שתף קטע נבחר

אין פגישה: אובמה הסתפק בשיחת טלפון לנתניהו

בשיא המשבר בין וושינגטון לירושלים הודיע הבית הלבן שרה"מ והנשיא האמריקני שוחחו בטלפון והסכימו ל"התייעצויות קרובות" בנושא האיראני. הממשל הכחיש שהייתה בקשה מישראל לפגישה בין השניים בניו יורק. כל זאת, על רקע קרע מעמיק עם אובמה, כמו גם עם שותפו של נתניהו, אהוד ברק. בליכוד האשימו את שר הביטחון ב"משחק פוליטי שמונע מאינטרסים צרים"

שיחת טלפון בין המנהיגים בצל המשבר ביחסים - אובמה ונתניהו שוחחו לפנות בוקר (יום ד') והביעו מחויבות משותפת למנוע מאיראן נשק גרעיני. כך הודיע הבית הלבן. בהודעה נאמר כי הנשיא האמריקני התקשר לראש הממשלה, וכי השניים סיכמו "להמשיך בהתייעצויות הדוקות". עוד נאמר כי השיחה הטלפונית בין המנהיגים ארכה שעה.

 

פינג פונג אמריקני-ישראלי, כותרות אחרונות:

10/9, בוקר - נתניהו דורש קו אדום, קלינטון מסרבת: אין דד-ליין

10/9, ערב - ארה"ב עונה לנתניהו: הצבת קו אדום לא מסייעת

11/9, בוקר - נתניהו נגד אובמה: אין זכות מוסרית לבלום אותנו

11/9, אחה"צ - לארה"ב יש זמן: "יש לנו שנה לעצור את איראן"

11/9, ערב - הבית הלבן: אין לאובמה מקום בלו"ז לנתניהו"

 

היוזמה לשיחה באה בעקבות "פינג-פונג" מתוקשר של הדלפות בימים האחרונים בין וושינגטון ובין ירושלים סביב דרישת נתניהו מהאמריקנים שיקבעו "קו אדום" לאיראן. עוד ברקע הדברים - האשמה ישראלית שאובמה לא רוצה לפגוש את נתניהו במהלך ביקור ראש הממשלה בכינוס השנתי של עצרת האו"ם בניו יורק.

 

נראה שמטה הבחירות של אובמה הבין שתשובת הבית הלבן, שלפיה מדובר בבעיה של לוח זמנים, לא תתקבל על ידי היהודים ועלולה להיווצר בעיה במערכת הבחירות. בניגוד לנאמר בימים האחרונים, הכחיש הממשל האמריקני כי הייתה כלל בקשה ישראלית לפגישה: "בניגוד לדיווחים בתקשורת, לא הייתה מעולם בקשה של ראש הממשלה נתניהו לפגוש את הנשיא אובמה בוושינגטון ולא הייתה בקשה לפגישה שנדחתה".

 

קרוע בין אובמה לברק

שיחת הטלפון המרגיעה באה דווקא ברגע של משבר, לא רק ביחסי ארצות הברית-ישראל, אלא גם ביחסים שבין נתניהו לשותפו הפוליטי בשלוש השנים האחרונות: כמעט במקביל להודעת הבית הלבן כי בנימין נתניהו לא ייפגש עם הנשיא האמריקני ברק אובמה במהלך ביקורו החודש בארצות-הברית, יצא אמש שר הביטחון אהוד ברק באופן חריג ובוטה נגד התנהלותו של נתניהו מול הממשל האמריקני. בליכוד מאשימים את שר הביטחון ב"בגידה" ואומרים כי הוא מונע "מאינטרסים פוליטיים צרים", ובינתיים האמריקנים מותחים ביקורת על נתניהו, "שמנצל את תקופת הבחירות לדחיפות ארצות-הברית לעמדות בעייתיות".

  

בהודעה שאינה מותירה מקום לספק, ביקר ברק בחריפות את דבריו של נתניהו אתמול נגד מזכירת המדינה הילרי קלינטון. "העולם אומר לישראל לחכות כי יש עוד זמן, ואני שואל: לחכות למה? לחכות למתי? לאלה בקהילה הבינלאומית שמסרבים לשים קו אדום בפני איראן, אין זכות מוסרית לשים קו אדום בפני ישראל", אמר נתניהו, והדברים האלה והדרך שבה התקבלו בוושינגטון - הקפיצו את ברק לעמדת מטיף המוסר.

 

במהלך היום התברר כי הבית הלבן דחה בטענות של לוחות זמנים צפופים את בקשת נתניהו להיפגש עם אובמה בארצות-הברית, דחייה שעוררה את כעסו של נתניהו. זמן קצר לאחר מכן, פרסם ברק הודעה ובה מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה ועל התנהלותו מול הממשל. "בין ארצות-הברית לישראל קיימים הבדלים מסוימים בעמדות. הבדלים אלה יש ללבן בינינו בפתיחוּת בחדרים סגורים", אמר ברק בשיחות במשרד הביטחון. "יש לזכור את חשיבות השותפות עם ארצות-הברית וככל הניתן לא לפגוע בה".

