שתף קטע נבחר

חטאים מקוונים

היומיום האינטרנטי שלנו רצוף פשעים ועבירות קלות שכמעט כולנו עושים, מתוך חולשת אופי, קלות ראש או אטימות לב. שוקי גלילי מונה את החטאים ומזכיר, לא מאוחר מדי לחזור בתשובה

מוצאי ראש השנה ושיאם של עשרת ימי תשובה, גם עבור אלו מאתנו שלא מאמינים, יכול להיות זמן מצוין לפשפש במעשים מהשנה החולפת ולנסות לקחת אחריות. מי מאתנו לא עושה שטויות מדי פעם; בלהט הרגע, מתוך חוסר מחשבה או מפאת היותו חרא של בן-אדם. באינטרנט, במיוחד, קל לחצות את הגבול החוקי, המוסרי או ההלכתי. ומה שיפה הוא שגם כשנדמה לכם שרק אתם יודעים, האמת המרה היא שהכל באמת נרשם איפשהו (וזה עוד לפני חוק הטוקבקים).

 

בקיצור, זה הזמן לחזור בתשובה ולתקן את דרכיכם. אולי השנה תחתמו לטובה בספר החיים, אם לא של הקב"ה אז לפחות של צוקי. חפשו את החטאים שלכם ברשימה:

 

1. חיסול חשבונות בטוקבקים

בואו נודה אחת ולתמיד: כולנו עשינו את זה וכולנו שיקרנו לגבי זה - והנה לכם כבר שני חטאים לרשימה.

 

לנצל את האנונימיות של הטוקבקים לחיסול חשבונות ללא צורך לקחת אחריות זה, מה לעשות, פשוט קל מדי. בין אם החשבון שאנחנו רוצים לסגור הוא עם הכותב, האתר, נשוא הכתבה או סתם מישהו שאנחנו שונאים. ישנם, כמובן, גם הטוקבקים מטעם שזה בעצם אותו הדבר תמורת בצע כסף.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

2. הטרדה של גולשים אחרים

הטרלה, הספמה, הצפה וגם סתם ניסיון אגרסיבי מדי לתקשר עם מישהו שלא מעוניין בקשר אתכם, מנוגדים לא רק לכללי ההתנהגות האינטרנטיים ותנאי השימוש הספציפיים של האתרים והשירותים בהם אתם משתמשים כדי לעשות את זה.

 

במישור החוקי, אתם עשויים להיחשף לתביעת נזיקין או להיות מואשמים בהטרדה מאיימת. או פשוט לגלות שיצא לכם שם איום ונורא. לבזבז את זמנו של הזולת זהו גם "גזל זמן", עליו אומר הרמב"ם שהוא גרוע מגזילת חפץ כי הזמן לא ניתן להשבה.

 

3. השתתפות בלינץ' מקוון

צורה קיצונית יותר של הסעיף הקודם. עקרונית, נכון שזה לא בדיוק לינץ' אם הקורבן לא מת בסוף, אבל המלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים (בבא מציעא נ"ח, ב') וקשה לחשוב על מקום שהוא יותר "ברבים" מהאינטרנט. מה גם שכבר קרו, בעולם ובארץ, מקרים עגומים בהם ילדים ובני נוער התאבדו בעקבות הצקות של חבריהם באינטרנט.

 

 

4. התנהגות סוציומטית בביטורנט

המונח התעלקות (Leeching) הומצא כדי לתאר את התופעה של גולש סוציומט שנהנה ממשאב משותף (במקור: שרתי FTP של קבצים לא-חוקיים, בימים שקדמו לשיתוף הקבצים) בלי לתרום כלום.

 

בימינו, אתם עשויים להיתקל במונח הזה אם תקטינו יותר מדי את מהירות ה-Upload בלקוח הביטורנט שלכם, תתעלקו על רשת Wi-Fi של מישהו ותשתו לו את רוחב הפס, או תצטרפו למגזר הפיננסי. אפשר לטעון ששיתוף קבצים בכלל הוא סוג של התעלקות (על בעלי הזכויות). על כך כבר אמר ברטולד ברכט זצ"ל: החובבנים שודדים קבצים; המקצוענים שודדים אמנים.

 

 (צילום: cc-by otubo) (צילום: cc-by otubo)
(צילום: cc-by otubo)
 

 

5. הורדת פורנו במקום העבודה

כנ"ל. אין צורך להסביר את הבעייתיות החוקית והמוסרית ומבחינה הלכתית מדובר בגזל (גם אם המעסיק עצמו מנוול). העניין הוא ששימוש לא אחראי ברשת ארגונית לעיתים קרובות פוגע גם בחבריכם לעבודה, שבתורם יעשו לכם אותו הדבר.

 

מזכיר קצת את האגדה התלמודית הבאה (בבא קמא נ', ע"ב): "מעשה באדם אחד שהיה מסקל מרשותו לרשות הרבים, ומצאו חסיד אחד, אמר לו: ריקה, מפני מה אתה מסקל מרשות שאינה שלך לרשות שלך! לגלג עליו. לימים נצרך למכור שדהו, והיה מהלך באותו רשות הרבים ונכשל באותן אבנים. אמר: יפה אמר לי אותו חסיד".

 

6. שימוש זדוני ב-BCC

לשלוח הודעת דואר למישהו עם BCC לצד שלישי שלא סובל אותו, הוא מסוג החטאים הקטנים שכולנו כנראה אשמים בהם. וזה למרות שלרוב מדובר במעשה שהוא לא רק לא הוגן אלא גם לא חכם. מדי פעם, אולי תבואו על עונשכם כשהמכותב הנוסף יעשה Reply all ויציג אתכם בקלונכם.

 

7. לשקר בפרופיל שלכם באתר דייטינג

יש כל מיני סוגים של שקרים שאנשים מספרים כדי להשיג דייט (לא רק באתרי הכרויות, אגב), וחלק מהם יכולים אפילו להיחשב לגיטימיים בדוחק. אם הוספתם לעצמכם כמה סנטימטרים בגובה, צינזרתם כמה קילוגרמים במשקל, או טענתם שאתם קוראים הרבה למרות שאתם תקועים עם אותו ספר מאז הבר-מצווה, מילא.

 

אבל יש שקרים חמורים יותר, כולל כאלה שיש להם היבט פלילי (טיפ: אל תטענו שאתם יהודים אם אתם לא. יש אנשים שמקבלים את זה מאד קשה). ישנם שקרים נבזיים ממש, כמו לטעון שאתם פנויים למרות שאתם לא או לשים תמונה ממש ממש ישנה שלכם.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

8. גניבת סטטוסים

אם המביא דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם, אז גניבת קרדיט על שנינות של אחרים היא ללא ספק אחד החטאים היותר נקלים.

 

9. אי כיבוד אב ואם במדיה חברתית

"אוי אמא, איזה פאדיחות את עושה לי" הוא ללא ספק המשפט השכיח ביותר בקרב אנשים שהוריהם התחברו זה מקרוב לרשת החברתית החביבה עליהם.

 

10. להיות מכורים לרייטינג

"הקנאה, התאווה והכבוד מוציאים את האדם מן העולם" (אבות ד', כ"ח). בדרך החוצה, הם גם יקנו לכם שונאים. ובכל זאת, רבים מאתנו מתפתים לשפץ את האמת, לומר דברים שאנחנו לא באמת מאמינים בהם, להתגרות, להיחשף, לחרחר ריב ולעשות אאוטינג, בשביל עוד שיתוף, ריטווט, לייק, לינק, או סתם תשומת לב.

 

 

 (צילום: אלירן אביטל) (צילום: אלירן אביטל)
(צילום: אלירן אביטל)

 

11. שנאת חינם

בית המקדש השני חרב בגלל שנאת חינם, כידוע. אמנם אז המציאות הייתה אחרת לגמרי – שחיתות שלטונית, פערים חברתיים קיצוניים, חוסר סולידריות; אנשים בעלי דעות שונות האשימו זה את זה בבגידה; לאומנים וקיצונים-דתיים הסתובבו ברחובות ירושליים ותקפו עוברי אורח בעלי חזות יבוסית.

 

גם בימינו, ברוך השם, לא חסרה שנאת חינם. לפעמים ניתן לה ביטוי באמירות פוגעניות, אבל לעיתים קרובות דווקא האמירות הלאקוניות מבטאות צרות עין, חוסר פרגון או שמחה לאיד. סביר להניח שכולנו נחטא בכל זה גם בשנה הבאה. אבל אפשר לנסות להשתפר, אפילו קצת.

 

חטאים נוספים של שוקי גלילי אפשר למצוא בבלוג שלו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החטאים המקוונים של כולנו
צילום: shutterstock
מומלצים