שתף קטע נבחר

הנקה משפיעה על גזים של התינוק? 11 מיתוסים

הנקה תמיד כואבת בהתחלה, אסור לשתות אלכוהול וחייבים להשתעבד לתינוק כדי להזין אותו בחלב אם? יותר מדי מיתוסים עדיין קיימים בתחום ההנקה ומרפים את ידיהן של אימהות טריות שמבקשות להניק. האמת מאחורי התפיסות השגויות

אני מלווה אימהות טריות זה שנים רבות, ובכל פעם מחדש מופתעת מעמידותם האיתנה של "אמיתות" נפוצות הקשורות בהנקה . אותם מיתוסים חסרי בסיס חותרים תחת האמון של האם בעצמה ובגופה, ומפחיתים את יכולתה להתמיד ולהפוך את ההנקה למה שהיא יכולה להיות: מקור לעונג, סיפוק וגאווה, ולסיפור הצלחה פרטי ומשפחתי.

 

כבר ביקרת בעמוד הריון ולידה בערוץ הורים ?

 

מתכוננת להנקה? קראי עוד:

  

אז הנה כמה מיתוסים נפוצים, שהגיעה השעה לנפץ:

 

1. אי אפשר להניק עם חזה גדול/קטן מדי או פטמות שקועות/הפוכות

ישנן מעט מאוד סיבות אנטומיות שבגללן לא ניתן להניק כלל. ברוב המוחלט של המקרים, כל אישה שחשה ששדיה גדלו (אפילו מעט) במהלך ההריון יכולה להיות בטוחה בגופה, וברגע שמושגת הצמדה טובה בין פי התינוק לבין השד, השאר יזרום מעצמו.

 

2. "אין לך מספיק חלב"

אימהות וצוות רפואי מגיעים ל"אבחנה" זו בתדירות גבוהה לאין שיעור מתדירות התופעה בפועל, שפוקדת כ-2% מהנשים ובדרך כלל מסיבה רפואית הידועה לפני ההריון.

 

השדיים מתפתחים לאורך חיי האישה, גדלים מעט בכל מחזור, ובמהלך ההריון מצמיחים את המערך הרקמתי וההורמונלי הדרוש להתנעת תהליך ייצור החלב.

 

עם סיום הלידה, ביציאת השליה, נפסק ייצור הורמוני ההריון ורמת הורמון הפרולקטין, האחראי ליצירת החלב, מזנקת. החלב בימים הראשונים לאחר הלידה הוא קולוסטרום, נוזל סמיך ועשיר בנוגדנים ובחומרים שנועדו למוסס את שכבת ההגנה העוטפת את מעי התינוק (שאינם פעילים בעודו ברחם) ולרפד אותם בחיידקים "טובים".

 

בימים ראשונים אלה כמות החלב חשובה הרבה פחות, מה גם שקיבת היילוד זעירה ומיותר להציפה בכמויות מזון גדולות מדי. חשוב יותר להתמקד בגירוי תכוף לפטמות באמצעות הנקה, כי הוא מתניע את התהליך ההורמונלי במוח ומביא בתוך יומיים-שלושה לייצור החלב הבשל.

 

במילים אחרות, בעזרת הנקות תכופות, וכמובן ידע ותמיכה, ניתן להגדיל בקלות את תפוקת החלב.

 

3. גודש הוא שלב הכרחי בהנקה

ממש לא! חשוב מאד להבחין בין מלאוּת (fullness) לגודש (engorgement). מלאות היא תחושה טבעית ומשמחת, כי פירושה שהשדיים הולכים ומתמלאים בחלב. היא מתרחשת בדרך כלל בתוך יומיים-שלושה אחרי הלידה.

 

לעומתה, גודש בשד הוא תוצאה פתולוגית מהיעדר ריקון מספיק ונכון של השדיים, בגלל בעיה בהעברת החלב מהשד אל התינוק. תסמיני הגודש הינם שדיים קשים, חמים וכואבים למגע.

 

הפתרון: הנקות תכופות תוך הקפדה על הצמדה נכונה וריקון יעיל והימנעות מדילוג על הנקות (בעיקר בלילה) בשבועות הראשונים.

 

4. פטמות פצועות זה דבר שצריך להשלים איתו

לא ולא! כנשים וכאימהות נראה שיש לנו נטייה וכישרון טבעי לסבול ולהקריב. נשים רבות מדי משלימות עם כאב וסבל בהנקה וחושבות ש"ככה זה", אבל פצעים, סדקים וכאבים הם סימן מובהק לכך שהמפגש בין השד ליונק אינו מיטבי ומחייב שיפור.

 

גם אם אנחנו מוכנות לסבול, כשהחיבור אינו מיטבי השדיים אינם מתרוקנים כראוי, וכיוון שייצור החלב מתבסס על עקרון היצע וביקוש, בטווח הארוך תפוקת החלב עלולה לרדת.

 

5. להניק על פי דרישת התינוק זה פינוק

זו טענה רווחת ומושרשת היטב, אבל אין לה כל אחיזה במציאות. מלבד העובדה שהנקות תכופות ככל האפשר מבטיחות תפוקת חלב טובה לטווח הארוך, ההנקה גם מאפשרת לנו להיענות לכל הצרכים של תינוקנו: מזון, חיבוק, ערסול, מגע אנושי, חום גוף ואפילו מוזיקה (הלמות הלב והדופק שהיו הפסקול של חייו ברחם), מבלי לנסות לנחש אותם.

