שתף קטע נבחר

קופים בסכנה, יונק ארסי נדיר וכלבים בבריכה

54 אחוז ממיני הקופים בעולם בסכנת הכחדה בטבע באשמת האדם, כך מזהירים חוקרים שפרסמו היום את רשימת 25 מיני הקופים הנדירים ביותר. בקובה התגלה יונק ארסי אבוד, בפרו התגלו מינים חדשים למדע וסרטון מתוק של כלבים רודפים אחרי כדורים בבריכה

איגוד השימור העולמי בשיתוף עם ארגוני שימור בינלאומיים חשפו היום את דו"ח 25 הפרימטים הנדירים ביותר בעולם במסגרת כנס של האו"ם בנושא מגוון ביולוגי המתקיים בהודו. הדו"ח מתפרסם בכל שנתיים במטרה להבהיר את סכנת ההכחדה המרחפת מעל מיני הקופים בטבע ברחבי העולם.

 

אם בשנת 2007 שליש ממיני הקופים בעולם היו מצויים בסכנת הכחדה, כיום 54 אחוז מתוך 633 מיני ותתי-מינים הידועים למדע של פרימטים וקופים מצויים בסכנת הכחדה. החוקרים מסבירים כי הדו"ח חושף את ההרעה המתמשכת במצבם של בעלי החיים הקרובים ביותר לאדם. לטענתם, האשמה בהרעה במצב החיות היא פעילות אנושית. בני האדם הורסים וכורתים יערות כדי להקים תעשיית או שטחי חקלאות, צדים את החיות למטרות סחר או מזון. 

 

 

על פי הרשימה, 91 אחוז מתוך 103 מיני למורים במדגסקר מצויים בסכנת הכחדה ולדברי החוקרים, זו קבוצת בעלי החיים הנתונה בסכנת ההכחדה הגדולה ביותר בעולם. הם מצביעים על כך כי האשמה להידרדרות במצבם של הלמורים המצויים אך ורק במדגסקר, נובעת עקב ההפיכה השלטונית וחוסר היציבות במדינה. כך לדוגמא, הלמור הספורטיבי הצפוני במדגסקר כמעט ונכחד מהטבע והערכות אחרונות מציינות כי נותרו בסך הכל 19 למורים מהמין הנדיר.

 

גם מצבן של גורילות גראור, תת מין של גורילות שפלה מזרחיות לא מזהיר. בשנת 1995 מספרן הוערך בפחות מ-17 אלף פרטים וכיום מוערך בין 2,000 לעשרת אלפים פרטים בלבד. הגורילות הללו נאלצות לסגת מאזורי המחייה שלהן ולנדוד עקב פלישת האדם והרס היערות. בנוסף, גם גברה תופעת חטיפת גורי גורילות לסחר.

 

הצלה של גור גורילות גראור מציידים בקונגו (צילום: gorilla doctors)

 

הסחר בחיות גורם לקופים רבים להתקרב לכדי הכחדה מוחלטת מהטבע. אך החוקרים מציינים כי לא הכל אבוד ולטענתם, פעולות לשימור איזורי המחייה בשילוב עם הסברה בתקשורת על מצב הקופים, הם חלק מהמאבק לשמור על החיות הנדירות בטבע.

 

מרדף רטוב: כלבים מול כדורים בבריכה

חברת "Orapup" שמנסה לקדם את מכירות מוצר להברשת לשון לכלבים, הסובלים מבעיות ריח בפה, תמכה בהפקת סרטון מקסים בו מספר כלבים צולמו במצלמה מיוחדת המסוגלת לצלם אלף פריימים בשניה. המפגש בין כלבים מרחפים באוויר, צוללים ופוערים לסת גדולה כדי לתפוס כדור חמקמק בבריכת מים הפך ללהיט ברשת בימים האחרונים.

 

 

התגלה מחדש בקובה: יונק ארסי ושעיר

חוקרים הצליחו למצוא לאחר מסע של כעשר שנים בקובה, את אחד היונקים הנדירים והמוזרים ביותר בעולם - סולנודון קובני (Solenodon cubanus). 

