שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי זכה בפרס נובל לשלום

60 שנה אחרי היווסדה של קהילת הפחם והפלדה, הבסיס לאיחוד, זכה גוש המדינות בפרס היוקרתי בתבל. יו"ר ועדת הפרס אמר כי האיחוד תרם "לקידום שלום, דמוקרטיה וזכויות אדם. עד לא מכבר, אנשים באירופה הרגו אחד את השני". לאן יילך הכסף?

גוש המדינות שקם ב-1992 והפך לאחד המשפיעים בעולם הוא שזכה בפרס היוקרתי בתבל: היום (ו') הכריז יו"ר ועדת פרס נובל לשלום כי הזוכה בפרס לשנת 2012 הוא האיחוד האירופי, שמונה כיום 27 מדינות. כבר שעה לפני ההכרזה דיווחה רשות השידור הנורבגית מפי מקורות מהימנים כי הזוכה הוא האיחוד האירופי. ynet העביר את ההכרזה בשידור חי.

 

בחירות בארה"ב 2012 - דיווחים נוספים ב-CNN ו-ynet

 

חמשת חברי ועדת הפרס הנורבגית שבראשה עומד טורביורן יאגלנד בחרו פה אחד באיחוד האירופי מבין 231 אישים וארגונים שהוצגו בפניהם. הוועדה ציינה בהחלטתה כי האיחוד האירופי מקבל את הפרס עבור שישה עשורים של תרומה "לקידום שלום, התפייסות, דמוקרטיה וזכויות אדם באירופה". יו"ר ועדת הפרס ציין כי "עד לא מזמן, אנשים באירופה הרגו אחד את השני והאיחוד תרם לפיוס". נורבגיה עצמה אינה חברה באיחוד האירופי. פרשנים רבים צפו כי האיחוד האירופי יזכה בתואר וזאת במלאות 60 שנה להיווסדה של קהילת הפחם והפלדה שהייתה הבסיס לאיחוד.

 

"האיחוד תרם לפיוס". יו"ר ועדת הפרס יאגלנד, היום  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"האיחוד תרם לפיוס". יו"ר ועדת הפרס יאגלנד, היום (צילום: AFP)

 

הפרס שיינתן לאיחוד האירופי עומד על כ-1.2 מיליון דולר וזכייתו ניתנת על רקע המשבר הכלכלי החמור בתולדותיו, שמאיים במידת מה על שלמותו. עדות למשבר ניתנה השבוע במהלך ביקורה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ביוון. מרקל שביקרה באתונה לראשונה מאז פרוץ משבר החוב ב-2009, התקבלה בעוינות על ידי מקומיים שזעמו על צעדי הצנע בארצם.

 

הידוק קשרים בין המדינות

האיחוד האירופי, ארגון גג של מדינות רבות באירופה, הוא יורש הקהילייה האירופית שהוקמה ב-1967, עם מיזוגן של הקהילייה הכלכלית האירופית ("השוק האירופי המשותף"), הקהילייה האירופית לפחם ולפלדה והקהילייה האירופית לאנרגיה גרעינית; לימים צורפו אליו עוד גופים.
הזוכים האחרונים בפרס נובל לשלום

הזוכים האחרונים בפרס נובל לשלום
שנה זוכים
2012 האיחוד האירופי
2011 אלן ג'ונסון סירליף (נשיאת ליבריה), ליימה גבואי ותוואקול קרמן (פעילות מליבריה ותימן)
2010 ליו שיאובו (סין)
2009 ברק אובמה
2008 מרטי אהטיסארי (פינלנד)
2007 אל גור, הוועדה הבין-ממשלתית לשינוי האקלים
2006 מוחמד יונוס (בנגלדש)
2005 מוחמד אל-בראדעי (מצרים), סבא"א
2004 וונגארי מטאי (קניה)
2003 שירין עבאדי (איראן)
2002 ג'ימי קרטר

 

האיחוד האירופי התקדם בשורה ארוכה של צעדים, כלכליים בתחילה ומדיניים בהמשך הדרך, שהידקו עוד ועוד את הקשרים בין חברותיו. יש לצפות שצעדים מעין אלה יימשכו גם בעתיד, ואולי יביאו בעתיד הלא-רחוק להקמתה של "מדינת אירופה" אחת ומאוחדת.

 

בשנה שעברה: שלוש נשים זכו

בשנה שעברה זכו בפרס נשיאת ליבריה אלן ג'ונסון-סירליף ביחד עם ליימה גבואי ותוואקול קרמן – פעילות שלום מליבריה ותימן. הנשים חילקו ביניהן את הפרס שעמד על 1.48 מיליון דולר. ג'ונסון סירליף הפכה לפני שש שנים לנשיאה האפריקנית הראשונה. היא ניצחה בבחירות את הליברי המפורסם

בעולם, כדורגלן העבר ג'ורג' וואה, למרות הפופולריות העצומה שלו. היא לא חששה להתמודד לפני כן בבחירות ב-1997 מול הרודן צ'רלס טיילור, שהציג את התמודדותה כבגידה והעמיד אותה לדין במשפט ראווה.

 

קרמן, בת 32 ואם ל-3, עומדת בראש ארגון "עיתונאיות ללא אזיקים", הקורא לחופש הביטוי ונגד המשטר בתימן. קרמן שישבה בכלא מספר פעמים, אמרה לאחר ההכרזה על זכייתה כי "העם התימני שמח בעקבות הפרס. נמשיך להיאבק עד שנשיג תימן מודרנית ודמוקרטית עם זכויות שוות לכולם". גבואי פעילת שלום מליבריה, עומדת מאחורי הקמת ארגון של נשים מוסלמיות ונוצריות שפעל להפסקת מלחמת האזרחים בארצה. בפעילותה סללה גבואי את דרכה של ג'ונסון סירליף לנשיאות.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 12/10/2012 10:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל האיחוד האירופי
צילום: AFP
מדליית הנובל
מומלצים