שתף קטע נבחר

ההכנסה ירדה: "מעמד הביניים ממשיך לדמם"

"ההכנסות שלנו יפות ועדיין אנחנו שוברים את הראש מאיפה להביא את הכסף", אמר עודד שמואלי, בנקאי ירושלמי, בעקבות דו"ח הלמ"ס שמצביע על ירידה בהכנסה למשק בית. יועצו היוצא של שטייניץ: "יש משבר גלובלי קשה, אנחנו בכיוון הנכון"

"אנחנו לא צריכים את הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כדי לדעת שכל חודש נפתח אצלנו במינוס" - כך הגיב אמש (יום ד') עודד שמואלי, תושב ירושלים, לנתוני דו"ח הלשכה שלפיהם בשנת 2011 חלה ירידה בהכנסה הממוצעת של משקי בית בישראל. "אנחנו בדיוק האנשים שהממשלה הייתה צריכה לשים במרכז, אבל היא מפחדת להתעסק עם החברות והתאגידים הגדולים, ובינתיים מעמד הביניים, הלב של המדינה, ממשיך לדמם".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

מדו"ח הלמ"ס עולה בין היתר כי ההכנסה הכספית ברוטו למשק בית ירדה בשנת 2011 בשיעור של 1.7% ועמדה על רמה של 14,629 שקל לחודש. ההכנסה הכספית נטו למשק בית ירדה גם כן בשיעור של 0.6% ועמדה על רמה של 12,345 שקל לחודש.

 

שמואלי, בן 35, מועסק כבנקאי ומגדיר עצמו כמעמד בינוני קלאסי. רעייתו עובדת כמנהלת באחת העמותות בתחום החינוך ומשכורתם המשותפת של בני הזוג היא כעשרים אלף שקלים בחודש. "ההכנסות שלנו יפות ועדיין בתחילת כל חודש אנחנו יושבים ושוברים את הראש מאיפה להביא את הכסף, על מה להוציא ועל מה לא", אמר ל-ynet.

 

נתניהו ושטייניץ. שתי דרכים להסתכל על הנתונים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו ושטייניץ. שתי דרכים להסתכל על הנתונים(צילום: EPA)

 

"בשנה האחרונה ההכנסות הקבועות - מים, חשמל, בעיקר הדלק שאותו אנחנו צורכים בכמויות גדולות בשל המיקום המרוחק יחסית למקומות העבודה שלנו - גומרות אותנו", הדגיש שמואלי, אב לשני ילדים בגן. הוא ציין לטובה את החלת החוק לחינוך חינם מגיל שלוש, אך טען כי הוא רלבנטי רק לאחד מילדיו, ו"נבלע" גם כך בהתייקרויות האחרות. "המשכנתה שלנו לא השתנתה, אבל בגלל המחירים הנוסקים בסופר ובמקומות אחרים, היא הפכה להוצאה כבדה מאוד. שנינו עובדים, אבל זה פשוט לא מספיק".

 

פרופסור יוסי דהן, יו"ר מרכז אדוה לחקר החברה בישראל, תומך לחלוטין בדברים. "דו"ח הלמ"ס מדבר בעד עצמו - הרעיון של נתניהו לפיו הצמיחה מחלחלת למטה פשט את הרגל בזמן כהונתו, עניין שמשתקף בנתונים", הדגיש.

 

"מאז 1980, האי-שוויון בישראל גדל בכ-14%", תקף דהן, "בעוד במדינות ה-OECD הוא גדל רק בכ-4%. ישראל שוברת שיאים במובן הזה והממשלה לא עושה שום דבר כדי לעצור את זה". לדבריו, "המסים העקיפים שלנו הם אנטי-חברתיים ורק מגדילים את הפערים, בעידוד הממשלה. הנתונים מוכיחים שבשוק העבודה הישראלי יש שיעור עצום של עובדים בשכר נמוך שסובלים מאכיפה לקויה של חוקי העבודה ומוציאים יותר ממה שהם מכניסים".

 

פרופסור דהן, מרצה במרכז האקדמי למשפט ועסקים, התייחס גם לנתונים המלמדים על שחיקת ההכנסה ואמר כי "מסוף שנות התשעים חלקו של המעמד הבינוני בעוגת ההכנסה הולך ומצטמצם, לעומת עלייה של העשירון העליון". לדבריו, עבור חלק גדול מהציבור שיעור ההוצאות עולה על ההכנסות. "בניגוד לאגדה המרושעת שמי שלא מצליח לחיות בכבוד בארץ הזו הם אנשים שלא עובדים או בטלנים, המציאות מוכיחה שהמעמד העובד לא מצליח להתקיים כאן", סיכם.

 

"לקחת את הנתונים בפרופורציה"

לעומתו, ביקש דוקטור אבי שמחון, יועץ שר האוצר שהודיע על התמודדותו בבחירות לרשימת הליכוד לכנסת, להדגיש כי "מדובר בהכנסה ברוטו ולא בהכנסה נטו". לדבריו, "הדו"ח משקף את מה שאנחנו חוזרים ואומרים כל הזמן - יש משבר גדול מסביב. אמנם לאנשים נמאס לשמוע את זה, והם מסתכלים מסביב ואומרים שאין משבר, אבל זה בדיוק ההישג הגדול של

ממשלת ישראל ושל משרד האוצר. אם היינו נכשלים, אז כל היום היו מדברים רק על המשבר, ואז לא היו שאלות על ההכנסה אלא על חצי מיליון מובטלים".  

 

שמחון, מרצה לכלכלה באוניברסיטה העברית, המליץ "לקחת את הנתונים בפרופורציה ולזכור שיש משבר גלובלי קשה. יחד עם זה, הנתונים אומרים לנו שיש עוד עבודה רבה לפנינו".

 

יועצו הפורש של יובל שטייניץ גילה גם נקודות מעודדות בנתונים, בדמות ירידה מסוימת באי-שוויון. "זה הנתון הנמוך ביותר קרוב לעשור. נכון שאנחנו עדיין במקום לא טוב יחסית למדינות המפותחות, אבל צריך להסתכל על חצי הכוס המלא. אנחנו בכיוון הנכון".


פורסם לראשונה 10/10/2012 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה ושר האוצר
צילום: נועם מושקוביץ
ד"ר אבי שמחון
מומלצים