שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP, AFP

"מורסי הציע לאיראן: אסד תמורת הקלות"

מקורבים להנהגה בקהיר סיפרו כי הנשיא המצרי הציע לטהרן עסקה עם משמעויות מרחיקות לכת אם תתקבל: אם יוותרו האיראנים על אסד, תחדש מצרים היחסים הדיפלומטיים עמם, ותפעל להקלת לחץ העיצומים הכלכליים

נשיא מצרים, מוחמד מורסי, אמנם הושבע לתפקידו רק לפני שלושה חודשים, אך נראה כי הוא לא משתהה רבות בניסיונו להשיב את ארצו לתפקיד מוביל בעולם הערבי. לפי גורמים המקורבים להנהגה המצרית, קהיר הציעה בחודש שעבר לאיראן את העסקה הבאה: הסירו את תמיכתכם מנשיא סוריה בשאר אסד, ובתמורה נסייע להקל את לחץ העיצומים הכלכליים עליכם.

 

מלחמת האזרחים בסוריה - הדיווחים האחרונים:

 

ההצעה עומדת בלב המאמץ הדיפלומטי שעורך מורסי, שמקווה ש"הקוורטט האיסלאמי", הכולל את טורקיה, סעודיה, מצרים ואיראן, יוכל להצליח בפתרון המשבר הסורי - מה שעד כה לא עלה בידן של החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם.

 

איראן ומצרים. שתיים מארבע הצלעות ב"קוורטט האיסלאמי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איראן ומצרים. שתיים מארבע הצלעות ב"קוורטט האיסלאמי"(צילום: רויטרס)

 

מפגש הרביעייה הזאת בתחילת השבוע בקהיר היה הראשון מבין כמה, ועדיין נדמה כי יש מרחק רב עד שהאיראנים יוכלו להסכים להסדר המוצע. השפעת הרפובליקה האיסלאמית באזור קשורה בחוזקה לברית עם משטר אסד, ונפילתו תהיה מכה קשה. יתרה מזאת, לא ברור שסעודיה, ועמה מדינות נוספות במפרץ הפרסי, מוכנות בכלל להסרת מכשולים להמשך ההתפשטות האיראנית בחצר האחורית שלהן.

 

לדברי הגורמים, ההצעה המצרית עלתה בפגישתם של מורסי ושל נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד בטהרן בחודש שעבר. ביקורו של מורסי בכינוס גוש המדינות הבלתי מזדהות היה הראשון של מנהיג מצרי באיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979, שבמהלכה ניתקו המדינות את יחסיהן הדיפלומטיים.

 

צניחה חדה בערך המטבע האיראני, הריאל, בימים האחרונים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צניחה חדה בערך המטבע האיראני, הריאל, בימים האחרונים(צילום: shutterstock)

 

בפי הנשיא המצרי הייתה ההצעה הבאה: תמריצים תמורת נטישת אסד. בין השאר, הציעה קהיר לחזור ליחסים דיפלומטיים מלאים - פרס לטהרן, שכן מצרים היא המדינה הערבית המאוכלסת ביותר וגורם חשוב ביותר באזור. עוד התחייבה מצרים לסייע בשיפור יחסי טהרן עם מדינות המפרץ הפרסי. ובנוסף, הציע מורסי לספק "יציאה בטוחה" לאסד, למשפחתו ולחוג מקורביו.

 

מנסים למנוע המשך שפיכות הדמים

לדברי הגורמים, לא ניתן לוח זמנים לביצוע היוזמה, והם גם לא מסרו מה הייתה תשובתו של אחמדינג'אד להצעת עמיתו המצרי. לדבריהם, הטיעון המצרי הוא שכרגע נראה שלא אסד ולא המורדים מסוגלים להביא את מלחמת האזרחים הסורית לכדי הכרעה. ההשלכה האפשרית להמשך התיקו המדמם הוא פירוק המדינה הסורית, דבר שעלול להדהד ברחבי המזרח התיכון.

 

"מצרים משוכנעת שמה שצפוי לסוריה תחת אסד גרוע יותר ממה שהעולם ראה עד כה. לאור זאת, מצרים סבורה שמניעת שפיכות דמים נוספת תהיה הישג גדול", נאמר בדיווח. מאז שנבחר, התבלט מורסי בגינויים הפומביים למשטר אסד, שקנו לו תמיכה רבה בעולם הערבי. הוא הדגיש גם כי האיראנים יתקשו להמשיך לתמוך בנשיא הסורי לאורך זמן.

 

"נעזור בכל צורה להשיג שלום לאומה הסורית", צ'אבס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"נעזור בכל צורה להשיג שלום לאומה הסורית", צ'אבס(צילום: רויטרס)

 

במקביל, נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, שידוע כתומך נלהב של אסד, אמר הלילה כי הוא יבחן את היוזמה המצרית להשבת השלום בסוריה. "נעזור בכל צורה להשיג שלום עבור האומה הסורית, שהיא קורבן למדיניות אימפריאליסטית אלימה", אמר צ'אבס במסיבת עיתונאים.

 

למרות המאמצים מצד מצרים, ברור לכול כי סוריה מהווה עבור איראן את השער ללבנון ולבעלת בריתה הקרובה, חיזבאללה. כמו כן, דמשק היא ידידה ארוכת שנים למשטר האייתוללות, והייתה המדינה הערבית היחידה שתמכה בו נגד סדאם חוסיין במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80.

 

מנגד, עומד הלחץ ההולך ומחריף על הרפובליקה האיסלאמית. מצד אחד, עומד האיום הישראלי והאמריקני לפעול נגד מתקני הגרעין שלה, ומצד שני, נראה כי הציבור האיראני מתקשה יותר ויותר לעמוד בתוצאות העיצומים הכלכליים שהושתו על ארצו. ביומיים הראשונים של השבוע צנח ערך המטבע האיראני, הריאל, בכ-13% מול הדולר לשפל של כל הזמנים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי ואחמדינג'אד בחודש שעבר
צילום: EPA
יוותרו עליו למען הקלה בסנקציות?
צילום: AP
תומך באסד אך שוקל לתמוך ביוזמה המצרית. צ'אבס
צילום: AFP
מומלצים