שתף קטע נבחר

לא רק עגבניות: הלחם האורגני כובש את המדפים

דגנים, לחמניות, חלות ואפילו פיתות - אפשר למצוא כיום על המדפים לחמים אורגניים מכל הסוגים כמעט. מה מייחד ומבדיל אותם מהלחמים הרגילים? מדריך למוציא לחם אורגני מן הארץ

ה"לחם" נחשב למזון יסוד ברבות מתרבויות העולם. גם בחג הסוכות, הוא חג אסיף התבואה, יש לו תפקיד משמעותי: מיד לאחר הקידוש נוהגים לברך בסוכה על הלחם, "המוציא לחם מהארץ".

 

עוד על מזון אורגני - בכלכלה ירוקה :

 

כיום אפשר למצוא על המדפים לחמים אורגניים מכל הסוגים כמעט - לחם שאור קל, מעושר בסובין, לחם דגנים, לחם ממספר סוגי קמחים, שיפון כוסמין, שיבולת שועל, ללא קמח חיטה, חלת טבע, לחם שאור מלא, לחמניות אורגניות ואפילו פיתות. אז מה מייחד את הלחם האורגני לעומת שאר סוגי הלחמים?

 

 (צילום: אורנית רז) (צילום: אורנית רז)
(צילום: אורנית רז)

 

חומר הגלם - חומר הגלם העיקרי להכנת לחם הוא דגנים - חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון, דגן אחר או תערובת אחרת של דגנים. את גרעין הדגן טוחנים לקמח וממנו מכינים את הלחם. בייצור אורגני, כל הדגנים חייבים להיות מגודלים ומפוקחים על פי התקן האורגני והם גדלים ללא חומרי הדברה כימיים ומסוכנים.

 

אחסון - ישראל, כמו הרבה מהמדינות בעולם, מחזיקה מלאי ביטחון של גרעיני דגנים שונים. הגרעינים מוחזקים במיכלים מיוחדים הנקראים "סילו'. כיוון שאין בארץ מספיק ייצור מקומי של דגנים, מייבאת המדינה את הדגנים, שמגיעים באוניות ומאוחסנים ב"סילויים".

 

כמו בגידול הקונבציונאלי, גם הגרעינים האורגניים מיובאים ברובם. כאשר שומרים את הגרעינים בסילו חייבים להבטיח שלא יתפתחו חרקים ושאר מזיקים. בסילו - הגרעינים הקונבנציונאלים מרססים בהרבה חומרי חיטוי חריפים, שאסורים בשימוש בסילו של הגרעינים האורגניים. באורגני אסור השימוש בכימיקלים לאורך כל שרשרת ההובלה והאיסום.

 

 (צילום: אורנית רז) (צילום: אורנית רז)
(צילום: אורנית רז)

 

תהליכי העיבוד: טחינת הקמח - טחינת הגרעינים האורגניים מתבצעת בטחנות קמח המאושרות לייצור אורגני ומפוקחות על ידי חברת פיקוח, על מנת להבטיח שלא יתערבב הקמח האורגני עם קמח רגיל.

 

תהליכי העיבוד: במאפייה - כל החומרים בהם משתמשים להכנת הלחם חייבים להיות ממקור שאינו מהונדס גנטית ולהיות אורגניים. ניתן להוסיף "תוספים מותרים" המפורטים ברשימה שמופיעה בתקן האורגני. אין להשתמש בתוספות של ממתיקים סינטטיים או חומרי שימור. ברור שגם התוספים ללחם חייבים להיות אורגניים, כמו צימוקים, אגוזים זיתים. 

 

חיי המדף - כיוון שלא מוסיפים ללחם אורגני חומרי שימור, חיי המדף של הלחם האורגני קצרים יותר. מה עושים? הכי טוב לקנות רק בכמות שבאמת צריכים ולאכול את הלחם הכי טרי שאפשר. למי שמתעקש "לאגור", מומלץ לשמור את הלחם בהקפאה.

 

את הלחמים האורגניים אפשר למצוא ברשתות האורגניות וכן במאפיות דוגמת "הרמן", מאפיית "אורנים" והמאפיה בקיבוץ הרדוף. מחיר כיכר לחם אורגנית לדוגמה: בין 12 שקל ל-18 שקל, תלוי בסוג הלחם ובחנות. הקפידו לחפש את סמלי הפיקוח המעידים על כך כי הלחם אכן מיוצר תחת פיקוח החוק.

 

הכותבת היא מנכ"לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. טלי ברנר, מרכזת תחום תעשייה אורגנית בארגון לחקלאות אורגנית, עזרה בהכנת הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורנית רז
צילום: אורנית רז
אורנית רז
מומלצים