 

ככל שנרבה להיענות לצרכיו, הרבה לפני שהוא מגיע לבכי מר, ילמד התינוק שהוא נמצא בסביבה מיטיבה ומחבקת, יירגע מהלם הלידה, ויפתח שלווה מהר יותר.

 

להיענות לצרכים שלו לפני שהוא בוכה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להיענות לצרכים שלו לפני שהוא בוכה(צילום: shutterstock)

 

6. בתקופת ההנקה צריך לחשוב על כל מה שאוכלים

כל אדם בוגר ואחראי אמור להקדיש מחשבה כלשהי למזון שהוא מכניס לגופו, גם אמהות מניקות, וההפחדות בנוסח זה מיותרות לחלוטין. די להיזכר שהתינוק בילה בגופנו תשעה חודשים שבהם ספג וניצל לצורכי גדילתו את כל הדרוש לו מתוך מה שהכנסנו לגופנו.

 

לכן, אין מקום לשינויים דרסטיים בתפריט הרגיל, ודי בתזונה מאוזנת ובהפעלת שיקול דעת.

 

7. מה שהאם אוכלת משפיע על ה"גזים" של התינוק

מה שידוע כ"גזים" הוא שם כולל לתופעות של אי-נוחות ומצוקה אצל תינוקות קטנים. תינוק נולד עם קיבה בגודל מטבע של חצי שקל, ובתוך שבועות ספורים היא מכפילה ומשלשת את גודלה. כמו כן, המעיים הם האיברים הגדלים בקצב המהיר ביותר אחרי המוח. אין צורך בדמיון עשיר במיוחד כדי להבין שקצב גידול כזה מייצר תחושות מוזרות ולא נוחות.

 

ברור שיש להימנע ממזונות שגורמים לך אי נוחות ומאוכל שמקורו מפוקפק, אבל ה"גזים" נובעים מתהליך הצמיחה של האיברים הפנימיים ובדרך כלל נעלמים מעצמם בתוך כמה שבועות.

 

8. בתקופת ההנקה אסור לשתות אלכוהול

לא נכון! גם כאן, הכל במידה. ברור שאסור להגזים, אבל אין כל סיבה להימנע משתייה באירוע חגיגי או בבילוי עם חברים. אפשר לתזמן הנקה לפני השתייה, ואז להמתין כשעתיים לפני ההנקה הבאה. אחרי שההנקה מתבססת אפשר לדאוג למלאי חלב שאוב ולהשתמש בו.

 

9. תינוקות יונקים יישנו מאוחר יותר לילה שלם

בתקופת החיים הראשונה אין לתינוקות כל הבחנה בין לילה ליום, ומכל מקום שינה רצופה של יותר מדי שעות איננה דבר רצוי. לילה שלם הוא חלומם של הורים עייפים וזה בהחלט מובן, אבל היכולת לישון לילה שלם מתפתחת אצל תינוקות שונים בקצב שונה, בלי קשר לשובע או רעב.

 

כמו אצל מבוגרים, יש בני מזל שנרדמים בכל מצב ויש שמתקשים להירדם. ההמלצה שלי: ללמוד כמה שיותר מהר איך להניק בשכיבה, ולישון כשהתינוק במרחק הושטת יד ישנונית.

 

ללמוד מהר להניק בשכיבה (צילום: ויז'ואול/פוטוס) (צילום: ויז'ואול/פוטוס)
ללמוד מהר להניק בשכיבה(צילום: ויז'ואול/פוטוס)

 

10. אסור להניק בהריון

אין כל בסיס מדעי לאיסור הזה. כשההנקה כבר מבוססת לפחות מספר חודשים, השד הופך לבלוטה אוטוקרינית המפעילה את עצמה. בשלב זה התרוקנות היא האות לשד להתמלא מחדש, והייצור נמשך בלי קשר להתפתחות ההריון הבא.

 

גם החשש מהתכווצויות או צירים מוקדמים אינו מוצדק. אגב, מעניין לציין שבמקרים רבים, ילדך יהיה הראשון להבחין שאת שוב בהריון: טעם החלב והרכבו משתנים, ויש יונקים שהשינוי אינו לרוחם. במקרה כזה תוכלי לנצל את ההזדמנות לגמילה בהסכמה הדדית.

 

11. הנקה היא השתעבדות

הנקודה היחידה שעליה אין ויכוח היא כי לפחות בשלב זה הנקה, כמו הריון, היא דבר שרק האם יכולה לעשות, לפחות עד להתבססות ההנקה ופיתוח יכולות שאיבה. עם זאת, חלוקת הנטל של ההורות יכולה להתבצע בתחומים רבים אחרים.

 

מכל בחינה אחרת, ההנקה מאפשרת דווקא שחרור מתלות במלאי, באביזרים, בסטריליזציה, בהרתחת מים וכדומה, ומעניקה חופש תנועה מלא עם אספקה קבועה ובטוחה של מזון מיטבי בטמפרטורה הנכונה.

  

הכותבת היא רכזת לימודי הנקה בתכנית ההכשרה למקצועות ליווי ותמיכה בהריון, לידה, הנקה ושנת החיים הראשונה, בבית הספר להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
נשים רבות מדי משלימות עם כאב וסבל בהנקה
צילום: index open
מומלצים