שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

לבני חוזרת? "ישראל צריכה לבחור דרכה מחדש"

יו"ר קדימה לשעבר, ששמה נקשר בכמה שותפויות פוליטיות אפשריות עם מפלגות מרכז ושמאל, מיהרה להגיב על הקדמת הבחירות: "ישראל בפני צומת, אזרחיה צריכים לבחור". מופז: "נהיה אלטרנטיבה לנתניהו". ישי: בחירות על החזירות הכלכלית

זמן קצר אחרי הודעת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הקדמת הבחירות הכלליות, יצאו מנהיגי המפלגות השונות בהצהרות, אולם מעניינת לא פחות היא הצהרתה של מי שאינה משתייכת לפי שעה לאף מפלגה - ציפי לבני. שמה של יו"ר קדימה לשעבר נקשר לאחרונה בכמה שותפויות פוליטיות אפשרויות, והערב (יום ג') היא אמרה כי "ישראל צריכה לבחור את דרכה מחדש".

 

לבני לא סיפקה בהצהרתה שום רמז על עתידה הפוליטי. לפי סקרים שפורסמו לאחרונה, שותפות בין לבני לאחת ממפלגות המרכז והשמאל יכולה להצמיח כוח פוליטי משמעותי מאוד.

 

ישראל הולכת לקלפי - כתבות אחרונות:

 

"כעת, משהתברר שישראל עומדת בפני בחירות מוקדמות, חשוב לי לומר כמה מילים שאינן עוסקות בי באופן אישי, אלא בעיקרון", כתבה לבני בהודעה שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה. "ארבע שנים עברו מאז הבחירות האחרונות ועד ליום שבו ישראל צריכה לבחור את דרכה מחדש. ארבע שנים שבהן ישראל הפכה להיות מבודדת ומסוגרת, שנים שבהן הוקפא התהליך המדיני שהוא הפתרון היחיד לשמירה על ישראל כמדינה יהודית".

 

ציפי לבני. ישראל הקצינה והפכה מבודדת (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ציפי לבני. ישראל הקצינה והפכה מבודדת(צילום: עידו ארז)

 

 

לבני אמרה כי היו אלה "שנים שבהן השתלטו על המילים 'מדינה יהודית' תכנים דתיים קיצוניים שפגעו ובאו במקום האחדות הלאומית, שנים שבהן העמיקו הפערים החברתיים וגבר האי-שוויון בנטל. שנים שבהן גדל הנטל הכלכלי על אזרחי ישראל

המשרתים, הלומדים, העובדים ומשלמי המסים. כל זה אינו מכת טבע, הוא תוצאה ישירה של מדיניות ממשלת נתניהו".

 

בהודעה שפרסמה בפייסבוק כתבה לבני כי "ישראל שאנחנו אוהבים היא מדינה יהודית ודמוקרטית, מדינה מתקדמת שהיא חלק מהעולם. מדינה חזקה מבפנים ומחוזקת מבחוץ שיכולה להתמודד בדרך אחרת עם האיומים שקיימים בשכונה המורכבת שבה אנחנו חיים. ישראל שצדק חברתי מתורגם בה לאחריות ממשלה כלפי אזרחיה. חברים וחברות, זוהי הצומת שבו ישראל נמצאת היום וזאת הבחירה המונחת לפתחו של כל אזרח".

 

יורשה של לבני בקדימה, יו"ר הסיעה הגדולה בכנסת היוצאת שאול מופז, אמר כי זהו יום של תקווה עבור אזרחי ישראל. יו"ר קדימה הצהיר: "זו הזדמנות להחליף את הליכוד בהנהגת המדינה". "בתום ארבע שנות שלטון של הליכוד בראשות נתניהו, ישראל מבודדת מדינית וביטחונית, איבדה את כושר ההרתעה שלה, וחברתית אין לממשלה מדיניות כלפי מעמד הביניים. קדימה תהיה אלטרנטיבה למי שרוצה בהחלפת נתניהו".

 

השר אלי ישי בסיעת ש"ס. "אנחנו נעשה צדק חברתי" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
השר אלי ישי בסיעת ש"ס. "אנחנו נעשה צדק חברתי"(צילום: הרצל יוסף)

 

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר כי מפלגתו "ישראל ביתנו" ערוכה ומוכנה לבחירות, ותמשיך במגמה המאפיינת אותה מאז הקמתה - גידול במנדטים בכל מערכת בחירות. "לישראל ביתנו היה תפקיד חשוב בשמירה על אופייה הלאומי של הממשלה, וחלק חשוב באחריות שגילתה הממשלה וביציבות שאפיינה אותה. ישראל ביתנו תמשיך להיות גורם מרכזי, משפיע ואחראי גם לאחר הבחירות".

 

יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, אמר כי גם לאחר הבחירות לא תתמוך מפלגתו בתקציב שירמוס את מעמד הביניים ואת השכבות החלשות. "הבחירות הבאות יהיו על מצוקת הדיור, על אבדן הפנסיה, על מחירי המוצרים ששברו שיאים של חוצפה וחזירות. אין ויכוח על הצורך לטפל בנושא האיראני, ולכן הוויכוח היחיד יהיה על הסוגיות החברתיות. ש"ס חזקה תעשה צדק חברתי".

 

יו"ר מפלגת "יש עתיד" יאיר לפיד, השחקן החדש הבולט בזירה הפוליטית, אמר לחדשות ynet ברדיו האזורי: "כל השיטה הפוליטית נכשלה. עמד ראש ממשלת ישראל ואמר 'אני לא יכול להעביר תקציב כי הפוליטיקה השתלטה עליי, אז הולכים לבחירות על זה'. אנחנו הולכים לבחירות כדי לשנות את השיטה הישראלית, כי הגיע הזמן לשיטת ממשל אחרת ושיטה פוליטית אחרת. זאת הסיבה שהולכים לבחירות, כי הגיע הזמן".

 

יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני מיהדות התורה, אמר כי תהיה זו מערכת בחירות מהגורליות שידעה מדינת ישראל. "על הכף מוטלות הכרעות כבדות משקל, בעיקר מול האתגרים הכלכליים והחברתיים. על מנת לשמר את יציבות המשק והכלכלה ובמקביל להיאבק בפערים החברתיים העמוקים, אכן ראוי לקבל אמון מחודש מהעם. 'יהדות התורה' תתמודד בבחירות ותשמור על כוחה, כדי להמשיך להיאבק למען הציבור בכל התחומים".

 

יחימוביץ' רוצה בחירות ב-29 בינואר

יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, השוהה בביקור רשמי במוסקבה, אמר בעקבות הודעת נתניהו כי יקדם את יציאת הכנסת לפגרת בחירות בסמוך ככל הניתן לפתיחת המושב. לדבריו, "טוב עשה ראש הממשלה בהחלטתו לפזר את הכנסת. על הפרק ישנן הכרעות ברמה הלאומית כמו תקציב, שהכנסת הנוכחית איננה מסוגלת לקבלן וטוב שייעשו לאחר הבחירות".

 

מופז עם ריבלין. "נהיה אלטרנטיבה לרוצים בהחלפת נתניהו" (אוהד צויגנברג) (אוהד צויגנברג)
מופז עם ריבלין. "נהיה אלטרנטיבה לרוצים בהחלפת נתניהו"(אוהד צויגנברג)
 

מוקדם יותר התייעץ ראש הממשלה עם יו"ר הכנסת ריבלין באשר לסדרי פיזורה של הכנסת. ריבלין הבהיר לנתניהו כי לא יאפשר חקיקה פופוליסטית ובלתי אחראית במהלך הימים שנותרו עד לפיזור הכנסת בפועל, וכי איננו רואה מניעה לכנס את

הכנסת לקידום נושאים דחופים בעלי חשיבות לאומית גם במהלך פגרת בחירות, ובלבד שתהיה לגביהן הסכמה רחבה. ריבלין ינחת בישראל ביום א' עם תום ביקורו הרשמי ברוסיה.

 

מוקדם יותר הערב אמרה יושבת ראש מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', כי היא מעוניינת שהבחירות יתקיימו ב-29 בינואר. יחימוביץ' אמרה כי זהו התאריך המוקדם ביותר שיאפשר גם היערכות תקינה של המפלגות. "בפועל, המדינה במערכת בחירות כבר חצי שנה וזהו מצב לא בריא ולא יציב שיש להביאו לידי סיום במהרה", אמרה יחימוביץ'.

 

יושבת ראש העבודה אמרה כי "על הציבור לזכור כי נתניהו הולך לבחירות כדי להעביר מיד אחריהן תקציב אכזרי וקשה שיגרום לפגיעה בחייו של כמעט כל אזרח במדינה, למעט בעשירים ביותר. הציבור יכריע בין שתי גישות - זו של נתניהו וזו שלי. בחירות אלו יכריעו בין כלכלת ג'ונגל אלימה לבין כלכלה הוגנת וחברה צודקת. מפלגת העבודה ערוכה לבחירות, אידיאולוגית וארגונית, וכבר קיימה סבב שיחות סביב המועד עם סיעות הבית".

