שתף קטע נבחר

מקומן של נשים מחוץ לצבא "המוסרי" בעולם

הצבא היחיד בעולם שבו נשים מגוייסות בכפיה כשרובן לא עוסקות כלל בביטחון ולמעשה מנוצלות לעבודה ללא שכר ולפעמים גם לטובת מעשים לא מוסריים - צריך לשנות כיוון

כשמציינים בשיח זכויות האדם את המונח "שוויון", מכוונים בראש ובראשונה לשוויון זכויות ולשוויון מעמדי. כך עלינו לקדם שוויון בין הפריפריה למרכז, לחזק את החלשים, ליצור שוויון הזדמנויות ולפעמים אפילו אפליה מתקנת, כדי להתקדם עוד צעד לעבר סולידריות חברתית בין כל חלקי החברה בישראל.

 

כך גם לגבי הזכות לשוויון נשים בצה"ל. הרעיון הוא לתת הזדמנות שווה לאשה להתקדם לעמדות הבכירות בצבא בדיוק כמו לגבר. וכפי שדורשים שוויון בשכר לנשים, ללא כל אפליה וללא כל תנאי, כך גם היה ראוי שמדינת ישראל תתייחס לזכויות הנשים בצה"ל.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

מאכילים אתכם בסיפורי סבתא  / סתיו שפיר

מי באמת מחסל את החופש האקדמי?  / אופיר העברי

 

אם מעסיק יתנה את גובה שכרה של אשה בכך שלא תלד ילדים, ברור לכל שהדבר מנוגד לחוק ולהיגיון, למרות הפגיעה בתפוקה, מפני שערך השוויון גובר על הפגיעה המידתית במעסיק. כך גם ראוי שמדינת ישראל תתייחס לזכויות הנשים בצה"ל: אל לו להתנות אותן ב"חובות" שאינן מקובלות באף מדינה בעולם, וכוונתי לגיוס חובה לנשים.

 

שוב ושוב מתפרסמים מקרים של פגיעה מינית וניצול נשים בצה"ל. הפרשיה האחרונה והמזעזעת מכולן בעיני, היא האונס לכאורה של קטינות על ידי חיילים בסדיר בחיל האוויר. מי מציב צעירים בני 20 "ללמד" בנות 15 תחת מעטה צבאי? מזעזע היה להיחשף לתגובות בחיל האוויר ובקרב הורי החיילים, שמדבריהם עלה כאילו המעשים האמורים הם בגדר הטבעי והסביר. לא סתם מתגלגלת לה הסיסמה "הטובים לטיס ו'הטובות' לטייסים". 

 

חיילות. רק בצבא מקצועי (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
חיילות. רק בצבא מקצועי(צילום: בן קלמר)
 

וזהו "הצבא המוסרי בעולם"? הצבא היחיד בעולם בו נשים מגוייסות בכפיה כאשר רובן אינן עוסקות כלל בצרכים בטחוניים ישירים, ולמעשה מנוצלות לעבודה ללא שכר ולפעמים גם לטובת מעשים "לא מוסריים". האם לא עדיף צבא מקצועי או לפחות חצי מקצועי, שיעסוק בענייני ביטחון במקום בדברים אחרים שהיה ראוי שיעשו אנשי מקצוע בשכר הולם כיאה למדינה מתקדמת?

 

כיצד מבטא כיום צה"ל את הגדרתו כ"צבא העם"? בוודאי שלא באמצעות הניצול המיותר ברובו של נשים בצבא. הגיע הזמן לשיקול דעת מחודש על "ניסוי חברתי" זה. נשים הן חלק בלתי נפרד מ"העם", אך אין בכך כדי לאשרר מוסרית גיוס שלהן בכפיה, בניגוד לנהוג בעולם כולו, בוודאי לאור מה שקורה כיום בצה"ל. 

 

הצבא והממשלה - בלבול יוצרות

בימים אלו, כאשר צה"ל עסוק בהשפלת אשה חרדית חודש לאחר חתונתה, ועוצר אותה ל-50 יום, כאשר צה"ל כלל לא מגייס נשים נשואות, תוך פגיעה בחופש הדת ובצו המצפון כפי שגם הדתיים המשרתים בצבא חווים זאת מדי פעם. או כשרמטכ"לים לשעבר מדברים על "עליונות הצבא" (כשם שיש המדברים על "עליונות בג"ץ) כשמעליהם מרחפות פרשיות שחיתות, אנו עלולים למצוא את עצמנו בדיקטטורה צבאית במקום בדמוקרטיה.

 

כתבות נוספות בנושא ב-ynet:

עדויות: מדליה ללוחמים על יחסי מין עם זונה ביוון

מחאת הפצ'ולי: צנחני עבר יפגינו מול זרעית

חשד: מועמד לבה"ד 1 הודח - ותקף מינית חיילות

 

דמוקרטיה אינה "צבא שיש לו מדינה". לא ייתכן שהצבא ינסה להכתיב מהלכים פוליטיים, שאלופים יעסקו יותר בפוליטיקה (או בהרצת מניות) מאשר בתפקידם, שאגף כוח אדם יהיה עסוק בתוכניות "לחנך מחדש" דתיים סוררים. חינוך, תקשורת והכשרה מקצועית לעבודה אינם תפקידי הצבא, אלא של משרדי הממשלה.

 

ועוד לא אמרנו מילה על ההתנהגות באזרחות כלפי נשים, שייתכן שחלק ממנה הוא תוצר לוואי של "החינוך" הצה"לי. שלא יהיה ספק: כולי מלא הערכה לכוונות הטובות של העוסקים בחינוך בצבא ואני בטוח שאנשיו עושים את המיטב. אך במבחן התוצאה, מתברר שטעינו. ואם כך - עדיף לשנות כיוון.

 

רק צבא מקצועי שבו כל חייל יקבל משכורת סבירה, יחזק את הביטחון, מאחר שעל הצבא לא יהיה נטל ישיר נוסף מלבד הביטחון. כך נחזק את הסולידריות ואת האמון, את השקיפות, את הכלכלה השוויונית והחברתית, ואת מעמד האשה בצה"ל ובחברה כולה. לצבא כזה יוכולו בהחלט להתגייס נשים, שהשקיפות בנוגע לזכויותיהן תשרת אותן בדיוק כבכל מקום עבודה. הן לא ינוצלו לעבודות סרק מול מפקדים מנצלים, והן יוכלו להתקדם בסולם הדרגות ללא כל אפליה, כמתחייב מחוקי העבודה, מה שלא קיים כיום כלל בצה"ל.

 

אף אחד לא נותן את דעתו על ההפסד העצום לכלכלה בגלל הניצול המיותר של נשים בצה"ל בכפיה. רוב הנשים המשרתות בצה"ל לא "מרוויחות" דבר מגיוסן ולהפך, חלקן יוצאות פגועות ועם תחושות קשות של ניצול ובזבוז זמן יקר מחייהן לשווא. רק צבא מקצועי יכול לחייב את מפקדי הצבא לתת מענה נכון, שוויוני ופרודוקטיבי לנשים שבוחרות מרצונן להתגייס לשורותיו. 

 

יהודה שיין מייסד תנועת שוויון עכשיו, חבר בפורום צדק חברתי ויו"ר ארגון "בחמלה" - חרדים מתנדבים למען החיות.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה הביטחון ואיפה השוויון?
צילום: עופר עמרם
צילום: באדיבות תנועת שוויון עכשיו
יהודה שיין
צילום: באדיבות תנועת שוויון עכשיו
מומלצים