שתף קטע נבחר

מסמכים: קסטרו גייס נאצים לאמן את צבא קובה

על פי מסמכים של שירות הביון הגרמני, מנהיג קובה הקומוניסטי פנה לעזרת קציני אס.אס. הוא אף אישר לשלם להם משכורות גבוהות פי 4 מהנהוג בגרמניה וניסה לקנות נשק מסוחר נשק נאצי

במלאות 50 שנים למשבר הטילים בקובה, ממשיכים להיחשף עוד ועוד מסמכים ששופכים אור על התנהלותם של מנהיגי ארה"ב וקובה. לאחר גילוי הצעתו של רוברט קנדי להשתמש במאפיה כדי לרצוח את פידל קסטרו, מתברר שמנהיג קובה גייס נאצים, אנשי אס.אס. לשעבר, כדי לאמן את חייליו בזמן המשבר. כך עולה ממסמכים מודיעיניים מסווגים בגרמניה, שהותרו לפרסום.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

קסטרו ב-22 באוקטובר 1962 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קסטרו ב-22 באוקטובר 1962(צילום: AFP)

 

"קנדי הציע שהמאפיה תרצח את קסטרו ואנשיו"

 

על פי דיווח ב"טלגרף" הבריטי, קסטרו גם ביקש לקנות נשק מסוחרים שהיו קשורים

לימין הקיצוני בגרמניה, חרף הפער האידיאולוגי בינם לבין המנהיג הקומוניסטי. שירות הביון הגרמני, BND, התיר לפרסום את המסמכים, שבהם מידע שאספו סוכנים גרמנים בזמן המשבר.

 

מהתיעוד, שמתחיל באוקטובר 1962, עולה שקסטרו אישר באופן אישי לשכור קצינים נאצים כדי שיאמנו את הצבא הקובני, ןהציע להם משכורות גבוהות פי ארבעה מהמשכורת הממוצעת בגרמניה באותו הזמן, והזדמנות לחיים חדשים בהוואנה. קסטרו גייס לא רק קציני אס.אס., אלא גם צנחנים ומומחים להטמנת מוקשים.

 

ספינה רוסית בקובה. קסטרו היה מודאג לנוכח התלות בבריה"מ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ספינה רוסית בקובה. קסטרו היה מודאג לנוכח התלות בבריה"מ(צילום: EPA)

 

טילים בליסטיים לפגוע בארה"ב. שער "ידיעות אחרונות" ב-23 באוקטובר 1962 (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות) (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)
טילים בליסטיים לפגוע בארה"ב. שער "ידיעות אחרונות" ב-23 באוקטובר 1962(צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)

 

המגויסים החדשים היו אמורים לקבל אלף מרק גרמני במטבע קובני, ואלף נוספים היו אמורים להיות מופקדים בחשבון בנק אירופי לפי הוראת המגויס. מזון ולינה היו כלולים בעסקה. לפחות ארבעה קציני אס.אס. גויסו, אך רק שניים מהם הוצבו באי.

 

"לצבא המהפכני הקובני לא הייתה כל התנגדות לעבוד עם אישים שהיה להם קשר לנאצים כל עוד הדבר שירת את מטרתו", אמר בודו השלהמר, היסטוריון ה-BND, ל"טיימס" הבריטי. הסוכנים הסיקו כי קסטרו פעל מתוך דאגה לנוכח התלות שלו בבריה"מ.

 

קסטרו גם רכש 4,000 מכונות ירייה מתוצרת בלגיה משני סוחרי נשק גרמנים. אחד מאותם סוחרים היה אוטו ארנסט רמר, קצין צבא גרמני לשעבר שעזר לסכל את ההתנקשות באדולף היטלר ב-1944. אך גרמניה מנעה מכלי הנשק להגיע לידי הקובנים.

 

משבר הטילים בקובה היה עימות בינלאומי בין ארה"ב וברית המועצות, שכמעט הביא לפתיחתה של מלחמה גרעינית. במאי 1962 לערך, החליט מנהיג ברית המועצות ניקיטה חרושצ'וב, בתיאום עם קסטרו, להקים בקובה בסיסי טילים בליסטיים. ידיעות מודיעיניות על הצבת הטילים הגיעו לידי ארה"ב, והעצימו את המתח ששרר בין שתי המעצמות מאז תחילת המלחמה הקרה. בספטמבר 1962 הזהיר הנשיא האמריקני ג'ון קנדי את ברית המועצות כי הדבר יביא לעימות.

ניתוח המידע המודיעיני העלה כי בכוונת ברית המועצות להציב בקובה טילים המסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני. קנדי תבע מברית המועצות להסיג את הטילים מקובה, ובמקביל הכריז על הטלת מצור ימי סביב חופי קובה. בסופו של דבר, לאחר מו"מ חשאי בין וושינגטון למוסקבה, פונו הטילים הרוסיים מקובה. זמן קצר לאחר מכן פונו בחשאי טילים אמריקנים מטורקיה. בתום המשבר ייסדו ארה"ב וברית המועצות את "הקו האדום", קו תקשורת ישיר בין ראשי שתי המדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קסטרו ב-1962
צילום: AP
היטלר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים