שתף קטע נבחר

חיבור בפסיכומטרי: "נחיתה רכה לבחינה הקשה"

לראשונה נדרשו הנבחנים בפסיכומטרי לכתוב חיבור בין פרקי הבחינה. "זה סתם מבלבל פתאום לעצור ולכתוב", אמרו נבחנים בתל אביב, אך עבור מי שמתקשה במתמטיקה החיבור דווקא עזר: "התשובות לא יכולות להיות לא נכונות"

תמו 30 שנה של פסיכומטרי במודל של מבחן אמריקני בלבד: בפעם הראשונה הופיע הבוקר (יום א') קטע של חיבור במבחן הכניסה לאוניברסיטאות. דעתם של הנבחנים לגבי הרפורמה לא הייתה אחידה - תיכוניסטים שניגשו לפסיכומטרי התעודדו מכך ש"זה דומה לחיבור בבגרות", מבוגרים יותר לא נהנו מהשינוי הדרמטי: "זה סתם מבלבל באמצע של הבחינה פתאום לעצור ולכתוב".

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים מ-CNN ו-ynet

 

"לדעתי החיבור טוב לנבחנים", אמרה קטי חייט, בת 17 מכפר סבא, לאחר שנבחנה בפסיכומטרי באוניברסיטת תל-אביב. חייט, שנבחנה לאחרונה בבגרות בלשון ובחיבור, טוענת כי המרווח הקטן בין הבגרויות והפסיכומטרי סייע לה. "החיבור בפסיכומטרי דומה יחסית לחיבור בבגרות מבחינת הדרך ללמוד אליו, ולכן זה עזר לי שניגשתי לבחינת הפסיכומטרי סמוך לבגרויות".

 

גם אריאלה דויטש (18) מרמת גן ואריאל סאיג (18) מכפר יונה הסכימו שהחיבור היה קל יחסית לשאר הבחינה וטוב שהתווסף. "לא רק בגלל שהוא דומה לחיבור בבגרות, אלא גם כי הוא נותן מין אוויר לנשימה בין שאר הפרקים בבחינה", הסבירה סאיג. דויטש הוסיפה: "עבורי הוא היה הפרק הראשון וזו הייתה כמו נחיתה רכה לתוך הבחינה הקשה".

 

"כמו אוויר לנשימה בין הפרקים בבחינה". אריאל סאיג ()
"כמו אוויר לנשימה בין הפרקים בבחינה". אריאל סאיג

 

לפי הרפורמה בבחינה הפסיכומטרית, מעתה ואילך יידרשו הנבחנים לכתוב חיבור בן 25 שורות, שבו הם נדרשים להבחין בין דעות לעובדות, להקיף נושא מכמה זוויות שונות ולהתמודד עם עמדות מנוגדות. בהערכת התוכן נבדקת גם ההתמקדות בנושא השאלה, בהירות הרעיון המובע בחיבור וכמובן סגנון ורמת הלשון.

 

"קשה מאוד להכין את עצמך לחיבור"

גם נבחנים שעבורם הבחינה הייתה יחסית קשה סיפרו כי החלק של החיבור לא היה נורא. "סך הכול אין פה נכון או לא נכון כמו בשאר השאלות ויש יותר מקום להתבטא, לי אישית היה קשה בכל הבחינה, וזה כולל כמובן גם את החיבור, אבל עדיין אני מעדיף חיבור מאשר דברים אחרים", אמר רון מזור (24) מקיבוץ המעפיל.

 

"החיבור ממש הציל אותי", אמרה קסניה ברד, בת 17 מנתניה, שמעידה על עצמה כי היא פחות טובה במתמטיקה. "אפילו החלק של העברית הוא סוג של חישובים מתמטיים, כך שהחיבור ממש מציל את מי שלא טוב בזה, וגם כי התשובות בו לא יכולות להיות לא נכונות".

 

לעומת זה, יובל בן צבי מתל אביב, דווקא חושב שהעובדה שאין דרך לדעת מה התשובה הנכונה בחיבור, מקשה על הנבחנים. "למדתי ממש טוב לבחינה דרך מכון, וגם לא מעט חודשים, אבל קשה מאוד להכין את עצמך לחיבור", סיפר יובל, בן 25 שזו הפעם הראשונה שבה הוא נבחן. "דווקא בגלל שהוא לא לגמרי ודאי, כלומר אין נכון או לא נכון בצורה ברורה ולעולם לא תדע איזה מקרה תקבל בחיבור, זה מאוד הקשה עליי". הוא הוסיף כי אם ייאלץ לעבור בחינה נוספת הוא ישקול זאת בכובד ראש ואם יעשה, יתכונן בעיקר לקראת החיבור.

 

"בחינה שונה מאוד מקודמותיה"

שחר אורן (32), מנהל ההדרכה של חברת אנקורי בפסיכומטרי, נבחן גם הוא. לדבריו, רמת הקושי תלויה ביכולות ובכוונות של הנבחן: "אם את נבחנת שטובה בספרות וכתיבה, אז מן הסתם זה יותר כיף. אם אתה נבחן שמכוון למקצועות ההנדסה למשל, אז פחות תתחבר לזה וזה יהיה עבורך יותר מתסכל".

 

אורן סיפר ששוחח עם תלמידים אחרי הבחינה ורובם היו מרוצים: "הם חשבו שזה היה כמו בתרגול פחות או יותר. גם עבור הנבחנים שנבחנו בעבר במתכונות ללא חיבור אמרו שזו הייתה נקודת הקלה, מה גם ששאר הפרקים התקצרו וביחד זה הופך את הבחינה ליותר דינמית".

 

גם נועה רוזנשטיין (28), מנהלת מחקר ופיתוח בלחמן, אמרה שהבחינה הייתה כמצופה. לדבריה, "לא היה דבר מפתיע. השינוי העיקרי הוא בפרק המילולי, שם לא רק שנוסף חלק החיבור אלא סוגי השאלות והמינון שלהן שהשתנו. אין ספק שזו בחינה שונה מאוד מקודמותיה, נדרשות כאן איכויות שונות ויש קטיעה ברצף הפרקים, כך שזה גם מרענן".

 

"בהתחלה זה היה מלחיץ"

אהוד צלטנר, מנכ"ל EZ WAY בית ספר ללימוד פסיכומטרי, העלה טענה מעניינת כשאמר כי "הפרק בחיבור גורם למעין הפרטה של החינוך. במקום ללמד חיבור בבתי הספר לבגרות, מכוני הפסיכומטרי עושים את זה. להשתפר בחיבור יותר קשה מאשר להשתפר במתמטיקה. אין בזה הרבה אפשרויות של ניסוי וטעייה".

 

צלטנר הוסיף כי "ההתנסחות של תלמידים היא ברמה של סטטוסים בפייסבוק. מאז שהוצאו פרקי החיבור וההבעה מבחינת הבגרות, לא מאתגרים את התלמידים בכתיבה.

 

דנה איבגי, תלמידת כיתה י"ב בת 18 מירושלים, סיפרה על השוני בין החיבור בפסיכומטרי לבגרות. "בבגרות יש שעה וחצי, לעומת חצי שעה בפסיכומטרי", אמרה. "בהתחלה זה היה מלחיץ, אבל הם נתנו נושא (חוק חינונך חובה חינם – מ"ב) שאפשר לכתוב עליו".

 

שי, בן 29 מהמרכז, הוסיף כי החיבור גורם לחשוב טיפה "מחוץ לקופסא". "זה לא רק לחזור אחרי כללים ונוסחאות", אמר. "התרגול של החיבור גם תרם להכנה שלי בשאר החלק המילולי של הבחינה".

 

בתשובה לשאלה איך מתכוננים לכתיבת חיבור, השיב: "יש מבנה שלדי קבוע שאפשר להתכונן אליו ולהשליך עליו כל נושא. למשל לתת טיעונים של בעד ונגד ובסוף החיבור להכריע בנושא. אפשר לפתח את זה לא שרוצים. כמובן שתמיד טוב שיהיה לך ידע קודם כדי שאפשר יהיה לפתח את הרעיונות, אבל אפשר להתכונן לזה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבחנו באוניברסיטת תל אביב
מומלצים