שתף קטע נבחר
צילום: יעל גרטי

עוגה לכל עונה: 4 מתכונים מתוקים

כיף להכין אותן בבית בסופשבוע ולהתענג עליהן כל השבוע: דנית סולומון מעלה 4 מתכוני עוגות מספרה החדש בנושא, שמתאימים לכל עונה בשנה וגם לכל מצב רוח

כמו אצל כולם, גם אצלי האפייה הולכת לפי העונה, מזג האוויר, מצב הרוח ומה שיש בבית. מצד העונה תמצאו, למשל, שזיפי סנטה-רוזה בעוגת קצפת ועוגת דובדבנים וניטופי שוקולד, עוגות תמר ותפוח בגבינה ודבש בטעם סתיו ושנה חדשה וחג אסיף, או עוגות פרג ותפוחים שמתאימות למשלוח מנות בפורים, אבל עדיף לזלול מהן לבד עד-דלא-ידע.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

מזג האוויר? חיתוכיות חלבה ושוקולד-צ'יפס לימים חמים, כשצריך לקצר עד כמה שאפשר את השהות במטבח, או עוגת גלידה נוטלה-וניל-אגוזים, שתצנן את היום הלוהט ביותר. עוגת-קינוח שוקולד, טופי ואגסים שיכורים תרומם את מצב הרוח השפוף ביותר, ועוגיות חש"ק עם תמרים ושקדים יתאימו בדיוק למי שאין לו טיפת חשק לעשות משהו אבל משתוקק למשהו טעים. ממה שיש במזווה? עוגת תפוחים קלה ומהירה, פאי אפרסקים ושקדים, או עוגיות טחינה בשומשום.

 

המשותף לכל מתכוני העוגות שלי הוא קלות ההכנה. אני לא אוהבת לעמוד שעות במטבח, ומעדיפה לאפות ולבשל בקלות ובמהירות. דברים שאפשר לעשות "על הדרך", בין חדר העבודה לספה מול הטלוויזיה, אבל בלי להתפשר על הטעם ועל האיכות.

 

חיתוכיות פובידל

המרכיבים:

200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

1 כוס + 2 כפות סוכר

2 כפיות תמצית וניל

2 ביצים טרופות

1/2 2 כוסות קמח לבן

1/2 1 כוסות קמח מלא

1 שקיק אבקת אפייה

1/2 כפית מלח

50 גרם אגוזי פקן קצוצים דק

צנצנת (של 340 גרם) ריבת פובידל

 

חיתוכיות פובידל (צילום: יהודה סלומון) (צילום: יהודה סלומון)
חיתוכיות פובידל(צילום: יהודה סלומון)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית מלבנית גדולה 25X38 ס"מ ומרפדים אותה בנייר אפייה.
  2. בקערה גדולה מערבלים את החמאה עם כוס סוכר ועם תמצית הווניל לתערובת אחידה. מוסיפים את הביצים בהדרגה, תוך ערבול.
  3. מנפים יחד את שני סוגי הקמח, אבקת אפייה ומלח ומוסיפים לתערובת החמאה. מערבלים במהירות בינונית רק עד שנוצר בצק אחיד.
  4. משטחים שלושה-רבעים מכמות הבצק בתבנית בשכבה אחידה ומהדקים. דוקרים את הבצק במזלג לאורכו ולרוחבו. אופים במדף האמצעי של התנור במשך 15 דקות.
  5. בינתיים, מוסיפים את האגוזים ואת שתי כפות הסוכר הנותרות לשארית הבצק ומערבלים רק עד שכל האגוזים נבלעים בבצק. צרים מהבצק שני גושים מהודקים ומגררים אותם על מגררת גסה מעל מגש גדול. שומרים את פירורי הבצק המגוררים במקרר עד גמר האפייה והמריחה של הבצק.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור, מפזרים על הבצק כפות מלאות של פובידל ומורחים בזהירות. מוציאים את פירורי הבצק מהמקרר ומפרידים ביניהם בעזרת מזלג. זורים את הפירורים על הריבה.
  7. מחזירים את התבנית לתנור ואופים במשך 25-20 דקות, או עד שהפירורים זהובים־חומים. מוציאים את התבנית מהתנור ומכוונים את התנור לחום נמוך (140 מעלות). מצננים את המאפה 20 דקות וחותכים לריבועים בגודל הרצוי.
  8. מייבשים את החיתוכיות בתנור בחום נמוך במשך 20-15 דקות. מוציאים ומצננים בתבנית. מאחסנים בקופסת עוגיות.

