שתף קטע נבחר

כופר: ברשות המסים מכפרים על עבירות המס

תשלום כופר על עבירות מס יכול לחסוך הליך פלילי ארוך ומייגע. באילו מקרים ניתן להיעזר בהליך זה ומה גובה תשלום הכופר?

אם עברתם עבירת מס, כדאי יהיה לכם לבחון את האפשרות להמיר את ההליך הפלילי בתשלום למדינה. התשלום במקרה זה מכונה תשלום כופר. האפשרות לשלם כופר מהווה הקלה משמעותית בהשוואה לנאשם שעבר עבירה דומה וצפוי להרשעה הכוללת מאסר, קנס כספי ואף קלון. ניהול הליך הכופר עשוי לחסוך כסף רב וכמובן זמן יקר בהשוואה לניהול הליך פלילי.

 

 

מהו הליך הכופר?

הליך הכופר הוא למעשה הליך מזורז המהווה חלופה לניהול הליך פלילי נגד נאשם בעבירות מס מסויימות. בהליך פלילי מוגש כתב אישום בגין עבירות מס כנגד המעלים או המתחמק מתשלום המס, ומתקיים דיון משפטי שבו על התביעה להוכיח את ההאשמות, והנאשם מנסה להתגונן.

 

לאחר הדיון המשפטי, בית המשפט מפרסם פסק דין, שבו הנאשם צפוי לענישה חמורה אם עמדת המדינה מתקבלת. כל זה נמנע בהליך הטלת הכופר.

 

כפי שאפרט להלן, ניתן לעשות שימוש בהליך הכופר ביחס למגוון עבירות בתחומי המס. ככל שמדובר בעבירות מס הכנסה, סעיף 221 לפקודת מס הכנסה קובע כי אם שילם אדם כופר כסף, ייפסקו ההליכים הפליליים נגדו על אותה עבירה, ואם היה עצור עליה - ישוחרר.

 

באילו עבירות מס ניתן לשלם כופר?

העבירות שבהן ניתן להמיר את ההליך הפלילי בהליך כופר כוללות, עבירות מס הכנסה, עבירות מיסוי מקרקעין, עבירות מע"מ, עבירות מכס, עבירות מס קניה ועבירות מס רכוש. ההוראות בנושא הליך הכופר בענייני המס כאמור, מפוזרות בחוקי המס השונים:

 

• עבירות בתחום מס הכנסה - בסעיף 221 לפקודת מס הכנסה.

 

• עבירות בתחום מיסוי מקרקעין - בסעיף 101 לחוק מיסוי מקרקעין.

 

• עבירות בתחום המע"מ - בסעיף 121 לחוק מע"מ.

 

• עבירות בתחום המכס - בסעיף 231 א' לפקודת המכס.

 

• עבירות בתחום מס קניה - בסעיף 25 לפקודת מס קניה.

 

• עבירות בתחום מס רכוש - בסעיף 60 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים.

 

כיצד מתנהל הליך הכופר?

ברשות המסים קיימות ועדות כופר אשר דנות בנושאי המיסוי האמורים ואשר בסמכותן לדון בתיקים ולקבל החלטות על הטלת כופר בהתאם לקריטריונים שונים.

 

הקריטריונים הנבחנים כוללים, בין היתר, מידת מעורבותו של החשוד בביצוע העבירה, חומרת העבירה, הרשעות קודמות של החשוד, תשלומי כופר בעבר, מצב אישי, בני משפחה התלויים בחשוד, העניין הציבורי בהעמדה לדין, הסרת המחדל, האם מדובר בעבירה של מייצג במסגרת מילוי תפקידו, האם מדובר בתחום שיש בו חובת אמון או נאמנות, הצורך בהרתעה באותו ענף וקיום עבירות לפי חוקים אחרים מעבר לעבירות לפי דיני המס.

 

כיצד קובעים את סכום הכופר?

בהתאם לפקודת מס הכנסה ניתן להמיר אישום לכופר בסכום שלא יעלה על פי שניים מהקנס הגבוה ביותר שניתן להטיל על אותה עבירה. זהו הסכום המקסימלי שניתן לקבוע כתשלום כופר.

 

מאידך, לא נקבע רף תחתון לתשלום כופר. לעיתים הכופר נקבע בשיעור של 10% מהסכום שלא שולם כמס, אך בתיקי כופר רבים מקובל לקבוע את תשלום הכופר ל-30% מהסכום שלא שולם כמס. סכום הכופר תלוי במידה ניכרת במידת שיתוף הפעולה מצד הנישום, המלצת היחידה החוקרת והפרקליטות.

 

לסיכום, הליך הכופר עשוי להיות אטרקטיבי לנישומים רבים, ובמיוחד אם מצליחים להפחית את תשלום הכופר. חשוב לזכור כי תשלום הכופר אינו מבטל או בא במקום תשלום המס שהיה על הנישום לשלם, אלא מתווסף לתשלום חוב המס.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תשלום במקום הליך פלילי
צילום: shutterstock
אבי נוב
מומלצים