שתף קטע נבחר

ניצולי הירושימה בישראל: "נשק אטומי - לא אנושי"

4 ששרדו את פצצת האטום ביפן במלחמת העולם הגיעו לביקור כחלק מ"המסע לעולם נקי מנשק גרעיני". הם שחזרו את הרגע שלא ישכחו: "התקרה האירה כמו פלאש של מצלמה מעוורת"

"זה היה אור חזק כמו ברק שמכה, התקרה האירה כמו פלאש של מצלמה מעוורת. אני הייתי המום". כך מתאר נובואו מיאקה (84) את הרגע שבו פגעה "ליטל בוי" ,פצצת הגרעין השנייה בהיסטוריה והראשונה אי פעם שנעשה בו שימוש מבצעי, בעיר מולדתו הירושימה. הפיצוץ בהירושימה התרחש כ-2 ק"מ מהחשמלית שבה נסע נובאו בדרכו לבקר את אמו החולה. בזמן הפיצוץ, בהחלטה של רגע, מיאקה בן ה-16 החליט לקפוץ מהחשמלית, מה שככל הנראה הציל את חייו, שכן רבים מנוסעי החשמלית נהרגו.

 

עוד בחדשות ynet:

 

מיאקה הגיע היום (ב') לישראל עם שלושה ניצולי הירושימה נוספים לביקור בן שישה ימים שנערך ביוזמת התנועה הישראלית נגד גרעין ובשיתוף ספינת השלום היפנית והקמפיין הבינלאומי נגד נשק גרעיני (ICAN) כחלק מ"המסע העולמי לעולם נקי מנשק גרעיני". הניצולים אשר מכונים ביפנית "היבקושה" ("אנשים שנפגעו בפיצוץ" בשפה היפנית) פתחו את ביקורם בהטמנת פתק בכותל ובקריאה לעולם חופשי מנשק גרעיני.

 

"אנשים צריכים להבין את הסכנות של הגרעין". ניצולי הירושימה בכותל (צילום: AP) (צילום: AP)
"אנשים צריכים להבין את הסכנות של הגרעין". ניצולי הירושימה בכותל(צילום: AP)

 

מאז סוף שנות ה-80 מיאקה מרצה עם ניצולים אחרים ברחבי העולם, ומשתף אנשים רבים ככל שיוכל בעדותו. "אני עושה זאת כדי שאנשים יבינו את הסכנות העצומות בשימוש בנשק גרעיני וכדי שבשום מקום בעולם לא יציבו נשק אטומי", הוא הסביר והביע תקווה שבאמצעות הסיפור האישי שלו "אנשים יבינו את חוסר האנושיות והאכזריות שטבועים בנשק הגרעיני מעצם היותו כזה".

 

באשר לסוגיית הגרעין שנמצא בידי ישראל, לפי מקורות זרים, והחתירה של איראן לנשק כזה, הזהיר מיאקה כי "אם מישהו ישתמש שוב בנשק אטומי כל העולם ייפגע, וזה יהיה סופה של האנושות. אסור להחזיק! אסור להשתמש! המדינות צריכות לבחון היטב את התועלת בעניין הזה".

 

שרון דולב, מנכ"ל התנועה הישראלית נגד נשק גרעיני, הדגישה שהביקור תוכנן "בלי קשר למצב הנוכחי, אבל הוא מאיר עובדת יסוד לפיה במשך עשרות שנים התרגלו הישראלים למונופול ישראלי גרעיני שמביא עכשיו גם מדינות אחרות כמו איראן למרוץ הגרעיני,

ומדינות ערביות אחרות לאיים בפרישה מהאמנה למניעת תפוצת נשק גרעיני".

 

במהלך הביקור יקיימו הרצאות פתוחות לקהל בירושלים, חיפה ובתל אביב שם ביום רביעי יקיימו מפגש פתוח בבית ציוני אמריקה. מחר צפויים הניצולים לבקר ביד ושם, שם יפגשו עם ניצולי שואה. דולב הוסיפה כי פגשה את הניצולים היפנים באירועים רבים בחו"ל, "תמיד נגעה לליבי המסירות שלהם, הצניעות והמסר הפשוט והברור: לא עוד הירושימה, לא עוד נגאסקי".

 

לדבריה, "בסוף השנה יהיו שיחות בהלסינקי שמטרתם מזרח תיכון נקי מנשק להשמדה המונית. המדינות הערביות ואיראן הבטיחו את השתתפותן, ואילו ישראל נמנעה לעשות זאת עד עתה. פירוז גרעיני ישראלי יכול להיות תשובה לשאיפות הגרעין האיראני וזו בטוח אפשרות טובה הרבה יותר ממלחמה שבה אנחנו לא יכולים לנצח".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצולי הירושימה בכותל המערבי
צילום: AP
מומלצים