 

עוגה ורודה עם פטל שחור

המרכיבים:

175 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

1/4 1 כוסות סוכר

2 כפיות תמצית וניל

קליפה מגוררת מלימון בינוני

3 ביצים מופרדות לחלמונים ולחלבונים

3 כוסות קמח

1 שקיק אבקת אפייה

קורט מלח

1/2 גביע (100 מ"ל) שמנת חמוצה

3 כפות מיץ לימון סחוט טרי

200 גרם פטל שחור קפוא

 

לזיגוג:

100 גרם אבקת סוכר מנופה

1/2 כפית אבקת אלבומין (חלבון ביצה מיובש. קונים בחנויות מתמחות. אפשר בלי)

1 כף מיץ לימון סחוט טרי

מעט חלב או מים

כמה טיפות צבע מאכל אדום (לא הכרחי)

 

עוגת ורודה עם פטל שחור (צילום: יהודה סלומון) (צילום: יהודה סלומון)
עוגת ורודה עם פטל שחור(צילום: יהודה סלומון)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום קצת נמוך מבינוני (170 מעלות). משמנים ומקמחים תבנית ארובה גבוהה (קוטר תחתית 22 ס"מ), רצוי בעלת תחתית מתפרקת, או 2 תבניות מוארכות 6x26 ס"מ.
  2. בקערה גדולה מערבלים את החמאה עם 3/4 כוס סוכר, תמצית וניל וקליפת לימון במשך 5-7 דקות. מוסיפים את החלמונים - אחד בכל פעם - ומערבלים היטב אחרי כל הוספה.
  3. מנפים יחד קמח, אבקת אפייה ומלח לתוך קערת הערבול, מוסיפים שמנת ומיץ לימון ומערבלים רק עד שהתערובת אחידה.
  4. בקערה שנייה מקציפים את חלבוני הביצים לקצף רך. מוסיפים את שארית הסוכר ומקציפים לקצף יציב. מבליעים שליש מכמות הקצף לתוך תערובת העוגה בכף. מוסיפים את שארית הקצף ומבליעים בזהירות ובסבלנות לתוך התערובת.
  5. מורחים שליש מתערובת העוגה על תחתית התבנית. מפזרים חצי מכמות הפטל ומכסים בשליש נוסף של תערובת העוגה - מניחים גושים־גושים של התערובת בעזרת 2 כפיות. מפזרים את הפטל הנותר ומכסים בתערובת העוגה הנותרת (העוגה תופחת במהלך האפייה וכל החורים והחללים נסגרים).
  6. אופים בשליש התחתון של התנור במשך שעה, או עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. מצננים.
  7. מכינים את הזיגוג: מנפים את אבקת הסוכר עם האלבומין לתוך קערה. מוסיפים מיץ לימון וחלב או מים בכמות שתספיק ליצירת זיגוג בסמיכות מתאימה ליציקה. מוסיפים כמה טיפות של צבע כדי לקבל זיגוג ורוד. מחלצים את העוגה מהתבנית, מעבירים למגש ומזלפים עליה את הזיגוג. משהים עד שהזיגוג מתקשה.

 

עוגת "גבינה" בלי גבינה

המרכיבים:

לבסיס:

150 גרם ביסקוויטים טחונים

2 כפות אבקת סוכר

2 כפות קוקוס טחון

50 גרם שמן קוקוס אורגני מכבישה קרה, או 75 גרם מחמאה (מרגרינה בטעם חמאה) מומסת

 

לקרם:

14 גרם ג'לטין

8 כפות מים

1 כף קורנפלור

3 חלמוני ביצים

3/4 כוס סוכר

קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

1 קופסה (400 גרם) קרם קוקוס משומר

4 כפות מיץ לימון סחוט טרי

7 כפות משקה מנגו מרוכז קפוא (של "פריגת")

1 מכל (250 מ"ל) קצפת צמחית (פרווה) במתיקות מעודנת

1 שקיק סוכר וניל

 

לעיטור:

שבבי קוקוס מתוקים

12 דובדבנים טריים יפים

 

עוגת "גבינה" בלי גבינה  (צילום: יהודה סלומון) (צילום: יהודה סלומון)
עוגת "גבינה" בלי גבינה (צילום: יהודה סלומון)

 

אופן ההכנה:

