שתף קטע נבחר

לא רק עושה קסמים: 4 סיבות להתחיל לחייך

למה אנחנו נמשכים לאנשים מחייכים? איזה סוג של חיוך הוא הכי טוב, למה מומלץ לבני 40 פלוס לחייך יותר, ובכלל - כמה סוגים של חיוכים יש בעולם?

חיוך הוא אחת מהבעות הפנים האוניברסאליות הנפוצות ביותר. הוא מעביר מסר על רמת השמחה, הביטחון והאטרקטיביות של האדם המחייך. היום יודעים שחיוך מספר לאחרים גם על גילו של אדם, ואפילו משנה את טון הדיבור שלו. אבל מה שהכי חשוב הוא שלחיוך יש יתרונות בריאותיים!

 

חוקרים מסוימים מחלקים חיוכים לשתי קטגוריות: חיוך סטנדרטי, שהוא חיוך המערב את שרירי הפנים המקיפים את אזור הפה, וחיוך אמיתי - שנובע מרגש, ומערב גם שרירים המקיפים את העיניים. חוקרים אחרים טוענים שיש לא פחות מ-50 סוגים שונים של חיוכים, החל מחיוכי ניצחון וכלה בחיוכי מרירות או מבוכה. שלושת המרכזיים שבהם הינם: החיוך הפתוח, החיוך המוסתר והחיוך המזויף.

 

 

פתוח, מוסתר ומזויף

החיוך הפתוח הוא חיוך שבו השפתיים מושפלות לאחור, הלחיים מתרוממות ולצידי העיניים מופיעים קמטי צחוק. חיוך זה מכונה בפי החוקרים "חיוך דושן", והוא מתייחס לחיוך המקורי, האותנטי. זהו החיוך האמיתי ביותר מכל סוגי החיוך, והוא קרוי על שם הנוירולוג הצרפתי גיום בנז'מן אמנד דושן דה בולון.

 

החיוך המרכזי השני הוא חיוך דושן פחות העיניים, כלומר - ללא הבעת חיוך באזור העיניים, השלישי הוא "החיוך המוסתר", בו המחייך מנסה להסתיר את חיוכו על ידי משיכת השפתיים פנימה או כלפי מטה בזמן שהוא מדבר, ויש כמובן את החיוך המזויף. המוח האנושי יודע להבדיל די מהר בין חיוך מלאכותי לחיוך אמיתי, אבל מתברר שגם למזויף יש תפקיד חשוב ביותר, כפי שנראה בהמשך.

 

לאחרונה צילמו חוקרים מאוניברסיטת אמסטרדם חיוכים של יותר מ-400 מבקרים במרכז המדע באמסטרדם, ובכך יצרו מאגר חיוכים ענק. כל נבדק תועד מחייך חיוך יזום או חיוך ספונטאני. את כל החיוכים הללו הם ניתחו באמצעות מחשב. החוקרים בדקו באיזו מהירות מתרוממות זוויות הפה כאשר אדם מחייך משמחה, לעומת כאשר הוא חווה רגשות אחרים, וכן מה הקשר בין הפרצוף שהוא עוטה לבין הגיל שלו.

 

הם פיתחו תוכנת מחשב שיכולה לנחש מתמונתו של אדם בן כמה הוא (עם סטייה של 6 שנים פחות, שזה מדויק יותר מניחוש של בני אדם, שהוא בעל סטייה ממוצעת של 7 שנים לפחות). תוצאות המחקר, שפורסמו ביולי האחרון (2012), מצביעות על כך שאדם נראה צעיר יותר כשהוא מחייך, אבל רק אם הוא מעל גיל 40. אם אתם מתחת לגיל 40 ורוצים להיראות צעירים יותר, עדיף לכם להציג פרצוף ניטראלי (לעיון במאגר החיוכים של המחקר ).

 

חייך והעולם ישמע

חיוך משפיע גם על האופן בו אנו מדברים, מאחר שהוא משנה את טון הדיבור של אדם. חוקרים מאוניברסיטת פורטסמות' מצאו בינואר 2008 שגם בשיחת טלפון, אדם יכול לזהות האם הדובר מחייך ובאיזה סוג של חיוך מדובר. אמי דראהוטה, מובילת המחקר, טוענת שזו הסיבה שיש אנשים עם "קול מחויך", והדרך לרכוש קול כזה היא פשוט לחייך תוך כדי דיבור.

 

חיוך בזמן סטרס מגן על הלב

חשבתם רגע על המשפט: "מצווה גדולה להיות בשמחה תמיד" או על מקבילו: "עדיפה שמחה מזויפת על מרה שחורה אמיתית"? למה חובה לשמוח, אפילו אם זה מזויף? ובכן, לפי מחקרים שנערכו לאחרונה, מסתבר שליזום חיוך באופן רצוני גורם לאדם להרגיש טוב יותר מבחינה פיזית, אקט שאף מגן על בריאותו.

