שתף קטע נבחר

ביקורת באיראן: הממשל שגה כשלא סיפק דולרים

באיראן מתמודדים עם צניחה של 50% בערך המטבע מתחילת השנה, ושל 17% מאז יום חמישי. התושבים מסתערים על הדולר, ומאשימים את הבנק המרכזי כי הפסיק להזרים דולרים לשוק. לאן נעלם המטבע האמריקאי?

הריאל האיראני ממשיך בצניחה החופשית שלו. מאז יום חמישי שעבר איבד המטבע האיראני כ-17% מערכו כשרק ביום שני הוא איבד 8%. אגב כך, הגיע הריאל לשפל של כל הזמנים כשדולר אחד נסחר ברמה של כ-26,000 ריאל.

 

 

הירידה בערכו של הריאל שמתחילת השנה איבד כבר כ-50% מערכו מוסברת בדיבורים המחודשים במערב על החרפת הסנקציות וכן התבטאויותיו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד. המנהיג האיראני הודה בפעם הראשונה בראיון לטלוויזיה ביום רביעי החולף כי הסנקציות גרמו ל"בעיות" במשק האיראני. מה הפלא שההסתערות על הדולר החלה כבר ביום חמישי.

 

טעות היסטורית

ברם, בניגוד לפעמים קודמות, מה שתורם עתה לירידה החדה בערכו של הריאל היא חוסר ההתערבות של הבנק המרכזי בנעשה בשוק המט"ח. הדבר מעורר תהיות וביקורות באיראן. יו"ר ועדת התקציב בפרלמנט האיראני, גולמרידא מסבחי מוקדאם, כינה את מה שמתרחש באיראן "כשגיאה הגדולה בהיסטוריה".

 

וכך הוא צוטט בסוכנות ידיעות מקומית: "למרבה הצער, הממשלה עשתה את המשגה הגדול בהיסטוריה כשלא הזרימה דולרים כדי לענות על הביקוש בשוק המט"ח. הבנק המרכזי הפסיק לספק דולרים לפני כשלושה שבועות, דבר שגרם להעלאת ערכם בשוק".

 

נגיד הבנק המרכזי של איראן, מחמוד בהמאני, הנמצא במרכז הביקורת באחרונה, הצהיר כי "איראן נתונה במלחמה כלכלית". הוא לא סיפק הסבר מדוע הופסק זרם הדולרים, אך הדגיש כי אין ביכולתו של הבנק לשלוט בשערי החליפין.

 

הוא הבטיח כי בקרוב תוצג תכנית כוללת למלחמה בסנקציות. קשה לתת הסבר להפסקת הזרמת הדולרים בשוק, למעט ההערכות כי הדבר נובע ממחסור בשל הסנקציות המחריפות מתחילת השנה.

 

חסימת מידע

בכל אופן, נוכח המצוקה החליטו הרשויות באיראן לנסות ולהעלים מהציבור את ממדי קריסת הריאל. הדרך שנבחרה היא חסימת כל המסרונים המכילים את המילה "דולר". בטקטיקה זו נעשה כבר שימוש בינואר השנה, אז גם כן נרשמה צניחה בשער הריאל נוכח ההכרזה על הסנקציות האמריקאיות כנגד הבנק המרכזי.

 

בזמנו ירד שער הריאל לכ-18,000 לעומת הדולר. עם זאת, אזרחים איראנים מתוחכמים הצליחו אז לעקוף את האיסור על העברת המידע בדרכים שונות, כמו למשל כתיבה הקיצור USD במקום המילה דולר. סביר להניח, כי גם הפעם הציבור האיראני מודע היטב למצב המטבע שלו.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריאל האיראני
צילום: shutterstock
מומלצים