שתף קטע נבחר

אשכנזי: הצבא חייב להיות שותף בקבלת החלטות

הרמטכ"ל לשעבר שיבח את חופש הפעולה שהעניק השר ברק לדרג הצבאי בזמן מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, אולם הבהיר כי בכל הקשור למלחמה "המטכ"ל והעומד בראשו לא יכולים שלא להיות בשיח עם הדרג המדיני. אם לא, הם צריכים לייצר זאת"

על-רקע הדיווחים בנוגע למחלוקות בין הדרג המדיני לראשי הדרג הצבאי בסוגיית התקיפה האפשרית במתקני הגרעין באיראן, אומר הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף (במיל') גבי אשכנזי כי הדרג הצבאי חייב להיות שותף דומיננטי בקבלת ההחלטות. בכנס של מכון פישר שנערך הבוקר (יום ו') בבית חיל האוויר בהרצליה אמר אשכנזי כי "המטכ"ל והעומד בראשו לא יכולים שלא להיות בשיח עם הדרג המדיני על אפשרות למלחמה. שם הם צריכים להיות ואם לא אז הם צריכים לייצר זאת, ככה יהיו פחות טעויות". במקביל, תקף יואב גלנט, מי שהיה אלוף פיקוד הדרום באותה תקופה, את הרמטכ"ל לשעבר.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

בכנס שעוסק בתהליכי קבלת ההחלטות במבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, שיבח אשכנזי את פועלו של הדרג המדיני בזמן 22 ימי הלחימה ובעיקר את חופש הפעולה שהעניק אז שר הביטחון אהוד ברק לדרג הצבאי. על שאלת התערבות הדרג המדיני בניהול קרב במלחמות השיב אשכנזי כי "התופעה

 מוכרת לי אבל זה לא קרה אז. שר הביטחון לא ישב בניהול הקרב ולא קבע לנו מטרות. ניתן לנו חופש פעולה גם ברגעים של הסתבכויות. זה כי הראינו לשרים בהתחלה תוצאות של תקיפה. הם הבינו מה זה נוהל 'הקש בגג', כיצד חיל האוויר מוציא אזרחים מבניין רב-קומות לפני תקיפה".

 

אשכנזי אמר עוד כי "מטכ"ל חייב להבין את הממשק עם הדרג המדיני שבו צריך ליזום מהלך של מלחמה. דרג צבאי צריך להיות שותף וממליץ, יש לזה השפעה על הכרעת המלחמה, זו חובתנו הפיקודית. עלינו לוודא שהפעולות ברות השגה, לא במובן של הטייס בקוקפיט או הלוחם בטנק אלא במובן הרחב. הפעלת כוח צבאי הוא אמצעי ולא מטרה. צריך שיהיה תיאום ציפיות בין הדרג הצבאי למדיני. השיח הזה קריטי לעיצוב התוצאות. לפעמים זה מביא לוויכוחים".

 

בפן אישי כלפי מחליפו בתפקיד אמר אשכנזי כי "הייתי ממליץ בתוקף לגנץ שיעשה זאת ביסודיות. תשתדל בני, לדעת איך אתה רוצה לצאת מהעניין. יש קשר הדוק בין הישגים גבוהים למחירים שצריכים לשלם ולא במובן של סיכון החייל. הקבינט המדיני-ביטחוני אפשר לנו אז ב'עופרת יצוקה' להשמיע את כל העמדות שלנו. לא היה אז יעד במלחמה להחזיר את גלעד שליט וזה עלה בדיונים. צריך לדעת את מנגנון הסיום של מלחמה. השלישייה אז: ראש הממשלה, לבני ושר הביטחון היו מפוצלים - דבר שהביא לדחיית הכניסה הקרקעית".

 

"היה אפשר לסיים אחרי שבועיים" 

מנחה הכנס - אלוף-משנה (במיל') ד"ר אביאל סלע שמכהן כראש מכון פישר למחקר אסטרטגי, אוויר וחלל - אמר כי אשכנזי הקדיש 60 אחוז מזמנו לשיח עם הדרג המדיני בזמן הלחימה בעזה, ועל כך השיב הרמטכ"ל לשעבר כי "הייתי שמח להיות יותר עם הכוחות או בחדר המבצעים אבל הקדשתי זמן רב לדרג המדיני. תפקידך לשמור גם עם המתווה שהוחלט. היה אפשר לסיים המבצע לדעתי אחרי שבועיים והוא נגמר כמעט אחרי חודש אבל בגלל ויכוחים בדרג המדיני. לטעמי גם היינו צריכים לעשות המבצע עוד קודם, בקיץ 2008. יצאנו מאוחר מדי למבצע. שלא יהיה ספק, היה אפשר לכבוש את כל עזה".

