שתף קטע נבחר

בני נוער מעשנים בסיכון גבוה ב-30% למות מוקדם

חוקרים אמריקנים מצאו כי מי שהתחילו לעשן בביה"ס היו בסיכון גבוה ב-30% למות מהתקף לב וסיכון כפול למות מסרטן בבגרותם, בהשוואה לאחרים. החוקרים: "על קובעי המדיניות להעריך נכונה את הנזק העצום כתוצאה ממחלותיהם של הצעירים המעשנים"

התחלתם לעשן בבית הספר? תוחלת החיים שלכם תהיה קצרה בעשרות אחוזים. חוקרים מצאו כי בני נוער שהחלו לעשן כתלמידי בית ספר, היו בסיכון גבוה ב-30% לתמותה מוקדמת מכל הסיבות.

 

עוד כתבות על נזקי העישון ב-ynet:

 

ממצאי המחקר שנערך על ידי הקולג' האוניברסיטאי בלונדון, פורסמו בגליון האחרון של כתב העת של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה JACC. החוקרים אספו נתונים על בני נוער בין השנים 1916 עד 1950 והמשיכו לעקוב אחריהם עד הגיעם לגיל מבוגר, או עד שהלכו לעולמם. התלמידים שדיווחו כי החלו לעשן לפני גיל 18 היו בסיכון גבוה ב- 30% לתמותה מכל סיבה שהיא, בהשוואה לעמיתיהם. באשר לתמותה מסרטן בשל נזקי הסיגריות, סיכון התמותה היה כמעט כפול.

 

בתוך כך בדקו החוקרים את תוצאות התמותה בקרב 28,236 גברים ממאגר אוניברסיטת הארוורד. מתוכם 36% דיווחו על עישון בזמן המחקר. עד שנות ה-40, עלה מספר המעשנים למעל 40%. במהלך המעקב, שארך 53 שנים, 48.5% מהמעשנים שנבדקו – מתו מכל סיבה שהיא. עיקר סיבות התמותה היו ממחלות לב וכלי דם ומסרטנים – כולם קשורים לעישון.

 

"עישון סיגריות בגיל ההתבגרות שכיח מאוד וממשיך להתפשט", אמרו החוקרים, "על קובעי המדיניות להעריך נכונה את הנזק העצום על מערכת הבריאות כתוצאה ממחלותיהם של הצעירים המעשנים מגיל צעיר. לעישון בגיל ההתבגרות המוקדמות השפעה קשה על התמותה, במיוחד בשל מחלות לב וכל דם וסרטנים, במהלך 50 השנים שאחר כך". החוקרים קראו לאנשי החינוך לכוון את תוכניות הלימוד למניעת עישון ולגמילה מעישון לאלה שכבר החלו בהרגל המגונה.

 

ומה המצב בישראל? מטריד לא פחות, בעיקר בשל טרנד עישון הנרגילה הנתפס כלא מזיק בשל ריח הפירות. רק מעטים יודעים שנרגילה מסוכנת פי 100 בנזקי הסיגריות. ממחקר שערך ארגון הבריאות העולמי עולה כי 10% מילדי כיתה ו' כבר מעשנים נרגילה. עד כיתה י' המספר הזה עולה ומגיע לכבר 37%.

 

אין אמת באמונה הרווחת שלפיה עישון נרגילה אינו מזיק כמו עישון סיגריות. בשאיפה אחת מהנרגילה נחשף המעשן לכמות עשן גדולה יותר מאשר בסיגריה שלמה אחת, והעשן המופק בעישון נרגילה מכיל רעלנים הידועים כגורמים למחלות סרטן, לב וריאות

 

ההתמכרות של בני נוער לסיגריה מהירה הרבה יותר מאשר אצל מבוגר. מחקר שנערך באחרונה בארצות הברית, מצא כי חלק מהנבדקים התקשו להפסיק לעשן כבר לאחר מספר סיגריות. 25% מהם התמכרו בתוך חודש, ועשירית דיווחו כי חשו דחף להמשיך ולעשן כבר לאחר הסיגריה הראשונה.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נוער מעשן. מכפיל הסיכון לסרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים