שתף קטע נבחר

המשבר: שביתה כללית ביוון, הפגנת ענק במדריד

באתונה המשותקת צעדו מאות אלפים, המשטרה השתמשה בגז מדמיע נגד המוחים שהשליכו אבנים ובקבוקי תבערה. בבירת ספרד מחו אתמול כ-6,000 מפגינים נגד תוכנית הצנע ויצרו שרשרת אנושית סביב בניין הפרלמנט, 64 נפצעו בעימותים

יומיים של הפגנות ענק בבירות המדינות ששמן הפך נרדף למשבר הכלכלי באירופה: במדריד נפצעו אתמול 64 בני אדם בהפגנת אלפים נגד תוכנית הצנע מול בניין הפרלמנט הספרדי, באתונה צעדו היום (יום ד') לא פחות מ-200 אלף איש בשביתה הכללית הראשונה מאז הקמת הממשלה החדשה ביוון. המחאה בבירת יוון, אף היא נגד הגזירות הכלכליות, הפכה במהירות לאלימה - והמשטרה היוונית השתמשה בגז מדמיע נגד המפגינים שזרקו אבנים ובקבוקי תבערה.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

השביתה ביוון מהווה למעשה ניצחון לארגוני העובדים. המדינה שותקה לגמרי - המטוסים קורקעו, התחבורה הציבורית נעצרה והשירותים הציבוריים, כולל באתרי התיירות המרכזיים, לא פעלו. המחאה הייתה אמורה להיות לא אלימה, אבל באופן צפוי היא הובילה לעימותים מול כוחות הביטחון.

 

גז מדמיע באתונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גז מדמיע באתונה(צילום: AFP)

המשטרה היוונית ערוכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשטרה היוונית ערוכה(צילום: AFP)

 

כשנה וחצי חלפו מאז שכבשה מחאת האוהלים הספרדית את רחובות מדריד, אולם גם שם הסוגיות הכלכליות ממשיכות להסעיר את הרחובות. לפחות 6,000 איש הפגינו אתמול מול בניין הפרלמנט במדריד והתעמתו עם כוחות הביטחון, בזמן שהמחוקקים דנו בקיצוצים הצפויים בתקציב. 64 בני אדם נפצעו, בהם מספר שוטרים, ו-38 נעצרו.

 

במהלך ההפגנה בכיכר נפטון במדריד, שנמשכה לתוך הלילה, יצרו הפעילים "שרשרת אנושית" מסביב לבניין. בהמשך ניסו מפגינים לפרוץ לתוך המתחם, אולם נבלמו על ידי 1,500 השוטרים במקום, שהגיבו בירי כדורי גומי. המוחים, מצדם, יידו אבנים וניפצו שמשות של כלי רכב. חלקם הניפו שלטים שבהם נכתב "דמוקרטיה אמיתית עכשיו!", ודרשו מהממשלה להתפטר על רקע המשבר הכלכלי.

 

המפגינים יידו אבנים, השוטרים ירו כדורי גומי (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
המפגינים יידו אבנים, השוטרים ירו כדורי גומי(צילום: Getty Images)

המוחים גם ניפצו שמשות כלי הרכב במקום (צילום: AP) (צילום: AP)
המוחים גם ניפצו שמשות כלי הרכב במקום(צילום: AP)

1,500 שוטרים אבטחו את בניין הפרלמנט (צילום: AP) (צילום: AP)
1,500 שוטרים אבטחו את בניין הפרלמנט(צילום: AP)

באותה שעה, בתוך בניין הפרלמנט הספרדי בחנו המחוקקים סוגיות כמו קיצוץ בפנסיה, הטלת מסים על סחר במניות, הטלת "מסים ירוקים" על פליטת גז וביטול הטבות מס מסוימות. הקיצוצים נועדו לשכנע את חברותיה של ספרד באיחוד האירופי כי היא מסוגלת לצמצם את תקציבה ביותר מ-60 מיליארד אירו עד 2014. ראש הממשלה מריאנו רחוי כבר הצהיר בתחילת החודש כי התקציב לשנה הבאה יכלול קיצוצים נוספים בכל התחומים, מלבד הפנסיות והריביות על הלוואות, והוא צפוי להכריז מחר על הגזירות החדשות.

 

השוטרים בלמו ניסיון לפרוץ למתחם הפרלמנט    (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
השוטרים בלמו ניסיון לפרוץ למתחם הפרלמנט (צילום: Getty Images)

"דמוקרטיה אמיתית עכשיו!", קראו המפגינים (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
"דמוקרטיה אמיתית עכשיו!", קראו המפגינים(צילום: Getty Images)

 

"השכר השנתי שלי צנח ב-8,000 אירו, ואם הוא ימשיך לרדת אני לא אצליח לסגור את החודש", התלונן לואיס רודריגז, כבאי ספרדי בן 36, שנטל חלק במחאה. בניגוד להפגנות אחרות שכונסו באחרונה על ידי ארגוני עובדים, ההפגנה אתמול אורגנה בעיקר דרך הרשתות החברתיות ונרשם בה רוב בולט של צעירים. "לא נראה שאכפת לפוליטיקאים האלו מה יקרה לנו", אמר מפגין אחר ל"טיימס" הבריטי.

 

החדשות האחרונות מספרד:

ספרד: המחוקק "רובין הוד" יצעד למען העניים

אי קטן, כאב ראש גדול לספרד. "המהגרים באים"

ספרד: אנשי אל קאעידה נעצרו עם חומרי נפץ

   

המשבר מחמיר, השכר צונח. "תנו לנו את קולנו בחזרה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשבר מחמיר, השכר צונח. "תנו לנו את קולנו בחזרה"(צילום: רויטרס)

אלפים מילאו לאורך היום את כיכר נפטון (צילום: AP) (צילום: AP)
אלפים מילאו לאורך היום את כיכר נפטון(צילום: AP)

 

כחלק מהביקורת הציבורית על התנהלות הממשלה, חשף באחרונה מגזין ספרדי כי ראש הממשלה רחוי נהנה עם יועציו מארוחה בסכום של 1,000 אירו על חשבון משלם המסים - יום לאחר שביקש

מגוש האירו סיוע בהיקף של 100 מיליארד דולר. הארוחה המפוארת נערכה ביוני על סיפון מטוס סילון ששייך לחיל האוויר הספרדי, בזמן שרחוי ופמלייתו היו בדרכם לצפות במשחק נבחרת הכדורגל שהשתתפה במשחקי היורו בפולין.

 

רחוי עצמו התמנה לתפקיד לאחר שקודמו חוסה לואיס רודריגז ספטרו נכנע לדרישות המפגינים בארצו והסכים להקדים את הבחירות. גל המחאה החל בספרד ב-15 במאי אשתקד והתפשט למספר ערים במדינה. רבבות הפגינו בכיכר פוארטה דל סול בבירה, שזכתה עקב כך לכינוי "כיכר תחריר הספרדית", וגם בברצלונה הוקם מאהל בכיכר המרכזית, שבו מחו צעירים על שיעור האבטלה שהאמיר אז ל-21.3 אחוזים – הגבוה ביותר בגוש היורו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עימותים אלימים באתונה, היום
צילום: AFP
צילום: Getty Images
המחאה בספרד אתמול. 38 איש נעצרו
צילום: Getty Images
מומלצים