  1. משמנים תחתית תבנית קפיצית בקוטר 24-25 ס"מ (הכי טוב - תבנית בעלת תחתית זכוכית). מחממים את התנור לחום בינוני.
  2. מכינים את הבסיס: מערבבים את הביסקוויטים הטחונים עם אבקת הסוכר ועם הקוקוס הטחון. מוסיפים שמן קוקוס מומס או מחמאה, מערבבים היטב ומהדקים לתחתית התבנית בשכבה אחידה. אופים בתנור החם במשך 10 דקות. מצננים.
  3. מכינים את הקרם: מרככים את הג'לטין ב־6 כפות מים בקערית קטנה חסינת־חום. בוללים את הקורנפלור ב־2 כפות המים הנותרות בקערה בינונית. מוסיפים לבלילת הקורנפלור חלמוני ביצים, סוכר וקליפת לימון וטורפים היטב.
  4. מנערים היטב את קופסת קרם הקוקוס ופותחים אותה. מוסיפים לתערובת החלמונים 3 כפות מקרם הקוקוס ומערבבים היטב.
  5. יוצקים את קרם הקוקוס הנותר לסיר בינוני ומחממים מעל להבה בינונית כמעט עד רתיחה. מסירים מהאש, יוצקים כשליש מכמות קרם הקוקוס החם לתערובת החלמונים בזרם דק, תוך טריפה. מוסיפים את תערובת החלמונים אל קרם הקוקוס שבסיר באיטיות, תוך טריפה מתמדת.
  6. מחזירים את הסיר לכיריים ובוחשים מעל להבה בינונית־נמוכה במשך 6-7 דקות, או עד שהתערובת מתחילה להסמיך - אסור להניח לתערובת לרתוח. מסירים מיד מהאש וממשיכים לערבב עוד 2-3 דקות, עד שהתערובת מצטננת מעט.
  7. ממיסים את הג'לטין במיקרוגל במשך 20 שניות ומוסיפים לתערובת המבושלת. מערבבים היטב. מוסיפים מיץ לימון ותרכיז מנגו ומערבבים שוב. מסננים את התערובת לקערה בינונית ומניחים לה להצטנן עד שהיא סמיכה, אך עדיין לא קרושה (כמו יוגורט סמיך). מערבבים מדי פעם.
  8. מקציפים את הקצפת הצמחית עם סוכר הווניל לקצפת יציבה אך לא נוקשה. מבליעים שליש מכמות הקצפת לתוך תערובת המנגו בתנועות עטיפה. מוסיפים את הקצפת הנותרת ומבליעים גם אותה.
  9. יוצקים את הקרם על בסיס הפירורים ומחליקים את פניו. מכסים ומקררים במקרר במשך 6 שעות לפחות - עדיף במשך לילה - עד שהקרם נקרש. מעבירים להב סכין דק בין דופנות העוגה למסגרת התבנית ומשחררים את מסגרת התבנית. מעטרים את שולי העוגה בשבבי קוקוס צחורים ובדובדבנים.

 

עוגת תפוחים קלה ומהירה

המרכיבים

לבצק:

100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

1/2 כוס סוכר

1 כוס קמח

1/2 כפית אבקת אפייה

1 ביצה טרופה

1 כפית תמצית וניל

 

לציפוי הפירורים:

1 כוס קוואקר דק

1/2 כוס סוכר חום מהודק

1/2 כוס קמח

1/4 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית קינמון טחון

1/4 כפית זנגביל טחון

50 גרם חמאה מומסת

 

למלית רסק התפוחים:

2 כפות קורנפלור

2 כפות סוכר

3 כפות מיץ לימון סחוט טרי

כ-700 גרם רסק תפוחים משומר מומתק (רסק משומר בצנצנת זכוכית הוא הטעים ביותר וגם יש לו צבע בהיר יפה. אם אין, העדיפו רסק משומר במכל פלסטיק על רסק מפחית שימורים, שיש לו טעם לוואי מתכתי)

 

עוגת תפוחים קלילה (צילום: יהודה סלומון) (צילום: יהודה סלומון)
עוגת תפוחים קלילה(צילום: יהודה סלומון)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית מלבנית 23x30 ס"מ ומרפדים אותה בנייר אפייה.
  2. מכינים את הבצק: בקערה בינונית מערבלים יחד חמאה, סוכר, קמח מנופה עם אבקת אפייה, ביצה טרופה ותמצית וניל במשך כדקה, רק עד שנוצר בצק רך. מורחים את הבצק בשכבה דקה על תחתית התבנית.
  3. באותה קערה מכינים את ציפוי הפירורים: מערבבים יחד קוואקר, סוכר חום, קמח, אבקת אפייה ותבלינים. מודדים חצי כוס מהתערובת ומפזרים על הבצק. מוסיפים לתערובת שנשארה בקערה את החמאה ומערבבים במזלג לתערובת פירורית.
  4. מכינים את המלית: בקערה שנייה מערבבים קורנפלור וסוכר. מוסיפים מיץ לימון וטורפים לבלילה חלקה. מוסיפים את רסק התפוחים ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית.
  5. זורים למעלה את פירורי החמאה שבקערה ואופים במדף האמצעי של התנור במשך 45 דקות. מצננים 30 דקות לפחות (כדי להניח לשכבת התפוחים להתייצב). חותכים ואוכלים.

 

  • המתכונים מתוך הספר "עוגות שאהבתי" מאת דנית סלומון, הוצאת "קוראים", 90 עמ', 89 ש"ח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהודה סלומון
עוגת "גבינה" בלי גבינה
צילום: יהודה סלומון
צילום: יהודה סלומון
עטיפת הספר "עוגות שאהבתי"
צילום: יהודה סלומון
מומלצים