט עדיין יתלבט בשאלה באיזה תחום יעסוק".

 

האם חל שינוי תפיסתי בקרב הצעירים?

"כן. רבים שעושים או עשו תואר רק כי זה תנאי קבלה הכרחי לעבודה במדינת ישראל. רבים מהצעירים מחפשים לקצר את הדרך ולהגיע מהר ככל האפשר למצב בו יוכלו לנצל את הלימודים שלהם כדי להרוויח כסף".

 

מה היתרונות והחסרונות של בתי הספר המקצועיים?

"יתרונות: עלות נמוכה מלימודי תואר, משך זמן קצר משמעותית מלימודי תואר, לומדים מקצוע שמהווה עיסוק קיים ומוגדר. לרוב יבחרו במקצוע שיש בו דרישה. יתרון משמעותי למקצוע הסחרן בשוק ההון מבחינת תנאי הקבלה - אתה צריך רק להציג כשרון ויכולות מוכחות".

 

"חסרונות: אחת מדרישות הסף בישראל לכניסה לעבודה כשכיר במקצוע מכובד, היא היותך בוגר תואר ראשון לפחות. מעטים הם המקצועות והעסקים בהם לא ידרשו תואר. לבעלי תארים תהיה פעמים רבות קדימות על פני בוגרי לימודי תעודה/לימודים מקצועיים"

 

האם מדובר במגמה של צעירים שהולכים לבתי הספר המקצועיים?

"המגמה היא גידול בכמות הצעירים המנסים תחילה את מזלם בלימודים מקצועיים, במטרה להשתלב במהירות כבעל מקצוע בעולם העבודה ולהתחיל להרוויח כסף כמה שיותר מהר".

 

האם חלה עלייה בשנה האחרונה בקרב הפונים ללימודים בבתי ספר מקצועיים?

"אני יכול להעיד רק עלינו, אנו בהחלט רואים את החתך של החיילים המשוחרררים שמגיעים קודם כל אלינו, מחפשים מסלול מהיר למקצוע שיוביל אותם עם הזמן לרווחים. מעדיפים להשקיע את הזמן שהיה לוקח להם לסיים תואר בהשתלבות בתחום והתמקצעות/סטאג'" .

 

האם ישנם השפעה על שכרם של בוגרי אותם בתי הספר אל מול בוגרי האקדמיה?

"צעיר שיצא לדרך של הכשרה במסחר מקצועי בשוק ההון, זוהה ככישרון, התקבל לעבודה בברק קפיטל, חייו משתנים בין רגע מקצה לקצה. הזמן שהיה לוקח למנתח פלסטי לבנות שם ולהתחיל לקצור פירות, הוא הזמן בו סחרן טוב כבר היה יכול לצאת לגמלאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לכולם יש את הסבלנות ללמוד שלוש שנים
צילום: shutterstock
צילום: ניר שאנאני
בטש: "אני מאוד בעד תואר אקדמי"
צילום: ניר שאנאני
יוסוב: "הצעירים של היום הינם פרקטים הרבה יותר"
מומלצים