 

מדובר באוכל חרקים, חיות קטנות ופגרי בעלי חיים דמוי חדף ענק ושעיר, הפעיל בעיקר בלילה. היונק בעל החוטם הארוך, באורך של כ-30 ס"מ, ניחן בחוש ריח מפותח וטופרים חדים במיוחד המאפשרים לו לחפור את מזונו באדמה, בתוך גזעי עלים ועצים רקובים. אך מעבר לחיבה שלו לחרקים, מדובר ביונק ארסי המסוגל להזריק אותו באמצעות שיניו, דבר שמסייע לו לשתק ולהרוג את הטרף שלו.

 

התגלה מחדש בקובה (צילום: HEEI, UOT, HT, NMNS, MUE) (צילום: HEEI, UOT, HT, NMNS, MUE)
התגלה מחדש בקובה(צילום: HEEI, UOT, HT, NMNS, MUE)

 

הסולנודון הקובני נחשב בעבר שנכחד מהטבע בקובה ואינו מצוי במקום אחר בעולם. הוא כמעט נכחד לחלוטין בסוף המאה ה-19, בעקבות כריתת יערות ומיני בעלי חיים פולשים, כדוגמת חולדות, כלבים וחתולים. רק באמצע שנות ה-70 נצפו מספר פרטים בטבע וב-2003 אותר שוב מחדש. לראשונה הצליחה משלחת מדענים מקובה ויפן ללכוד שבעה פרטים לפני מספר חודשים, ביניהם ארבעה זכרים ושלוש נקבות.

 

קרוב משפחתו של הסולנודון הקובני, הוא סולנודון היספאניולן, המצוי ברפובליקה הדומיניקנית. שניהם מצויים בסכנת הכחדה חמורה. החוקרים נעזרו במלכודות רגל המשמשות לציד חיות, אך הפכו אותן למוגנות יותר כדי למנוע פגיעה בחיות הנדירות.

 

לאחר יומיים של בדיקות ותיעוד, שוחררה כל קבוצת הסולנודונים בחזרה לטבע. לדבריהם, בעקבות מציאות עקבות של החיות וסימנים אופייניים לחיפוש מזון באדמה, הם מעריכים כי האוכלוסיה המקומית מתאוששת. האיום על החיות הנדירות מגיע בעיקר מחתולים וחולדות, והחוקרים מתכננים לכידה בקרוב של אוכלוסיית החתולים המשוטטת בפארק.

 

חדשים בעולם: קוף לילי וצפרדע גשם

חוקרים מפרו ומקסיקו גילו גן עדן של בעלי חיים בצפון הרי האנדים בפרו. משלחת החוקרים טוענת כי מצאה באיזורי יערות הרריים לפחות שמונה מינים חדשים של יונקים ושלושה מיני דו-חיים.

 

לדבריהם, זו אחת התגליות הביולוגיות החשובות בשנים האחרונות באיזור ובעלי החיים התגלו בשמורה קטנה, המוקפת ביערות הסובלים מכריתה מאסיבית, התיישבות של כפריים ופעולות לכריית מחצבים, וכן ציד בלתי חוקי, סמוך לגבול עם אקוודור.  

 

צילום: Alexander Pari

 

 

באיזור תועדו מאות מינים מוכרים למדע. ביניהם 85 מיני יונקים, 326 מיני ציפורים ו-23 מיני זוחלים ודו-חיים. לדברי החוקרים, המקלט המוגן מהווה מקום מפלט למינים בסכנת הכחדה והם מקווים להשיג תקציבים כדי לאפשר שמירה על האזור העשיר במינים לשנים הבאות.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למורים. בסכנה מתמדת
צילום: Jonathan Linus Fiely
צילום: HEEI, UOT, HT, NMNS, MUE
סולנודון קובני. ארסי ונדיר
צילום: HEEI, UOT, HT, NMNS, MUE
צילום: Alexander Pari
קוף לילי בפרו
צילום: Alexander Pari
מומלצים