שתף קטע נבחר

הסנקציות מנפצות חלומות לסטודנטים מאיראן

35 אלף איראנים לומדים בחו"ל כל שנה, והתרגלו לקבל סיוע מהממשלה ברכישת דולרים. אבל טהרן מתעקשת על הגרעין, המטבע המקומי קורס בגלל הסנקציות, ועכשיו הסובסידיה הופסקה והצעירים כורעים תחת הנטל. "אחמדינג'אד נוסע לאו"ם ומייבא מכוניות יוקרה, ובשבילנו אין כסף? נחפש מדינה אחרת"

פעמיים בתוך פחות משנה, חלומותיה של נדא ללמוד מחוץ למולדתה איראן התנפצו על רקע התרסקות הריאל, המטבע האיראני. היא ואלפי סטודנטים אחרים מביטים מהצד על הסנקציות שהטיל המערב על איראן, והעובדה שהממשלה ביטלה את מדיניות הסיוע שלה לסטודנטים המנסים לעמוד ביוקר המחיה הפכה את היציאה ללימודים בחו"ל ליקרה כל-כך עד שהיא נעשתה כמעט בלתי אפשרית.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בעזרת הוריה, נדא הייתה אמורה ראשית לנסוע בינואר השנה לצפון קפריסין כדי ללמוד תקשורת. אבל הסנקציות האמריקניות על הבנק המרכזי של איראן הובילו לירידה משמעותית בשער הריאל האיראני באותו החודש, והפכו את שכר הלימוד - 1,500 דולר לסמסטר - לבלתי ניתן להשגה עבור משפחתה, הנמנית עם מעמד הביניים. זו אינדיקציה לאופן שבו הסנקציות משפיעות אפילו על בעלי האמצעים.

 

"התקבלתי לבית הספר והכול היה מוכן כבר", סיפרה נדא, בת 27, בשיחת טלפון מאיראן עם סוכנות הידיעות רויטרס. "אבל כשהמטבע הזר הפך יקר כל-כך, נאלצתי לבטל את התוכניות שלי". או אז תכננה נדא לצאת ללימודים בחו"ל לקראת סמסטר הסתיו הזה, אבל הסנקציות הביאו לצניחה נוספת בשער המטבע האיראני.

 

מהומות בטהרן על רקע המצב הכלכלי בתחילת החודש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהומות בטהרן על רקע המצב הכלכלי בתחילת החודש(צילום: AFP)

 

בתוך עשרה ימים בספטמבר ובאוקטובר השנה איבד הריאל האיראני כשליש מערכו לעומת הדולר האמריקני, על רקע הסנקציות הבינלאומיות שגרמו לירידה דרמטית ברווחים מייצוא נפט. נדא אומרת שכעת אין לה ברירה אלא להישאר באיראן לעת עתה. "הפעם ההורים שלי במיוחד עודדו אותי לנסוע לפני שדברים יידרדרו עוד יותר באיראן", אמרה נדא, שכמו אחרים שהתראיינו לכתבה הזו ביקשה שלא לפרסם את שמה המלא, בשל הרגישות הפוליטית של המצב.

 

איראן מתעקשת: "תישארו בבית"

לפי הערכות, כ-35 אלף סטודנטים איראנים לומדים מדי שנה במוסדות בחו"ל. הם מספקים לכלכלה של ארצם כישורים חשובים, ושומרים על קשר בין המדינה לבין שאר העולם בתקופה שבה היא הופכת מבודדת יותר ויותר. סטודנטים איראנים המשיכו לנסוע ללימודים בחו"ל בשנים האחרונות גם כשהיחסים בין טהרן לבין הממשלות של המדינות שבהן למדו הידרדרו.

 

פקידים בכירים רבים בממשל האיראני למדו בעבר באוניברסיטאות בחו"ל. שר החוץ עלי אכבר סאלחי למד באוניברסיטת MIT בבוסטון, וראש מועצת זכויות האדם של איראן מוחמד ג'וואד-לריג'אני למד באוניברסיטת קליפורניה. הקבלה לאוניברסיטאות הציבוריות הבכירות באיראן עצמה נקבעת על-ידי מבחני כניסה לאומיים, והיא מלווה בתחרות אדירה. לתחומים מבוקשים במיוחד כמו רפואה קשה להתקבל.