 

מחקר שפורסם ביולי האחרון (2012) ב-Psychological Science, על ידי טארה קראפט ושרה פרסמן מאוניברסיטת קנזס, עשה שימוש בשינוי סוגי חיוכים של אנשים כדי לראות איך חיוך משפיע על התמודדות עם משבר וסטרס. 169 הנבדקים שהשתתפו במחקר חולקו לשלוש קבוצות. כל קבוצה התאמנה בהבעת פרצוף אחר: ניטראלי, חיוך סטנדרטי או חיוך אותנטי.

 

מחצית ממשתתפי כל קבוצה למדו לעטות פרצופים אלו באמצעות מקלות אכילה שהחוקרים שמו בפיהם בזויות שונות. מקלות האכילה חשובים ביותר ביצירת חיוך מסוג מסוים, כיוון שהם גורמים לאדם לעצב חיוך בפניו בלי שהוא מודע לכך שהוא מחייך. החצי השני של הקבוצה התבקש לחייך מיוזמתו וללא עזרתם של מקלות האכילה.

 

בשלב שני, התבקשו הנבדקים לבצע מספר מטלות במקביל, אשר שולבו יחד, ללא ידיעת הנבדקים, על מנת לגרום להם להיכנס לסטרס. בזמן ביצוע המטלות, החזיקו הנבדקים את מקלות האכילה בפיהם, כלומר, פניהם עוצבו לכדי חיוכים מסוגים שונים. החוקרים עקבו אחר קצב הלב ודיווחי הנבדקים על רמת הסטרס שחשו במהלך ביצוע המטלות.

 

התוצאות מראות שחיוך משפיע ישירות על מצבו הפיזיולוגי של אדם. לנבדקים בקבוצה שחייכה, ובמיוחד את החיוך האותנטי, היה קצב לב נמוך יותר לאחר ביצוע המטלות המלחיצות. הווה אומר שהם התאוששו טוב יותר מתחושת הסטרס שפקדה אותם. מעניין לגלות שגם נבדקים שלא ידעו שהם מחייכים, כלומר לא ידעו שמקלות האכילה שנתקעו בפיהם מעצבים צורת חיוך, הצליחו להירגע גם כן.

 

מסקנת החוקרים היא שחיוך בזמן סטרס מסייע לגוף להפחית את השפעתה השלילית של תחושת המתח, גם אם האדם עצמו לא מרגיש כל שמחה. זה החיוך נטו, שעושה את זה. אז בפעם הבאה שאתם מרגישים ירידה במערכת היחסים שלכם או יוצאים לעוד דייט בסדרה אינסופית של אכזבות, נסו לחייך עם עצמכם. לא רק שפסיכולוגית זה יעזור לכם להרגיש טוב יותר, זה גם ישמור על בריאות הלב שלכם.

 

מעניק מראה צעיר יותר. חיוך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעניק מראה צעיר יותר. חיוך(צילום: shutterstock)

 

חיוך גורם לאחרים להרגיש טוב

חיוך הוא פעולה מדבקת. בדיוק כמו פיהוק. מישהו מחייך אליך וללא מודע, אתה מוצא עצמך מחייך אליו בחזרה. זה קורה בעקבות פעילות מוחית של מערכת ניורוני מראה (MNS), שמאפשרת לנו לחוש ולהזדהות עם האחר. ניורוני המראה למעשה קוראים את הבעות פניו של הצד השני, ויוצרים במוח תחושה כאילו הבעות ורגשות אלו מתחוללים בתוכנו ממש.

 

 

כך למשל, כאשר אנחנו רואים מישהו מעווה את פניו בכאב, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו עם פרצוף דומה. אם תסתכלו על היושבים לידכם בקולנוע, תראו את ניורוני המראה בפעולה: פשוט נסו לשים לב לפרצופי האנשים שיושבים לידכם. תגלו שהם משתנים לפי פרצופי השחקנים על המסך.

 

אז לא רק שחיוך גורם לכם עצמכם להרגיש טוב יותר, אם תחייכו, תגרמו גם לסובבים אתכם להרגיש מצוין. עכשיו, כשיש לכם את כל הסיבות הטובות להתחיל לחייך, הגיע הזמן לחייך במלוא הפה ובלי להתקמצן, כי אין תחליף, לא פסיכולוגי ולא פיזיולוגי לחיוך גדול, משמח ובריא. 

 

לכל הכתבות והעדכונים, כנסו לעמוד החברים של ערוץ יחסים בפייסבוק   

 

 

רחלי לנגפורד, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה ב גלים מרכז הציפה הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק יפה. חיוך
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים