שתף קטע נבחר

במקום גידול סמים: חיזבאללה עבר לזיוף תרופות

הפיקוח של השלטונות וחוסר שביעות הרצון של גורמי הדת הביאו את הארגון לחפש מקורות מימון חדשים: מחקר מגלה שחיזבאללה מייצר זיופים של כדורי "קפטגון", הריטלין של שנות ה-80. בכמה כסף מדובר? ואיך זה קשור לקרע בתוך הארגון?

ארגון חיזבאללה מצא בשנים האחרונות מקור מימון חדש ומקורי: זיוף תרופות. מחקר שממצאיו יתפרסמו השבוע חושף את הדפוס שבאמצעותו מגלגל ארגון הטרור הלבנוני כסף רב וביעילות רבה. על פי המחקר, במהלך השנה האחרונה הגבירו פעילי הארגון את ייצורם של מיליוני כדורים מזויפים של "קפטגון", תרופה שבדומה לריטלין מיועדת לבעיות ריכוז והשימוש בה הופסק בשנות ה-80. החוקרים מתייחסים לפרסומים שלפיהם במהלך השנה החולפת נחשפו מספר מעבדות שהוחבאו במסגדים באזור בעלבק בבקאע ולעובדה שכיום מופצים הכדורים בכמויות ענק בכל רחבי המזרח התיכון. על פי אותו מחקר, זיוף התרופות מהווה עבור חיזבאללה תחליף לגידול, הפקה וסחר בסמים, שלאורך שנים היו מעמודי התווך של המדיניות הכלכלית של הארגון.

 

 

חיזבאללה - כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

כדורי קפטגון מזויפים שנתפסו. פתרו את הדלימה ההלכתית ()
כדורי קפטגון מזויפים שנתפסו. פתרו את הדלימה ההלכתית

 

את המחקר, שממצאיו יוצגו השבוע בכנס הבינלאומי ה-12 של המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, ביצעו מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור, ד"ר בועז גנור, ושותפתו ד"ר מירי הלפרין. ד"ר גנור נותן כמה הסברים לשינוי הכיוון הכלכלי של חיזבאללה, והעיקרי בהם הוא הממד הפונדמנטליסטי שבתוכו פועל הארגון. "כארגון איסלאמי, סחר בסמים מציב כמה מכשולים", הוא אומר. "נושא הסמים נוגד את ציווי הדת. לאורך השנים חיזבאללה פתר את הבעיה בנימוק שהסמים לא מופנים לצריכה פנימית אלא לייצוא, ולכן מדובר רק בפגיעה בכופרים, אבל באופן עקרוני יש עדיין בעיה להיות מעורבים בתחום הזה. זיוף התרופות נותן להם פתרון לדילמות ההלכתיות".

 

על פי המחקר, רוב הפעילות "היצרנית" של חיזבאללה נשארה באזור הבקאע, אלא שבמקום סמים, עכשיו האזור מניב תרופות: "סיבה נוספת לכיוון החדש היא הרצון להגדיל רווחים. הרווח מהפצת התרופות לא נופל וכנראה עולה על הרווח שבעסקי הסמים".

 

באילו סכומים מדובר?

"אני יכול להעריך שמדובר בעשרות או מאות מיליוני דולרים בשנה".

 

אז ההתמקדות בזיוף תרופות נובעת מסיבות דתיות וכלכליות?

"לא רק. בשנים האחרונות, בגלל לחץ אמריקני, הייתה פעילות מסיבית של ממשלת לבנון לחסל את הייצור והגידול של הסמים במדינה. גם הסורים פעלו באותו עניין. חוץ מזה, כשמדובר בזיוף תרופות אין חשש מענישה חמורה כפי שיש במקרה של סחר בסמים. יש מקרים שבהם נתפסים סוחרי או מובילי תרופות מזויפות והם משוחררים בלי עונש".

 

נסראללה נואם. גם הוא מעורב בהלשנות (צילום: AP) (צילום: AP)
נסראללה נואם. גם הוא מעורב בהלשנות(צילום: AP)

 

עם זאת, ד"ר גנור מדגיש שחרף דעיכת תעשיית הסמים של חיזבאללה בלבנון, דיווחים שונים בעולם מתעקשים שהארגון עדיין מעורב בתחום באירופה, באמריקה הלטינית ובאפריקה.

 

הסם שגורם לקרע בתוך חיזבאללה

הקשר בין חיזבאללה לבין תרופת הקפטגון אינו חדש, ובישראל נודע עליו כבר ב-2006, אחרי מלחמת לבנון השנייה. בתוך משלוחי הסיוע שקיבל הארגון ממשמרות המהפכה תפסו השלטונות הלבנוניים מכונות לייצור קפטגון. הכתובת שאליה היה מיועד אותו משלוח היה לא אחר מחוסיין אל-מוסאווי, חבר פרלמנט מטעם חיזבאללה. בשנים שחלפו מאז הקים חיזבאללה בעיר בעלבק וביישובים סמוכים

מעבדות שיכלו לייצר עד מיליון כדורי קפטגון מזויפים ביום.

 

על פי גנור, בשנים האחרונות חוצה את הבקאע ציר הברחות של קפטגון מזויף: "הציר נחשף בפרשה שבה השייח האשם אל-מוסאווי, אחיו של חבר הפרלמנט, ארגן משלחות מאחת העיירות עם עולי רגל למכה. הם היו אמורים להבריח את הכדורים המזויפים לערב הסעודית. ציר נוסף של הברחות נחשף באזור הפרבר הדרומי של ביירות וממשלת לבנון ביצעה שם כמה מעצרים בחודשים האחרונים".

 

ד"ר גנור טוען שהעובדה שיותר ויותר מבריחי חיזבאללה נתפסים בתקופה האחרונה נובעת מסכסוך פנימי בתוך הארגון: "מתברר שבעקבות מלחמת לבנון השנייה נוצר מתח גדול מאוד בין הנהגת חיזבאללה בבקאע לבין הנהגת חיזבאללה בדרום. ההנהגה בבקאע צברה יותר עוצמה בגלל המכות שהנהגת הדרום ספגה מישראל. בתחרות הזו, בניסיון לצבור עוצמה פוליטית בתוך לבנון, הנהגת הבקאע הייתה זקוקה להרבה מאוד כסף ולכן היא נכנסה עמוק לתחום של ייצור קפטגון מזויף. מי שנתן את הגושפנקה לכך הוא מנהיג חיזבאללה בבקאע, השייח מוחמד יזבכ, שהוא גם חבר מועצת השורא העליונה של חיזבאללה. הוא הוציא פסק הלכה המאשר את השימוש בקפטגון בתנאי שלא יביאו אותו לצריכה של השיעים. כלומר, צריכה חיצונית מותרת".

 

זיוף כדורים - כתבות נוספות ב-ynet:

 

גנור סבור שהיריבות הפנימית הביאה לכך שאנשי הנהגת הדרום, בתמיכת מזכ"ל הארגון חסן נסראללה, הדליפו לממשלת לבנון את השמות, הצירים והמסגדים שבהם יוצרו ודרכם הועברו הכדורים המזויפים.

 

יותר מ-23.6 טון של כדורים מזויפים בשנה

הקפטגון המזויף מבוקש למדי בחצי האי ערב בכלל ובערב הסעודית בפרט, ולשם מוברחת התרופה בהיקפים עצומים. בתקופה האחרונה בוצעו מעצרים בהקשר של זיוף הקפטגון גם בירדן, בסוריה, בטורקיה ובעיראק. "עד השנים האחרונות העריכו גורמים בינלאומיים שמקור הייצור המזויף עבר ממזרח אירופה לירדן וסוריה",

אומר ד"ר גנור. "אבל המחקר שלנו מעלה כי מקור הזיוף הוא לבנון. מדובר במעצרים של בלדרים שהעבירו את התרופה המזויפת מלבנון".

 

אמנם חיזבאללה מוביל את המגמה, אבל הוא אינו לבד. במחקר זוהו שלוש מעורבויות אפשריות בזיוף ובסחר בתרופות: הראשונה היא קשר של ארגוני טרור עם ארגוני פשע לצורך עשיית רווח; האפשרות השנייה, שהיא חמורה יותר אך נפוצה פחות מהראשונה, היא שימוש בתרופות מזויפות כתחליף לתשלום לפעילים ואפילו כסמי המרצה לפעילי טרור; האפשרות השלישית, שטרם זוהתה ומסומנת בשלב זה כפוטנציאל, היא שימוש בתרופה מזויפת כדי לפגוע באוכלוסייה במדינות מסוימות.

 

במשרד הבריאות מסבירים שעל פי מרכז הפיקוח האירופי לסמים ולהתמכרות (EMCDDA), הקפטגון היא תרופה עם חומר פעיל שנכללת בפקודת הסמים המסוכנים ופועלת כחומר ממריץ. הארגון, בשיתוף הפנטגון, מודע לייצור של קפטגון מזויף שמכיל את הסם הממריץ אמפטמין ורובו משווק במזרח התיכון. לפי משרד האו"ם לסמים ולפשיעה (UNDOC), ב-2009 נתפסו באזור המזרח התיכון יותר מ-23.6 טון של קפטגון מזויף.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 09/09/2012 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חסן נסראללה. מקור מימון חלופי
צילום: EPA
כדורי קפטגון מזויפים
ד"ר בועז גנור
צילום: גדי דגון
מומלצים