 

חיילי בסיג' איראנים. בשביל זה יש להם כסף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי בסיג' איראנים. בשביל זה יש להם כסף(צילום: AFP)

 

הלימודים בחו"ל מהווים עבור משפחות שאינן יכולות להרשות לעצמן את הלימודים באיראן דרך אחרת להשיג תואר יוקרתי, המאפשר לסטודנטים להתמודד על המשרות הבכירות ביותר כשהם שבים הביתה אחרי לימודיהם. אלא שממשלת איראן, הנוקטת צעדי צנע על רקע הסנקציות, רואה כנראה יותר ויותר בלימודים בחו"ל מותרות שאותן ניתן להקריב.

 

בחודש שעבר הודיעה איראן כי רוב הסטודנטים הלומדים בחו"ל לא יוכלו עוד לרכוש דולרים תמורת שער של 12,260 ריאל בעזרת סבסוד של הממשלה. הצעד הזה אילץ רבים לנסות לרכוש מטבע בשוק הפתוח, שם עלותו של דולר אחד כ-34 אלף ריאל. "יש לנו היכולת לחנך סטודנטים בתוך המדינה", התעקש שר הכלכלה, שמס א-דין חוסייני, בחודש שעבר בטלוויזיה הממלכתית של איראן.

 

לחשב כל רגע את שער הדולר

לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, בסוף השנה שעברה עמדו יתרות מטבע החוץ של איראן על 106 מיליארד דולר. כמה מטבע חוץ נותר לאיראנים כעת לא ידוע, אולם חלק מהפרשנים מעריכים כי היתרות פחתו בכמה עשרות מיליארדי דולרים על רקע צמצום הרווחים מייצוא הנפט.

 

אבל אפילו אם הקופה האיראנית הולכת ומתרוקנת, יש הטוענים שסבסוד הלימודים של צעירים בחו"ל אינו כה יקר עבור הממשלה. גורם רשמי במשרד החינוך של איראן, חסן מוסלמי נאיני, העריך החודש שכ-335 מיליון דולר הנמכרים

לסטודנטים בשיעור המסובסד יספקו את צורכיהם, וטען כי מדובר באחוז זעום מיתרות מטבע החוץ של איראן.

 

השינוי במדיניות פגע קשות בסטודנטים איראנים מסביב לעולם ובמשפחותיהם בבית. "אני לא יכול אפילו להתמקד בלימודיי מפני שבכל שנייה אני מחשב מה שער הדולר ומה יהיה שערו מחר", מספר רזא, בן 22, הלומד רפואה בהונגריה. הוא הצליח להחזיק במטבע קשה בשיעור שמספקת הממשלה כדי לשלם את שכר הלימוד שלו - כ-14 אלף דולר - השנה, אבל חושש שאם הריאל ימשיך לצנוח, הוא ייאלץ לעזוב את לימודיו ולשוב לאיראן. "המוטיבציה שלי היא המשפחה שלי", הוא אומר. "אבא שלי סידר עבורי את הדברים כדי שאוכל לבוא לכאן ולהגשים את חלומותיי. אבל בגלל המצב, אני לא בטוח שאוכל להגשים אותם".

 

גם מספרם של הסטודנטים האיראנים בקואלה לומפור, בירת מלזיה, צנח בחודשים האחרונים, וסיאבש, סטודנט בן 32, סיפר כי המסעדות האיראניות בעיר - שבדרך כלל הומות אדם - נראות ריקות כעת. הוא לומד מנהל עסקים, ומשלם 2,130 דולר מדי סמסטר.

 

מלזיה, עם מדיניות ויזה גמישה כלפי איראנים, משכה אלפי סטודנטים ואנשים עסקים מאיראן בשנים האחרונות. בשנת 2010, יותר מ-70 אלף אזרחים איראנים חיו במלזיה. "הייתה לנו שכנה שבאה לכאן השנה כדי להתחיל את לימודיה", הוא מספר, "היא באה עם כל כך הרבה תקווה והמשפחה שלה כולה הייתה גאה. בשבוע שעבר היא עזבה. היא מכרה את חפציה ונסעה בחזרה לאיראן".