 

"תקע סכין בגבו של נתניהו"

בליכוד הפנו אצבע מאשימה כלפי ברק, והאשימו אותו ב"אינטרסים פוליטיים צרים", וכן ב"תקיעת סכין בגבו של ראש הממשלה". היה גם מי שכינה את התנהלותו של ברק בימים האחרונים "בגידה". בלשכתו של ברק סירבו להרחיב או לספק הסברים לטונים החריפים של ברק, וגם בלשכת ראש הממשלה לא הסכימו לומר עד כמה עמוק הקרע בין ברק לנתניהו. לעומת זאת, השר משה (בוגי) יעלון, שהאיבה בינו ובין ברק אינה סוד, פרסם הודעה חריפה ובה תקף את שר הביטחון. והוא לא היה היחיד.

 

בכירים בליכוד טענו כי "ברק מבין שהבחירות יוקדמו לתחילת השנה הבאה, והוא התחיל בקמפיין שישאיר אותו במשחק הפוליטי. הוא מנסה לבדל את עצמו מנתניהו, ולמרות שלכאורה עמדתו בנושא האיראני נשארה כשהייתה - הוא מנהל כעת משחק פוליטי". ברק, כך על פי גורמים המעורים בשיחות שמנהל שר הביטחון בפורומים מצומצמים, אף מנסה בתקופה האחרונה לגשש ולבחון את האפשרות של הקמת גוף פוליטי לקראת הבחירות הבאות, גוף שבו יוכל להשתלב - גם אם לא בראש הרשימה.

 

קרוב לרמטכ"ל, רחוק משר הביטחון. נתניהו לצד גנץ, אתמול (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
קרוב לרמטכ"ל, רחוק משר הביטחון. נתניהו לצד גנץ, אתמול(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 

"ברק מבין שיש ואקום במרכז הפוליטי", אומר גורם בליכוד. "הוא מבין שבמרכז אין כרגע מועמד לראשות ממשלה, ואפילו לא לתפקיד שר הביטחון, ומנסה לבדוק את האפשרות להקים גוף שיתמודד מול נתניהו". בכירים בליכוד המקורבים לראש הממשלה ציינו כי "אין בין ביבי לברק אמון עיוור כבר חודשים ארוכים. יש ביניהם שיתוף פעולה, אבל התיאורים על הרמוניה מלאה אינם נכונים. כבר כמה חודשים שברק מחפש לעצמו עצמאות פוליטית, והוא מנסה לחדד עמדות בנושאים שונים, עמדות שהן שונות מהעמדות של נתניהו. ראש הממשלה חושד בברק כבר חודשים לא מעטים, ואין לאף אחד אשליות לגבי נאמנותו".

 

שינוי הכיוון של ברק

עדיין לא לגמרי ברור, עם זאת, מה הביא לשינוי הדרמטי בעמדתו של שר הביטחון. אך לפני שבועות בודדים נשמע ברק כמי שדוחף בכל העוצמה לאישור פעולה צבאית נגד מתקני הגרעין באיראן. כעת, לאחר שהמתיחות מול הממשל האמריקני הגיעה לשיאים חדשים, נראה כי ברק שינה כיוון. שר הביטחון שינה את הטונים לראשונה ביום חמישי האחרון, במהלך טקס הרמת כוסית של מפלגת עצמאות. באותו הנאום, לאחר פגישה עם סגן הרמטכ"ל האמריקני, שיבח ברק את ההיערכות הצבאית של ארצות-הברית במפרץ הפרסי "לקראת התמודדות עם האתגר האיראני".

 

שר הביטחון משנה כיוון, כותרות אחרונות

ברק על איראן: ארה"ב מכבדת את ריבונותנו

ברק: באחריותנו לדחות מלחמות שאפשר לדחות

בליכוד מעריכים: ברק חותך שמאלה

 

הדברים נאמרו ימים אחדים לאחר שגם ראש הממשלה נתניהו הוריד מעט את גובה הלהבות, וקרא לאמריקנים להציב קווים אדומים לאיראן, דרישה שנדחתה על ידי ארצות-הברית ימים אחדים לאחר מכן. "ברק יודע את האמת", אומר גורם הבקי בסוגיה האיראנית, שהזכיר את דבריו של שר ההגנה האמריקני לאון פאנטה אתמול, לפיהם לארצות-הברית תישאר מעט יותר משנה לפעול - ברגע שיזהו שהאייתוללות החליטו ללכת בכיוון של פצצת אטום. "ברק יודע שלא רק האמריקנים אומרים זאת, אלא שזה גם מה שהדרג המקצועי במערכת הביטחון מאמין בו. שרי הקבינט שמעו את הדברים והם יודעים את עמדת מערכת הביטחון".

