שתף קטע נבחר

צפו: הרשויות לא יודעות להתמודד עם הגשם

גם השנה הגשם הראשון הפתיע את הרשויות: מתרחצים שהגיעו אתמול לחופי תל אביב והרצליה, נתקלו בפלט של מים שחורים ומזוהמים שסחב איתו הגשם הראשון לים. בתפריט: דלקים, שמנים ושאריות דליפות ביוב. צלול: "גשם הוא לא הפתעה והרשויות צריכות להיערך"

הגשמים ששטפו אתמול (ב') את ישראל הם בשורות טובות למאגרי המים של המדינה, אך מתברר שהם גם עלולים לזהם את הטבע: רוחצים שהגיעו לחופי תל אביב והרצליה, גילו מים שחורים ומזוהמים שזרמו לים ממערכות הניקוז. בעמותת "צלול" קובלים כי מדובר בכישלון של העיריות, שלא השכילו להיערך מראש לגשם הראשון. למרות הזיהום - החופים לא נסגרו לרחצה.

 

עוד על זיהום ים ונחלים בכלכלה ירוקה :

 

בעיריית תל אביב הסבירו, כי הגשם גרף בדרכו לים את הלכלוך שהצטבר על הכבישים ורחובות העיר במהלך הקיץ. ההסבר הזה לא מניח את דעתם של חברי "צלול". לטענתם, על העירייה והרשויות המקומיות להיערך מראש לתופעה שחוזרת על עצמה מדי שנה במקומות שונים בארץ, עם תחילת עונת הגשמים או מיד לאחר אירועי גשם חזקים במיוחד.

 

 

"הפלט הראשון של מי הגשמים בחורף תמיד מזוהם יותר", מספר צפריר גדרון רכז ים בעמותה, "זה מחזה שחוזר על עצמו כל שנה ויחזור גם בגשם הבא. הבעיה היא שבכל פעם שנוצרות תקלות שקשורות בגשמים, נמסר מהרשויות שהן מופתעות. אי אפשר לקבל את זה, גשם הוא לא הפתעה והרשויות צריכות להיערך".

 

דלקים ושמנים מהכבישים

להבדיל מתעלות הביוב – שאמורות להוביל את השפכים למכוני טיהור ושם לטפל בהם - מי הגשמים זורמים לתעלות הניקוז ומשם לנחלים ולים. בעמותה מסבירים כי הפלט הראשוני שלהם מזוהם מאוד בדרך כלל, עקב הצטברות חומרים מזוהמים ומסוכנים בתעלות הניקוז כתוצאה מפריצות ביוב, ועל גבי הכבישים והמדרכות בחודשי הקיץ. 

 

מאיה יעקבס, מנכ"ל העמותה, מספרת כי רוב הזיהום נגרם ממכוניות ולפיכך הוא כולל דלקים, שמנים, נוזלי בלמים, פיח, זפת, עופרת, תחמוצות פחמן, מתכות כבדות וחומרים אורגניים. "בכל הגשמים הראשונים הזוהמה מהכבישים נשטפת לתעלות הניקוז ולנחלים, ומשם לים. זו תופעה ידועה שהרשויות בכל הארץ לא מתמודדות איתה". 

 

סיבה נוספת לזיהום היא תקלות ופריצות ביוב, שזרם למערכות הניקוז במהלך הקיץ. פתרון אפשרי למזעור הבעיה, היא תחזוקה נכונה וניקוי מערכות הניקוז לפני בוא הגשם הראשון. כאמור, גם השנה פעולה זו לא בוצעה בתל אביב.

 

חוף הים בתל אביב מזוהם (צילום: אלון גרגו) (צילום: אלון גרגו)
חוף הים בתל אביב מזוהם(צילום: אלון גרגו)

 

אף על פי שהחופים בתל אביב ובהרצליה לא נסגרו לרחצה, יעקבס אינה ממליצה לרחוץ במים. "אחרי שטפונות גדולים ובימים הראשונים של הגשם, הים ככל הנראה מזוהם בחומרים מאוד מסוכנים ולא כדאי להיכנס אליהם", היא אומרת. נוסף על הסכנה הנשקפת למתרחצים, יעקבס מציינת כי גם הסביבה הימית ומי התהום נפגעים מהזיהום.

 

בעמותה מזהירים מפני תופעה נוספת שחוזרת על עצמה מדי חורף ושגם אליה הרשויות לא נערכות: גלישת מי הביוב לאחר מטחי גשם חזקים. "בערים ללא הפרדה טובה בין תעלות הניקוז לביוב, חודרים מי הגשמים למכונים לטיהור שפכים וכתוצאה מעודף נוזלים הם קורסים", מסבירה יעקבס. "כשהמסה גדולה מדי - מזרימים לנחלים ומשם לים".

 

העיקר שהחופים יהיו יפים?

ובזמן שהחומרים המזוהמים זורמים אל הים - העיריה מקדמת תוכנית להסדרת רצועת החוף, שעלותה בשלב הראשון עומדת על 150 מיליון שקל. מיטל להבי, חברת מועצה בתל אביב וסגנית ראש העיר לשעבר, הגישה לפני כחודש וחצי ערר למליאת הוועדה המקומית, נגד תוכנית זו.

 

"כל התוכנית שמקודמת על ידי העיריה כוללת אלמנטים של בינוי ועיצוב, דק על החול וטיילת, אך אינה כוללת ולו התייחסות מינימאלית לנושא של תשתיות וניקוז", קובלת להבי. "לא יתכן שהעיריה תשקיע בתוכנית שמשמעותה יופי ואסתטיקה, מבלי לטפל במערכת הניקוז בחוף".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "מדי שנה הגשם הראשון של העונה שוטף את רחובות העיר, את הכבישים ואת המדרכות מאבק ופיח, וסוחף איתו את הלכלוך שהצטבר ברחובות העיר.

 

"אגף החופים של העירייה נערך בהתאם והתריע מפני הרחצה בים. בתחנות ההצלה הונף דגל שחור, לאורך החופים הוצבו שלטים המתריעים מפני זיהום ונקראו אזהרות במערכות הכריזה. במקביל צוותים של העירייה ממשיכים לפעול לניקיון החוף, ולעקוב אחר איכות מי הים, ובשלב זה לא התקבלה כל הנחיה ממשרד הפנים לסגירת החופים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שימי
מים שחורים זורמים אל הים
צילום: שימי
מומלצים