שתף קטע נבחר

האם עישון סמים יתרום לכלכלה בארצות הברית?

שלוש מדינות בארצות הברית עשויות להפוך את המריחואנה לחוקית כבר בחודשים הקרובים. המאבק על דעת הקהל בעיצומו, כשעיקר הטענות בעד ונגד סובבות סביב ההכנסות הצפויות ממסים. האם הסטלנים הם אלו שיסייעו לכלכלה האמריקאית?

אם ביקרתם לאחרונה במדינת קולורדו בארצות הברית, יש סיכוי שנתקלתם בג'ינגל ברדיו המבטיח "משרות נוספות, כסף לבתי הספר - מי צריך יותר?". הג'ינגל הזה, אם תהיתם, מציג את עמדת התומכים בלגילזציה של מריחואונה במדינה. אך כנראה שלמרות ההבטחות, המצב מעט מסובך יותר.

 

דופק שאכטה אחרי העבודה - עילה לפיטורים?

ניו אמסטרדם: ניו יורק בעד לגליזציה למריחואנה?

סערה בצרפת: שרה קראה ללגליזציה של מריחואנה  

 

קולורדו, וושינגטון ואורגון הן שלוש מדינות בארה"ב שעשויות להפוך את המריחואנה לחוקית כבר בחודשים הקרובים. הטיעונים על ההכנסות ממסים כתוצאה ממהלך כזה מהווים אלמנט מרכזי בקמפיינים בעד ונגד הלגיליזציה.

 

למרות זאת, שני הצדדים מודים שהם לא ממש בטוחים מה בדיוק יקרה. התומכים אומרים כי המהלך עשוי להיות חבל הצלה למדינות קצרות במזומנים, באמצעות המסים החדשים שיוטלו והפחתה של עלויות אכיפת החוק. מהצד השני, גורמים רשמיים מביעים ספק גדול ומזהירים כי הלגיליזציה תוביל למאבקים משפטיים יקרים ובירוקרטיה חדשה ויקרה כחלק מהפיקוח על מכירת המריחואנה.

 

סמים = מסים

בקולורדו, המודעות התומכות בלגליזציה מצהירות על פיקוח הדוק בתחום ומימון לחינוך למניעת שימוש בסמים. ההערכות של התומכים להיקף ההכנסות הצפוי נעות בין 5 מיליון דולר ל-22 מיליון דולר בשנה.

 

קמפיין התמיכה במהלך בוושינגטון מבטיח להזרים לפחות מחצית ממסי המריחואנה למניעה, מחקר, חינוך ושירותי בריאות הקשורים להתמכוריות לסמים. ההערכות במדינה צופות הכנסה של 2 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות.

 

באורגון, המומחים מעריכים כי החיסכון בהוצאות בתי הסוהר על כליאת עברייני השימוש בסמים שלמעשה יהפכו לאזרחים שומרי חוק בעתיד, מוערך בין 1.4 מיליון דולר ל-2.4 מיליון דולר בשנה.

 

האם בקרוב גם הסטלנים ישלמו מסים? (צילום: index open) (צילום: index open)
האם בקרוב גם הסטלנים ישלמו מסים?(צילום: index open)
 

 

"כולנו יודעים שיש שוק למריחואנה, אבל נכון לעכשיו כל הרווחים הולכים לקרטלי הסמים" אומר בריאן ויסנטה, עורך דין הפועל למען הפיכת המריחואנה לחוקית בקולורדו. "אפשר לבצע רגולציה, אפשר להטיל מסים, אפשר למכור מריחאונה. אנחנו עושים את כל זה, אבל לאנשים חולים בלבד", אמר ויסנטה.

 

למרות זאת, הדילמות הן רבות: אף אחד לא יודע כמה אנשים קונים מריחואנה בשוק השחור. אף אחד גם לא יודע אם הביקוש יגדל או יקטן במידה והמריחואנה אכן תהפוך לחוקית. אף אחד לא יודע אם המחירים יירדו וכמה בכלל המעשנים משלמים עכשיו.

 

לקראת עולם חדש?

התומכים מודים שישנן שאלות גדולות סביב מיסוי המריחואנה והפיקוח עליה, אבל הם מקווים לשכנע את הבוחרים במדינות האלו לקחת את הסיכון. "אנחנו כמו סטאר-טרק. אנחנו עומדים לקראת עולם חדש", אומר ארט וויי, מהברית למדיניות סמים (ארגון התומך בשינוי המדיניות הממשלתית הנוכחית כלפי סמים), בתשובה לסטודנטים למשפטים שהעלו בפניו את השאלות בכנס בנושא שנערך לאחרונה בדנבר.

 

בסופו של דבר, ציבור הבוחרים לא יקבל החלטה בעקבות ההכנסות ממסים, כך טוען ג'פרי מירון, כלכלן מאוניברסיטת הארוורד שביצע מחקר בנושא. "המסים הם עניין שולי", אמר מירון. "אני בהחלט בצד של התומכים בלגיליזציה, אבל זה נובע מכך שלדעתי עישון מריחואנה לא צריך להיות מעניינה של הממשלה. מבחינתי, זה לב העניין ולא האם הדבר יפיק יותר הכנסות למדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון ג'וינט יתרום לכלכלה?
צילום: shutterstock
מומלצים