 

"לי היה חשוב לפתוח במהלומה מפתיעה". אשכנזי, היום (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
"לי היה חשוב לפתוח במהלומה מפתיעה". אשכנזי, היום(צילום: עידו ארז )

 

אשכנזי הוסיף כי "חובתנו להיות מוכנים ומנומקים אסטרטגית. כך הדברים משפיעים. לדוגמה, לי היה חשוב לפתוח את המבצע במהלומה מפתיעה. ביום רביעי אושר המבצע בקבינט אבל דברים דלפו וחמאס נעלם מהמוצבים והמפקדות. אז ביקשנו מהדרג המדיני שאנו נקבע את מועד עיתוי המבצע והוא הסכים. ואז ישבתי עם גלנט, נחושתן וידלין וראינו שאי אפשר בחמישי ואי אפשר בשישי אז עשינו תרגילים, הודענו שמשחררים חיילים הביתה ושיהיה דיון נוסף עם הקבינט ביום ראשון ואז בשבת ב-11 בבוקר המטוסים של נחושתן המריאו. כך תיקנו את ההדלפות".

 

אשכנזי וגלנט לא נפגשו 

בנוגע למלחמות עתידיות אמר אשכנזי כי "בעתיד נהיה חייבים מודיעין טוב ורציפות מודיעינית כי לצה"ל יש את כוח האש הקטלני במזרח התיכון. אסור לנו ליפול במלכודת של מלחמה א-סימטרית (מלחמה בשטח בנוי. י.ז) גם בסיכון של עוד דו"חות גולדסטון. זו בחירה של האויב ללכת לשטחים בנויים כי הם יודעים את עוצמות האש שלנו בשטח פתוח. אסור לתת פטור לחוליית גראדים שיורה משטח בנוי".

 

אשכנזי הוסיף בהקשר זה כי "צה"ל לא פעל ב'עופרת יצוקה' כפי שפעלו בערים בעיראק. צלצלנו בטלפון ל-60,000 בתי אב בזה וביקשנו מהם לצאת מהבית לפני התקיפה. לא צריך להיבהל מזה. צריך להסביר לעולם ולדרג המדיני וללוחמים את זה. אסור שנשחק לתפישה של האויב שרוצה לגרור אותנו למלחמת התשה".

 

יצוין כי הרמטכ"ל לשעבר נמנע ממפגש בכנס עם מי שהיה אמור להחליף אותו, אלוף (במיל') יואב גלנט, שכיהן בזמן המבצע כמפקד פיקוד הדרום. מפקד חיל האוויר לשעבר, אלוף (במיל') עידו נחושתן נאם בין שניהם וגלנט הגיע לאחר שאשכנזי עזב את המקום. עם זאת, במהלך נאומו הזכיר אשכנזי ארבע פעמים את גלנט בהקשרים של הישגי המבצע בעזה.

 

"היה צריך לכבוש את רפיח"

גלנט חשף בנאומו מחלוקות שעלו לטענתו בזמן המבצע

 בעזה בינו לבין הרמטכ"ל דאז אשכנזי. לדבריו, "לצערי הרב יש הבדל בין מה שנאמר בפורום מטכ"ל לבין מה שנעשה בפורום מצומצם של ארבעה-חמישה קצינים לבין מה שהרמטכ"ל אומר לי בארבע עיניים. המבצע המוגבל לא היה על דעתי, היה צריך לכבוש את רפיח ולהביא לסיום אחר וזה לא בוצע. חשבתי ואמרתי זאת לפני ובמהלך המבצע שתוכניתו הייתה מוכנה כבר ב-2006".

 

גלנט הוסיף כי "טענתי הייתה אז שאם לא נפעל מול חמאס הוא יצטייד ברקטות ארוכות טווח ותוכנית זו פקעה בסוף 2008. זה דומה לכך שאוכלים קוטג' ביום התפוגה האחרון, קצת חמוץ. בדו"ח הסיכום כתבתי אז שיש סיכוי שבסבב הבא ייפלו רקטות באשדוד ובאר שבע וזה קרה. רציתי לחתוך את זה, רציתי ליצור מצב חדש. ההמלצה שלי להרחיב את הפעולה לא התקבלה וזו שגיאה. התוצאה של המבצע טובה אבל מוגבלת".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שר הביטחון לא ישב בניהול הקרב". אשכנזי, היום
צילום: עידו ארז
"המבצע המוגבל לא היה על דעתי". גלנט
צילום: עידו ארז
מומלצים