 

כמה סטודנטים סיפרו כי הם חשים נבגדים בגלל השינוי במדיניות הממשלה, ואינם מאמינים שלבנק המרכזי של איראן אין די יתרות כדי למכור להם דולרים במחיר מוזל. רזא אף הזכיר את נסיעתו של נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד לעצרת האו"ם בניו-יורק בחודש שעבר, שעוררה מחלוקת כשהתברר שהוא נסע עם משלחת בת יותר מ-100 חברים.

 

הסנקציות פגעו רק בעם

זעם ציבורי התעורר גם בעקבות הטענות בפרלמנט ש-750 מכוניות יוקרה יובאו באופן לא-חוקי השנה בעזרת דולרים מוזלים, האמורים להיות מופנים לטובת רכישת סחורות חיוניות כמו מזון ותרופות. "למה הם משתמשים במטבע הזר לרכישת מכוניות יוקרה ולא כדי לעזור לסטודנטים שרק רוצים ללמוד?", שאל רזא. "הסטודנטים האלה רוצים לחזור הביתה לאיראן ולשרת את המדינה שלהם".

 

חלק מהסטודנטים האיראנים מתלוננים על כך שההשפעה של צניחת הריאל על חייהם מוכיחה כי הסנקציות מקשות בעיקר על צעירים, בני מעמד הביניים ואיראנים עם נטיות מערביות - קבוצת אוכלוסייה שארה"ב וממשלות אירופה רוצות דווקא לסייע לה. "הסנקציות האלה ננקטות נגד הממשלה, אבל הממשלה אינה נפגעת כלל", אומר אחמד, בוגר אוניברסיטה בבלגיה. "רק העם והחברה מרגישים את הלחץ הזה".

 

בירת איראן, טהרן. "כשנסעתי נשבעתי שאשוב. עכשיו כבר לא בטוח" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בירת איראן, טהרן. "כשנסעתי נשבעתי שאשוב. עכשיו כבר לא בטוח"(צילום: shutterstock)

 

יש סימנים לכך שמצוקתם של הסטודנטים מוסיפה לחוסר שביעות הרצון בציבור מאחמדינג'אד. אתר חדשות איראני דיווח החודש כי יותר מ-2,000 סטודנטים הלומדים בחו"ל חתמו על מכתב שהופנה אליו ושבו מחו על מדיניות הממשלה כלפי הסטודנטים. כמה עשרות מבני משפחותיהם של הסטודנטים הלומדים בחו"ל הפגינו מול הבנק המרכזי של איראן בשבוע שעבר, והעבירו מכתב לאנשי הבנק.

 

אולם עד כה לא אותתה ממשלת איראן כי היא מתכוונת לוותר, אף שפקידי ממשל אמרו לאחרונה שסטודנטים יוכלו לרכוש דולרים במרכזים חדשים להמרת מטבעות המשמשים כיבואנים של מוצרי יסוד. דולר נמכר שם תמורת כ-25 אלף ריאל,

אולם אנשי עסקים כבר התלוננו על מחסור.

 

חלק מהסטודנטים האיראנים אומרים כי משבר המטבע גרם להם לתהות אם כדאי להם בכלל לשוב לאיראן. "כשעזבתי את איראן, נשבעתי שאשוב אליה", מספר חסן, שבא לארה"ב ב-2011 כדי ללמוד. "עכשיו סביר פחות שאחזור לשם. אין יציבות". נדא אמרה כי אם תצליח לחסוך די כסף מעבודתה כצלמת, תנסה שוב לצאת ללימודים בחו"ל, שם לדבריה יש אוניברסיטאות טובות יותר בתחום שלה מאשר אלה שבבית. "בעבר רציתי לצאת ללמוד בחו"ל ולחזור לאיראן. אבל כמו שהמצב נראה עכשיו, אני מעדיפה ללכת לכל מדינה אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איראן אחמדינג'אד. "100 איש במשלחת?"
צילום: AP
המנהיג הרוחני חמינאי. "הם יכולים ללמוד באיראן"
צילום: רויטרס
מומלצים