 

ח"כ יצחק הרצוג מסיעתה הוסיף: "נתניהו הודיע על בחירות ספון בחדרו, בלי לענות על השאלות הקשות. אבל אנחנו נשאל את השאלות על כישלונות ממשלתו בהגדלת הפערים, בשחיקת מעמד הביניים ובחידלון המדיני. שום דבר לא מונח בכיסו של ביבי. העבודה בראשות יחימוביץ' מוכנה להכרעת העם ותהיה ההפתעה הגדולה שלהן".

 

שלי יחימוביץ'. "ג'ונגל כלכלי או כלכלה הוגנת" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שלי יחימוביץ'. "ג'ונגל כלכלי או כלכלה הוגנת"(צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ אורי אורבך, אמר כי "הבחירות הן הכרח בל יגונה. הבית היהודי והציונות הדתית ערוכים לבחירות מתוך התחדשות ותנופה". המועמד לראשות הבית היהודי, נפתלי בנט, שהיה בעבר ראש לשכת נתניהו, אמר:

"בזמן שהשמאל מתפצל, המחנה הלאומי מתאחד ומתחדש, ועתיד להיות הפתעת הבחירות הקרובות. נתניהו קיבל החלטה נכונה, והבית היהודי, שתהיה המפלגה הראשונה שתסיים את בחירת נציגיה לכנסת, תחזק אותו ותשמור עליו לאחר הבחירות".

 

באיחוד הלאומי בירכו על החלטת נתניהו להקדים את הבחירות "ולתת לציבור הציוני והאמוני לתפוס סוף-סוף את מקומו הראוי במגרש הפוליטי". מהמפלגה נמסר כי "בבחירות הקרובות תחזור הציונות היהודית והאמונית ל-12 מנדטים, לפחות ברשימה מאוחדת של האיחוד הלאומי והבית היהודי. בבחירות האלה יגלה נתניהו שהציבור רוצה מנהיגות חדשה, ציונית ואמונית. בבחירות האלה רצים".

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) אמר כי ממשלת נתניהו היא ממשלה כושלת בתחום החברתי, הכלכלי והמדיני. "כהונתה הייתה בשל היעדר אופוזיציה אמיתית וגדולה. רע"ם-תע"ל, הסיעה הערבית הגדולה, מוכנה לבחירות ותמשיך להוביל בקרב המצביעים שלנו".

 

בקדימה יש מי שממהרים לחזות את סופו של עידן נתניהו, על רקע הקדמת הבחירות הצפויה. חבר הכנסת יואל חסון אמר כי הודעתו הצפויה של נתניהו על הקדמת הבחירות היא "האות לסוף שלטונו של נתניהו". "להערכתי ראש הממשלה יהיה מופתע לרעה מתוצאות הבחירות", הוסיף, "המרוץ התחיל והכול פתוח - העם חפץ בשינוי, מדינת ישראל חייבת שינוי ובכוונתי לעשות הכול כדי להוביל לשינוי הזה. הציבור הבין שביבי זה אותו הביבי, ואת הביבי הזה צריך להחליף".

 

ח"כ יריב לוין מהליכוד, יו"ר ועדת הכנסת, אמר כי "ההכרזה על הבחירות היא סופה של השותפות המאולצת עם אהוד ברק.

ישראל זקוקה לממשלה נטולת ברק ויחימוביץ', ואני מאמין שהציבור יעניק לנו את המנדט להרכבת ממשלה שכזו".

 

יושבת ראש מרצ, זהבה גלאון, אמרה: "אנו מקווים שנתניהו החליט סוף-סוף לגאול את אזרחי ישראל ממרותו אחרי ארבע שנים גרועות לישראל. ראש הממשלה מקדים את הבחירות כדי להימלט מלהגיש לציבור את החשבון על השעבוד המופקר של כל משאבי המדינה למתנחלים, לחרדים ולבעלי ההון באריזה של תקציב גזירות. מרצ בהנהגתי מוכנה לבחירות כמפלגת השמאל של ישראל, כדי להחליף את הימין ולא כדי לחבור אליה בניגוד לגורמי אופוזיציה מסוימים".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רון נוטקין ואלעזר בן-לולו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי לבני. ישראל ניצבת בפני צומת
צילום: ירון ברנר
שאול מופז. אנחנו האלטרנטיבה
צילום: מוטי קמחי
שלי יחימוביץ'. בחירה בין שתי גישות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים