שתף קטע נבחר

חודש אחרי החתונה והם מתגרשים. למה?

לאחרונה נתקלים עורכי הדין ביותר ויותר מקרים של גירושי בזק: זוגות שחודש או חודשיים אחרי החתונה מחליטים לפרק את החבילה ולהתגרש. מה הן הסיבות לגירושי הבזק הללו ומה מבדיל את גירושי הבזק מגירושים רגילים

לאחרונה אני שומעת על יותר ויותר מקרים של "גירושי בזק" המגיעים אלי ואל עורכי הדין בתחומי האישות. אם בעבר מקרה של גירושים כאלה היה זוכה לכותרת עיתונאית על תקן היותו אירוע חריג, הרי שהיום התופעה מתרחבת והיא מאפיינת בעיקר זוגות צעירים שהלחץ וההתערבות של המשפחה המורחבת משפיעים לרעה על הקשר ביניהם, לעיתים עד כדי סיומו.

 

עוד בנושא:

גירושים מוקדמים: זוגות מתגרשים בגיל צעיר

למה רווקה בת 30 נחשבת תמיד ללחוצת חתונה?

המין היפה או החזק: מי עתיד לנצח בגירושים?

 

רוב הזוגות צולחים את שדה המוקשים המשפחתי הזה, אך לאחרונה, ובעיקר לנוכח הקלות הבלתי נסבלת של ריצה להליך גירושין ונוכח הלגיטימציה שתופעה זו קיבלה, המשפחה המורחבת לא נוטה לוותר ומביאה להרס תא משפחתי שאך נרקם.

 

 

מי עתיד להתגרש מהר?

יש שתי קבוצות של זוגות שיכולים להתאפיין בגירושי בזק. על הקבוצה הראשונה נמנים זוגות בעלי הכרות ארוכה מאוד בת 7-10 שנות חברות, שממסדים את הקשר.

 

אלו הם בדרך כלל אהובי תיכון שלא ידעו זוגיות אחרת, זוגות צעירים בגילאי 21-25 שהחיים והלחץ החברתי והמשפחתי לנוכח שנות החברות הרבות הובילו אותם לחתונה, בלי שבאמת חשבו והבינו למה הם נכנסים ובלי שיכלו לעצור את הלחץ שמסביב.

 

ניתן לאפיין זוגות אלו בחוסר בשלות רגשית וחוסר הבנה של משמעויות מוסד הנישואין. התפיסה של החיים אצל בני זוג אלה היא תפיסה רומנטית וילדותית, שניזונה בעיקר מהאגדות.

 

הקבוצה השנייה היא קבוצה של זוגות בוגרים בני 35-43, שאלו הם נישואים ראשונים עבורם, שקרמו עור וגידים מהר מהצפוי, לעיתים תוך שישה חודשי היכרות בלבד. זוגות אלו נישאו עקב הלחץ החברתי והמוכר של "להתחתן כבר, להקים משפחה ולהתמסד". הם אמנם בשלים מבחינת הגיל, אך הם לא יודעים לחיות בזוג, וחסרה להם חוכמת החיים שזוגות נשואים גדלים לתוכה, לרבות הלימוד האישי, הזוגי והמשפחתי האחד את השני.

 

חשבונאות משפחתית וקנאה

בין הגורמים לגירושי בזק אצל הזוגות הצעירים בגילם יש משקל מכריע למעורבות המשפחה המורחבת. ככל שמדובר במשפחות "שבטיות" יותר ובעלת מעורבות באירועים משפחתיים – כך גדלה ההשפעה. כמו כן, בשל הגיל הצעיר וחוסר הבשלות הרגשית או היעדר תחושת העצמאות, הרי שבני הזוג נוטים להיות קשורים מאוד למשפחת המקור ולהיות מושפעים ממנה.

 

כך למשל, עניינים של היעלבויות לכאורה זניחות ("לא נתנו מספיק כבוד לסבא או סבתא) יכולים להביא לפיצוץ, ככל שהעניין "נטחן" במסגרת המשפחתית לאחר החתונה. לאלו מתווספים ענייני מימון החתונה והמתנות. אם הצדדים מגיעים מאותו רקע סוציו-אקונומי - הרי בדרך כלל אין בעיות, אך כאשר ישנם פערים כלכליים וכאשר מתחילה חשבונאות חתונות, הזוג עשוי לא לשרוד.

 

גם אופי הלחצים על הזוגות שמתחתנים הינו שונה, מגוון ומקורי. ישנם האיומים של קרובי המשפחה שלא להגיע לחתונה לנוכח עלבון כזה או אחר או אף אם המקום אינו מספיק מכובד לדעת המוזמן. ישנם מתחים אחרי האירוע עצמו תוך גרירת כל המשפחה לסכסוך. המקרים הקשים ביותר הם המקרים בהם ההורים מעמידים אולטימאטום - או אנחנו או בן/בת הזוג. לאולטימאטום זה בד"כ יגיבו הצעירים מבין הזוגות בהעדפת תא המקור.

 

גירושי בזק בגיל המבוגר יותר נובעים מסיבה הפוכה. בעוד המשפחה שמחה על החתונה שסוף סוף הגיעה, הרי שבני הזוג – בין אם יחד או לחוד - מבינים מהר מאד שהקשר לא ישרוד חיי נישואין ארוכים והם עצמם יוזמים את הפירוד.

 

מה אומר החוק?

מבחינה משפטית הליך פירוק נישואי בזק הינו הליך קל יחסית. על פי רוב מדובר בצדדים שלא צברו זכויות יחד מלבד מתנות החתונה שאמורות להתחלק בין הצדדים בחלקים שווים ביניהם, בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני הזוג. כמובן שאם נוצרו חובות בגין החתונה, אזי הזוג צריך לשאת בחובות בחלקים שווים ביניהם. אצל זוגות שנישאו בנישואים דתיים עולה גם שאלת הכתובה. שאלה זו עשויה לשנות את התמונה לגבי קלות אן חבות פיננסית בגין סיום הקשר במידה שהסיבה לפרידה נעוצה בבעל בעוד האשה מוכנה ומעוניינת להמשיך את הנישואין. במקרה כזה, עלול הבעל להיות מחויב בכתובה או בחלק ממנה. בדרך כלל רבע.

 

האם ניתן לתבוע נזיקית את האחראי להרס הנישואין?

בחוק קיימת עוולה של "גרם הפרת חוזה", כלומר תובעים את מי שגרם להפרת חוזה כלשהו בין הצדדים החתומים עליו. יישום עוולה זו בקונטקסט האישי הינה בעייתית, אם כי לא בלתי אפשרית. בעבר הוגשו תביעות כאלה כנגד מאהב/ת שהביאו לפירוק התא המשפחתי, אך תביעות אלו נדחו. יתכן וניתן, במקרים מתאימים, להגיש תביעה כנגד הצד השני או בן משפחתו בגין הרס הנישואין, אך נטל ההוכחה בעניין זה כבד ואינו פשוט להרמה.

 

 

מוכרות יותר הן תביעות נזיקיות בגין הפרת הבטחת נישואין, כשהפיצוי בגין תביעה זו הוא בדרך כלל בגין הנזק שנגרם. תביעות אישיות בין בני זוג הינן תביעות מורכבות יותר מבחינת דיני הנזיקין לנוכח הדרישות המחמירות של סוג תביעות זה, ולנוכח העובדה שרכיב "עוגמת נפש" או ה"הנזק הרגשי" הינם רכיבים שבתי המשפט לא נוהגים לפצות בגינם בסכומים גבוהים.

 

ומה עם המתנות של האורחים שמרגישים, מן הסתם מרומים?

מדובר בשאלה שטרם ניתנה עליה תשובה מכיוון שלא הוגשה תביעה כזו לבית המשפט. מצד אחד, מדובר במתנה שאין בודקים אחריה. מצד שני, המתנה ניתנה במטרה לעזור לזוג בתחילת דרכו בבניית התא המשפחתי, ולכאורה מעורבים כאן שני אלמנטים מתחום דיני החוזים - אלמנט ההסתמכות ואלמנט הציפיות.

 

כלומר, האורחים מסתמכים על כך שהמתנה ניתנת למטרה מסוימת ויש להם ציפיה שהיא תשמש לטובת עזרה לזוג בתחילת דרכו המשותפת. כדי לדעת מה בית המשפט סובר צריך שמישהו מישהו ירים את הכפפה.

 

בהצלחה!

 

בואו להיות חברים של ערוץ יחסים בפייסבוק

 

הכותבת מתמחה בדיני אישות ומשפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
זוגות צעירים שלא חוו קשרים נוספים עשויים להתגרש מהר יותר
צילום: shutetrstock
עו"ד שירי מלכה
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים