שתף קטע נבחר

חמאס פרסם סרטון: כך חטפנו את גלעד שליט

בסרטון שפרסם חמאס לרגל שנה לשחרור גלעד שליט סיפר אחד החוטפים כי בין חברי הקבוצה שהתאמנה לחטוף חייל נערכה הגרלה ושבעה מהם יצאו לכרם שלום. בסרט התראיינו גם כמה אסירים ששוחררו בעסקה, שקראו לחטוף עוד חייל

שנה בדיוק לאחר שחרורו של גלעד שליט משבי חמאס, פרסמה הערב (יום ה') הזרוע הצבאית של הארגון הפלסטיני, עז א-דין אל-קסאם, סרט באורך של 45 דקות, שבו מגוללות החטיפה, ההכנות, והביצוע - עד להשלמת העסקה ומסירתו של שליט לידי המתווך המצרי. בחלקו האחרון של הסרטון נראות תמונות של גלעד שליט, זמן קצר לפני ששוחרר - בין היתר כשדיבר עם המתווך דוד מידן. בתמונות נראה גלעד נמסר לידי מצרים כאחמד שג'עברי לידו.

 

בחירות 2013 - כל הכתבות והעדכונים ב-ynet

 

אחד החוטפים טוען בסרט כי נערכה הגרלה בין חברי הקבוצה שהתאמנו, כדי לבחור מי מהם יצא לפעולה. הוא ציין כי האימונים היו אינטנסיביים וכי לפעולה נבחרו שבעה. לאחר שנבחרו חברי החוליה, הם החלו לעבור אימונים מיוחדים בהם פריצה למוצב צבאי והסתערות. אחד החוטפים טוען כי הם אומנו להתמודד עם כל הפתעה שעלולה להיות במהלך המבצע. אבו חמזה, אחד החוטפים, ציין כי הם אומנו גם לגבי חטיפת חייל וגם כיצד לשמור עליו לאחר שנחטף. בהמשך מתארים המשתתפים את שלב האימונים ובחירת השטח לכך לפני החטיפה. בסרט נראים האימונים שמבוצעים לפני מבצע החטיפה.

 

גלעד שליט לקראת שחרורו עם ג'עברי. מתוך הסרטון ()
גלעד שליט לקראת שחרורו עם ג'עברי. מתוך הסרטון

 

מתכננים את המבצע. מתוך הסרטון ()
מתכננים את המבצע. מתוך הסרטון

מוצב כרם שלום, מתוך הסרטון ()
מוצב כרם שלום, מתוך הסרטון

 

החוטפים טוענים בסרט כי כל האמצעים שבהם השתמשו במהלך המבצע היו תוצרת של הזרוע הצבאית של הארגון, החל מהתחמושת ועד לאמצעי הקשר. בהמשך מתוארת ומוצגת חפירת המנהרה ששימשה למבצע החטיפה. עקב החשש שתכנון המבצע יתגלה למודיעין הישראלי, ראשי המבצע מידרו את הפעילים לחלוטין מכל מידע שאינו דרוש להם.

 

אבו חמזה אמר כי הם התאמנו, אך לא ידעו בדיוק מהי מטרת האימונים. בסופו של דבר צולמו כל המשתתפים במבצע בווידאו. אחד המתכננים העיד כי יומיים לפני החטיפה החלה הזרוע הצבאית לשגר רקטות ומרגמות לעבר היישובים והמוצבים שנמצאים לאורך הגבול. רק בשעת השין נאמר למבצעי הפעולה מה מטרתה ומה היעד. אז גם הוסבר להם את מה לתקוף וכיצד לסגת.

 

"מתצפתים" על הנעשה בשטח ()
"מתצפתים" על הנעשה בשטח

אחד החוטפים. המטרה הסופית נשמרה בסוד  ()
אחד החוטפים. המטרה הסופית נשמרה בסוד

 

בליל המבצע, כך על-פי הסרט, התכנסו כל המחבלים בבית אחד ושם נודע להם כי נמצא בו פתח של המנהרה שדרכה הם אמורים להגיע למוצב הישראלי. הקבוצה החליפה את בגדיה למדים  והתכוננה לצאת למבצע. על יחידת הצילום הוטל לצלם את כל הפעולה והם התפרסו בשטח.

 

על פי הסרט, בשלב זה התפרסו שתי קבוצות: אחת צילמה והשנייה הייתה אחראית לחטיפה. החוטפים היו בתוך המנהרה והמתינו לפקודה לצאת למבצע עם אור יום, משום שבאותה שעה התנועה בשטח היא המינימלית ביותר והחיילים נמצאים בחוסר ריכוז ועייפות. כאשר יצאה הקבוצה מהמנהרה אל תוך המוצב בצד הישראלי הם הופתעו לראות כי השטח ריק וכי במקום ג'יפ צבאי שנמצא רחוק מהם. לדברי החוטפים, רגע החדירה לשטח ישראל והיציאה מן המנהרה היו המסוכנים ביותר במבצע, משום שאם הם היו נחשפים - המבצע היה נכשל כבר בתחילתו. 

 

 

כאשר החלה הפעולה, כך על פי הסרטון, בשטח החלו הפעילים מעזה לירות פצצות מרגמה לעבר המוצב. בשלב זה התחלקו המבצעים לקבוצות כשהקבוצה הראשונה הייתה החשובה ביותר, משום שהיא הייתה צריכה לפרוץ לטנק המרכבה. אחד החוטפים העיד כי הם הגיעו עד לטנק והצמידו חומר נפץ לחלק שבין גוף הטנק לצריח. לאחר מכן הם הפעילו את המטען וירו טיל נ"ט לעבר הטנק.

 

קבוצה אחרת החלה לנוע לכיוון אחד ממגדלי השמירה ולתקוף אותו. הסרט חוזר להתמקד בטנק שממנו נחטף שליט. לטענת החוטפים, אחד החיילים הציץ מתוך הטנק, ואז הוא נורה ונהרג. אז שליט הגיח מהטנק ללא נשק והחוטפים השתלטו עליו. בהוראה של מפקדי המבצע מעזה - הוחלט לחטוף אותו ולסגת. החוטפים נסוגו עם שליט לכיוון גדר הגבול ויצאו לכיוון רצועת עזה בריצה שם חיכו להם שתי מכוניות. באחת נלקח שליט ובאחרת נלקחו החוטפים. 

 

"לחטוף עוד חיילים"

עוד קודם לכן, בתחילת הסרט, מתראיינים אסירים לשעבר - שחלקם שוחררו בעסקת שליט. אותם פלסטינים תופסים כיום תפקיד חשוב בזרוע הפוליטית והצבאית של הארגון. בין היתר רואיינו סאלח עארורי, רוחי מושתהא ואחלאם תמימי. הם דיברו על החיים של האסירים הפלסטינים בבתי הסוהר בישראל ועל תקוותם שחמאס עושה עוד מאמצים לחטוף חייל נוסף, כדי להביא לשחרור אסירים פלסטינים נוספים.

 

לאחר מכן מתראיין בסרט רעול פנים בשם אבו סאלח, אשר נטען כי הוא אחד מחוטפיו של גלעד שליט. הוא ציין כי לא היה מנוס מלתכנן מבצע גדול, איכותי וחסר תקדים שיביא לשחרור האסירים הפלסטינים. בהמשך הסרט יש סצנה מבויימת, שבה מתוארת ההחלטה של ההנהגה הצבאית להתחיל בתכנון המבצע הצבאי מתוך רצועת עזה. לדבריהם, מקום החטיפה נבחר אחרי התייעצויות רבות ומעקב ארוך. אז, על-פי הסרט, הוחלט לחפור מנהרה ארוכה שתגיע עד לתוך אחד המוצבים של צה"ל על הגבול עם הרצועה.

 

המחבלים מול הטנק ()
המחבלים מול הטנק

שליט. לא מוצגות תמונות שלו מהשבי (צילום: ערוץ 10) (צילום: ערוץ 10)
שליט. לא מוצגות תמונות שלו מהשבי(צילום: ערוץ 10)

 

 

בסופו של דבר מחליטים המתכננים לבחור במוצב כרם שלום שבדרום רצועת עזה. בסרט נאמר כי יחידה מיוחדת החלה בצילום ומעקב אחרי המוצב שבו מבחנה תנועת החיילים ומקומות הימצאותם, החלפת משמרות, תנועת כלים במוצב ועוד. אחרי שהגיעו התמונות נראים המתכננים מכינים את הפעולה.

 

"הסרט התיעודי - מבצע האשליה המתנפצת"

בסוף השבוע שעבר פרסם חמאס קדימון לסרט שמתעד לכאורה את חטיפת החייל ב-25 ביוני 2006. הסרטון הקצר, באורך של 24 שניות, זכה לכותרת "הסרט התיעודי - מבצע האשליה המתנפצת" - שמו של מבצע החטיפה. הסרטון הקצר הציג הכנות ואימונים שאותם עברו לכאורה המשתתפים במבצע וכן הצמדת מטען נפץ לטנק ופיצוצו.

 

ביום שבו שוחרר גלעד שליט בתמורה ל-1,027 אסירים ועצירים ביטחוניים, נראו פעילים של הזרוע הצבאית מתעדים את מבצע ההעברה במצלמות וידאו, אולם עד כה לא ניתן רמז או אישור לכך שצילומים אמיתיים מהמבצע אכן יתפרסמו.

 

אמש שודר בערוץ 10 הסרט "גלעד שליט אל מול המצלמה", שבו סיפר שליט על ההתמודדויות בשבי בעזה. "הייתי מכין כדור מגרביים או מחולצה", סיפר, "זורק לכל מיני מקומות, לפח, והייתי ממציא לעצמי כל מיני דברים וגם כותב דברים מדי פעם. משחק ארץ עיר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליט משוחח עם השליח דוד מידן לפני שחרורו
שנה לעסקה. שליט חוזר לארץ (ארכיון)
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים