שתף קטע נבחר

השגריר בלוב שירת בארץ: "אמפתי לשני הצדדים"

כריסטופר סטיבנס, השגריר האמריקני שנרצח בלוב, שירת כדיפלומט גם בארץ. ידידו ל-ynet: "הוא התחבר לכאן". בסרטון תדמית שצולם לפני הצבתו בלוב אמר: אני נרגש ומצפה בכיליון עיניים לעבוד יחד למען לוב חופשית ומשגשגת

"סאלם עליכום, שמי כריס סטיבנס ואני השגריר האמריקני החדש בלוב". בברכה זו פתח השגריר סטיבנס את סרטון התדמית שהכינה עבורו מחלקת המדינה האמריקנית לקראת הגעתו ללוב, לאחר המהפכה. הוא תמך במורדים שהדיחו את הרודן מועמר קדאפי, אך נהרג הלילה (יום ד') במתקפה אלימה של איסלאמיסטים שככל הנראה לא הייתה יכולה לקרות תחת שלטון הברזל שלו. ידיד ישראלי שעבד עמו כששירת בארץ סיפר ל-ynet כי הוא היה מעורב גם בנושא הישראלי-פלסטיני, ותיאר אותו כאדם "אצילי ופתוח, שהתחבר לכאן".

 

סטיבנס שימש כשליח למורדים הלובים מהשבועות הראשונים של ההתקוממות, בפברואר אשתקד. "התרגשתי לראות את העם הלובי מתקומם ודורש את זכויותיו", אומר סטיבנס בסרט שהוכן במאי.

"עכשיו אני נרגש לחזור ללוב ולהמשיך את העבודה העצומה שהתחלנו, לבנות שותפות יציבה בין ארה"ב ללוב, כדי לעזור לכם, העם הלובי, להשיג את מטרותיכם".

 

הנשיא ברק אובמה שיבח היום את סטיבנס ותיאר אותו כ"נציג אמיץ ומופתי של ארה"ב". לדברי הנשיא, "הוא שירת את ארצנו ואת העם הלובי מבלי כל מחשבה אנוכית". מזכירת המדינה הילרי קלינטון אמרה כי הוא "סיכן את חייו למען סיוע לעם הלובי בבניית בסיס לאומה חדשה וחופשית וייזכר כגיבור".

 

בסרטון מספר סטיבנס על חייו בקליפורניה ועל התאהבותו במזרח התיכון ובצפון אפריקה בזמן ששירת ב"חיל השלום", ארגון פעילים האמריקני, ושימש כמורה לאנגלית בהרי האטלס שבמרוקו. הוא הצטרף למחלקת המדינה ושירת כנציג בירושלים, בדמשק, בקהיר ובריאד במהלך 21 שנים.

 

"מחויב למזרח התיכון"

עו"ד דני זיידמן, מומחה לענייני ירושלים, הכיר את האיש היטב וטיפח איתו ידידות בעת ששהה בישראל. הוא סיפר ל-ynet על ההלם שאחז בו כאשר נודע לו שהדיפלומט שנרצח בלוב הוא חברו. "זה היה אדם שכולם אהבו, למרות התככים והמזימות של העולם הדיפלומטי".

 

 
זיידמן תיאר את השגריר המנוח כאחד האנשים המאוזנים והאמפתיים ביותר, הן לבעיות הפלסטינים והן לדאגות הישראלים. "אם יש דבר כזה אצילות אמריקאית, זה היה הוא. הוא היה מן הטובים ביותר והיה מסוגל לשבת בחדר עם ישראלים ופלסטינים ולגלות אמפתיה לשני הצדדים. ומצד שני לא לסבול שטויות. הייתה לו את היכולת לראות את התמונה הגדולה, והייתה לו פתיחות גדולה מאוד. ישראל לא הייתה בשבילו רק מקום עבודה, הוא התחבר לכאן, הוא היה מחויב למזרח התיכון".

 

על מינויו בלוב סיפר זיידמן: "הוא ידע לאן הוא הולך והוא הלך לשם בעיניים פקוחות. זה אדם שאי אפשר להוציא אותו משלוותו. הוא היה מאוד בקיא במציאות שם, וגם מאוד מודע לסכנות". סטיבנס, שדיבר אנגלית, צרפתית וערבית, שירת גם כסגן הנציגות בלוב בין 2007 ל-2009, זמן קצר לאחר שארה"ב חידשה את יחסיה עם משטר קדאפי.

 

"להתראות בקרוב"

"כרגע אני בוושינגטון, מתכונן לשליחות שלי", אומר סטיבנס בסרטון ההסברה. הוא נראה מסייר בין עצי הדובדבן והמונומנטים ההיסטוריים בבירה האמריקנית, לציון זכרם של הנשיא אברהם לינקולן,

משחרר העבדים, ומרטין לותר קינג. "כשאני הולך כאן בין האתרים לזכרם של גברים ונשים אמיצים שהפכו את אמריקה למה שהיא, אני זוכר שגם אנחנו עברנו תקופות מאתגרות. כשאמריקה נחלקה במלחמת האזרחים המרה, לנשיא לינקולן היה החזון והאומץ לאחד את האומה ולעזור לנו להמשיך קדימה למטרות המשותפות – שלום ושגשוג", אומר סטיבנס, ברמז למצבה של לוב.

 

על רקע גבעת הקפיטול, פונה סטיבנס ללובים ואומר: "בבניין הזה, 535 נציגים נבחרים מכל קצווי ארה"ב מתכנסים כדי לדון בנושאים שעל הפרק. אני מצפה בכיליון עיניים לבחון אתכם את האפשרויות האלה כשנעבוד יחד לבנות לוב חופשית, דמוקרטית ומשגשגת. להתראות בקרוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטיבנס. "התרגשתי לראות את העם הלובי מתקומם ודורש את זכויותיו"
צילום: AFP
אובמה וקלינטון. "דמות למופת"
צילום: AFP
אש ליד השגרירות האמריקנית בבנגזי, הלילה
צילום: רויטרס
עו"ד דני זיידמן
מומלצים