 

"מערכת הביטחון מסכימה עם האמריקנים". נתניהו והרמטכ"ל (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
"מערכת הביטחון מסכימה עם האמריקנים". נתניהו והרמטכ"ל(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 

פרשננו רון בן ישי מוסר כי לפי שעה, היחסים הביטחוניים והמודיעיניים בין ארצות-הברית לישראל לא נפגעו בשל המתיחות הרבה בין נתניהו לאובמה. עם זאת, במערכת המדינית מדברים כבר על קרע עמוק ועל חוסר אמון מוחלט בין הנשיא לראש הממשלה. ההודעה של הבית הלבן כי לנשיא לא יהיה זמן להיפגש עם נתניהו היא איתות חריף מוושינגטון.

 

"נתניהו הוא יריב רפובליקני מר ושנוא"

"בבית הלבן מתייחסים לנתניהו כיריב רפובליקני מר ושנוא", הסביר גורם ישראלי המעורה ביחסי ישראל-ארצות-הברית. "בבית הלבן לא יכולים לראות את נתניהו, והמחיר שהוא ישלם אם אובמה ייבחר יהיה כבד מאוד. כבר הרבה זמן שיועציו של אובמה משתמשים במילה 'נקמה' כשהם מדברים על נתניהו בתקופה שאחרי הבחירות לנשיאות".

 

אמש דווח ב-ynet כי בכירים ישראלים העריכו כי חוסר הנכונות של אובמה להיפגש עם ראש הממשלה נובע בעיקר מן החשש כי ראש הממשלה ינצל את הפגישה על מנת לנגח את הנשיא בסוגיה האיראנית בעיצומה של מערכת בחירות. "האמריקנים לא אוהבים את העובדה שנתניהו מטיף להם ולנשיא", אמרו גורמים בירושלים. "הם חוששים כי יטמין מלכודת לנשיא, ולאחר פגישה עמו ייצאו תמונות חמוצות ותדרוכים על חוסר הנכונות של אובמה לסייע לישראל. זה לא מה שהם צריכים באמצע קמפיין בחירות, ולכן הם לא מעוניינים בפגישה".

 

גם גורמי ממשל אמריקניים, ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP, הביעו זעם על כך שישראל מדברת בגלוי על המחלוקות בין המדינות "ומרצה בפומבי על המחויבויות של הבית הלבן". בוושינגטון מתחו גם ביקורת על "ניסיונו של נתניהו לנצל את תקופת הבחירות במטרה לדחוף את ארצות-הברית לעמדות בעייתיות".

 

מי המבוגר האחראי?

גורמים ישראליים המבקרים בארצות-הברית נחשפו לא פעם ליחס הקר של האמריקנים כלפי נתניהו. שר הביטחון ברק, מצדו, החליט בשלב הזה להשתמש בקרע בין אובמה לנתניהו על מנת למצב את עצמו כגורם האחראי בממשלה, שמבין את המשמעות האמיתית של המתיחות. "ברק מאותת לאמריקנים וגם לציבור הישראלי שהוא המבוגר האחראי", אומרים גורמים פוליטיים. "הוא הבין שהטונים בין ירושלים לוושינגטון מסוכנים, והוא החליט להיות זה שמשדר איתותי הרגעה".

 

אבל יו"ר עצמאות גם מביט אל הבחירות הקרובות, על רקע האפשרות כי אלו יוקדמו לתחילת השנה הבאה. נתניהו דחה את ההכרעה בסוגיית תקציב המדינה, ובקואליציה של נתניהו משוכנעים כי לא ניתן יהיה להעביר תקציב שיכלול גזרות קשות, ולכן הבחירות יוקדמו. השר אלי ישי הבהיר בשבוע שעבר כי ש"ס לא תתמוך בקיצוץ בקצבאות הילדים, ואמר שהמפלגה נערכת לאפשרות של הקדמת בחירות. גם שר החינוך גדעון סער רומז לאפשרות של בחירות בתחילת 2013: "צריך לבדוק מי יכול להוביל את מדינת ישראל בתקופה כה רגישה. הדרך שלנו בליכוד נחוצה כדי לשמור על עתיד ישראל".

 

"ברק כנראה מבין שנתניהו לא יעביר תקציב, ויהיו בחירות. היכולת היחידה שלו לשרוד פוליטית היא באמצעות גוף פוליטי מרכזי שיכלול גם אותו בשורותיו", אומרים גורמים במערכת הפוליטית שהיו עדים לגישושים שונים של ברק בזירה הפוליטית. "שאף אחד לא יופתע אם ברק ישלח שליחים לכל מי שרק אפשר - מציפי לבני ועד יאיר לפיד".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 12/09/2012 01:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ונתניהו. שוחחו במשך שעה
צילום: AFP
"נתניהו חושד בברק כבר חודשים ארוכים"
צילום: ירון ברנר
מומלצים