שתף קטע נבחר

בלי תרופות: איך לטפל באטופיק דרמטיטיס?

ילדים ותינוקות רבים סובלים מאטופיק דרמטיטיס, המכונה גם אסתמה של העור. אך פעמים רבות ההורים מבקשים להימנע מטיפול תרופתי וממשחות סטרואידיות, בשל החשש שהן יגרמו נזק נוסף. אילו תחליפים מציעה הרפואה המשלימה? מדריך

ילדים רבים (ביניהם גם הילד הפרטי שלי) סובלים בשלב זה או אחר מאטופיק דרמטיטיס, המכונה בשפת העם "אסתמה של העור". במקרים רבים הם מטפלים על ידי משחות המכילות סטרואידים ובאנטי-היסטמינים לשימוש פנימי, אך פעמים רבות זה ממש לא מספיק והגוף "מוציא" את הבעיה בדרך אחרת.

 

למה הכוונה? הבעיה פשוט מתפשטת פנימה והופכת אותה לחמורה יותר. ישנם סיפורים רבים של ילדים עם "אסתמה של העור" שלא טופלו נכון והבעיה החמירה והפכה לאסתמה נשימתית. לכן חשוב לטפל בבעיה בצורה משולב:ת באמצעות תזונה, צמחים והומיאופתיה. מאחר ואטופיק הוא מצב אלרגי המלווה באודם, גרד, יובש ולעתים גם דלקת או זיהום עקב גרד ופציעת העור, חשוב לתת מענה טיפולי פנימי וחיצוני כאחד. 

 

עוד על אטופיק דרמטיטיס בערוץ הורים:

לא סתם יובש: איך תזהו אטופיק דרמטיטיס 

הילד תמיד מתגרד? אולי זה אטופיק דרמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס - האסתמה של העור: אבחון וטיפול

 

1. טיפול תזונתי

חשוב להדגיש כי אחד הדברים הקריטיים בטיפול שעליו צריך לשים דגש הוא התזונה, מאחר ובאטופיק דרמטיטיס ישנה נטייה לאי סבילות למזונות שונים. כמובן שאם מדובר בתינוקות אז צריך להתייחס לתרכובות המזון לתינוקות (תחליף החלב) או לתזונה של האם המניקה.

 

ראשית, יש להימנע מארבעה דברים עיקריים המהווים גורמים אלרגניים ובעייתיים בתפריט:

סוכר: שוקולד, ריבה, ממתקים, גלידות

מוצרי חלב: גבינות, חלב ניגר וכמובן מעדנים

בוטנים: הנמצאים ם בחטיפי בטנים, כמו במבה.

חיטה: פתיתים, פסטה, לחם חיטה

 

תגידו, ובסוג של צדק, שמדובר בכל מה שילדים הכי אוהבים. אך ניתן בהחלט להיות יצירתיים ביותר ולעבור את התקופה הזו בחן ובקלות על ידי הנחייה נטורופתית ושימוש בשלל התחלפים הנהדרים שנמצאים בשוק.

 

אם הילד כבר גדול יותר ומבין אז ניתן לדבר איתו ולהסביר לו על ההשפעה שיש למה שהוא אוכל על העור, הגירודים והסבל שלו בלילה, כשהוא לא יכול לישון מרוב שהוא מתגרד. לרוב זה מתקבל בהבנה, במיוחד אם מאפשרים חריגות ומסבירים שהחלק היותר קשוח בתפריט הוא זמני.

 

אם התינוק ניזון גם מתחליף חלב לעתים ההמלצה תהיה (וחשוב להדגיש שצריך לעשות את רק בהשגחה אישית ורק בתינוקות בגיל המתאים) היא לעבור לבקבוקים על בסיס חלב אורז, שהוא טעים ומתקתק, ולדאוג שלא יחסר ברזל וסידן על ידי הוספת ממרח "שקדיה". בנוסף ניתן להעשיר בויטמינים באמצעות דייסת שיבולת שועל מיוחדת לתינוקות. מעבר לתכולת החלב, תרכובות מזון לתינוקות מכילות גם כמות אדירה של סוכר, כך שהשילוב של השניים אינו מומלץ באטופיק דרמטיטיס.

 

חשוב: אם התינוק אינו יונק בכלל ואם הוא עדיין לא התחיל לקבל אוכל מוצק אז לא מחליפים את כל הבקבוקים של תחליף החלב. לצערי ברוב המקרים המעבר לתחליפים על בסיס חלב סויה אינו מוצלח, כי הסויה לא פחות אלרגנית מחלב פרה.

 

2. צמחי מרפא

כמובן שחשוב לשלב בטיפול גם צמחי מרפא "עוריים" וצמחים אנטי-אלרגיים ואנטי-דלקתיים, שמותאמים אישית לכל מצב באופן אישי לפי ההיסטוריה הרפואית וההרגלים של הילד. לעיתים הבחירה היא בצמחים שעובדים על הכבד ומערכת העיכול בגלל האספקט של הרגישות למזונות.

 

3. מצב נפשי

חשוב מאוד לקחת בחשבון את מצבו הנפשי של הילד, מאחר והמצב הנפשי קשור קשר ישיר לאטופיק דרמטיטיס. מתח, חרדת נטישה, שינויים שעוברים על הילד וגורמים לאי ודאות או תחושת חוסר יציבות – כל אלו חייבים לקבל התייחסות בטיפול.

 

4. הומיאופתיה 

גם ההומיאופתיה משחקת תפקיד חשוב באטופיק דרמטיטיס ונותנת השלמה טיפולית מופלאה לשינוי התזונתי ולטיפול בצמחים .

 

5. שמנים אתריים

ניתן להקל על הגרד, הנפיחות והאודם על ידי מריחה של שמנים אתרים כמו לוונדר.

אפשר לשלב אותו יחד עם שמן זית כבסיס, או לעשות שימוש במשחות טבעיות המיועדות למצב. ישנן משחות נהדרותעל בסיס שיבולת שועל וישנן משחות מורכבות יותר, המכילות צמחים כגון קלנדולה ואלוורה או משחות עם צמחים סיניים מופלאים.

 

טיפ נהדר: קחו קוואקר (שיבולת שועל דקה), הכניסו שלוש כפות לגרב ניילון ועשו קשר. זרקו לאמבטיה עם מים פושרים (לא חמים מאוד, כי זה לא עושה חסד עם האטופיק ויכול להגביר את הגרד והגירוי). בשלב הזה הקווקר "צובע" את המים בלבן חלבי. תנו לילד/תינוק לשהות במים הלבנים הללו כ-20 דקות, מבלי לעשות שימוש בסבון. לאחר מכן נגבו קלות בתפיחות. עושה פלאים! 

 

הכותבת היא מנכ"לית המרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה






פורסם לראשונה 18/10/2012 08:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אטופיק דרמטיטיס. מענה חיצוני ופנימי
צילום: index open
מומלצים