שתף קטע נבחר

יום כיפור: 64% צמים, 46% מתפללים

יום כיפור היה ונותר קונצנזוס ציבורי: גם אלו שאינם מציינים את היום בדרך המסורתית, מקדישים את היום ל"זמן איכות" עם עצמם או בני המשפחה. 0.5% בלבד נוסעים לטייל

בלי חקיקה ובלי כפייה, יום כיפור ממשיך לאחד סביבו את רוב העם, והוא מצוין - למרות החלופות המפתות - בעיקר לפי המסורת, בצום ובתפילה. סקר ynet-גשר מגלה כי גם השנה רוב הציבור יצום בי' בתשרי וחלר ניכר ממנו אף יבקר בבית הכנסת.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

הסקר נערך על-ידי מכון המחקר "פאנלס", באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all, בקרב 502 משיבים בגילאי 18 ומעלה - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת במדינת ישראל. טווח טעות הדגימה המירבית: 4.3%.

 

על השאלה "האם בכוונתך לצום השנה ביום כיפור?" כ-64% השיבו בחיוב וכ-32% ענו בשלילה. היתר אמרו שעדיין לא החליטו. פילוח התוצאות מלמד כי רק בקרב החילונים נמצא רוב שלא יצומו (59%), ואילו החרדים/ דתיים (100%) והמסורתיים (86%) מתכוונים לצום.

 


 

בפרק נוסף בסקר הוצגו למרואיינים כמה דרכים לציין את יום כיפור והם התבקשו לציין איזו מהן מתארת בצורה הטובה ביותר את התכנון שלהם ליום הקדוש. 46% אמרו כי יגיעו לבית הכנסת (בהם 25% שישתתפו בכל התפילות ו-21% שרק בחלקן), 36% ינצלו את השקט ל"זמן איכות" עם עצמם או עם בני משפחתם, 10% יקדישו את הזמן לצפייה בסרטים, 3.5% יבלו מחוץ לבית אצל חברים או משפחה, 0.5% יסעו לטייל ו-4% לא בחרו באף אחת מהאפשרויות.

 

בניתוח התוצאות נמצא כי החרדים (100%), הדתיים (96%) והמסורתיים (60%) מעדיפים את בית הכנסת, והחילונים (53.5%) את השקט בבית – עם עצמם ועם המשפחה.

 


 

רוב מוחלט של הציבור (77%) לא מתכוונים להשתתף באירועים אלטרנטיביים כלימוד, מדיטציה, חשבון נפש, תפילות חילוניות וכדומה ביום כיפור. 14% ישקלו זאת, אם ישמעו עליהם או יוזמנו אליהם, 3% בלבד אמרו שישתתפו ו-6% לא החליטו. בכל אחד מהמגזרים נמצא רוב מובהק שלא יגיעו לאירועים אלה (מ-70% אצל החילונים ועד 95% מקרב החרדים).

 

למרות זאת, הציבור ברובו אינו מסתייג מהחלופות לתפילה: 40.5% גילו הבנה לכך שכל אדם מציין את יום כיפור באופן המתאים לו ביותר ו-25% אף רואים בתופעה דבר חיובי, שמאפשר חיבור ליום הקדוש גם עבור מי שהדרך המסורתית אינה מתאימה לו. מנגד, 20.5% סבורים כי מדובר

בהחמצת משמעותו האמיתי של היום ו-9% אמרו כי זו תופעה שלילית הפוגעת במסורת ישראל. 5% הנותרים סירבו לענות.

 

מפילוח להגדרות דתיות התברר כי לחרדים (81%) ולדתיים (79%) התייחסות שלילית לקיומם של אירועים אלטרנטיביים אלה, ואילו החילונים (86%) והמסורתיים (64%) רואים בהם דבר חיובי.

 

מנכ"ל גשר, אילן גאל-דור: "יום כיום כיפור יכול וצריך לשמש בסיס לזהות יהודית משותפת של החברה הישראלית. יש כבוד משותף למורשת שהיום מסמל, גם אם מציינים אותו בדרכים שונות. ציון היום מהווה בסיס לגשר ודיאלוג בין חלקי העם, ואם כולנו נהיה פתוחים ומקבלים אחרים כפי שהם - גם יש לנו עתיד משותף"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה יתפללון?
צילום: חגי אהרון
וכמה ירכבון?
צילום: רויטרס
אילן גאל-דור
מומלצים