שתף קטע נבחר

פתח נגד פתח. מחר בחירות ברשות הפלסטינית

כחצי מיליון בעלי זכות בחירה יוכלו לממש בשבת את זכותם הדמוקרטית, בבחירות המוניציפליות בגדה. אך הבעיות הכלכליות מטרידות את הציבור יותר מאלו הפוליטיות, והעובדה שחמאס אינה משתתפת בבחירות הוציאה מהן את העוקץ

הבחירות הקרבות בישראל ממלאות את השיח הציבורי בימים אלה, אולם בשקט בשקט הגיעה הרשות הפלסטינית לישורת האחרונה לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו בגדה המערבית מחר (שבת). אמנם אלו רק בחירות מוניציפליות, אך אלו הבחירות הראשונות שנערכות ברשות מאז 2006 (אז נערכו בחירות למועצה המחוקקת - הפרלמנט הפלסטיני). הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות ברשות התקיימו ב-2005.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

מועד הבחירות ברשות הפלסטינית נדחה כבר פעמיים בשנה שעברה בשל חוסר הסכמה בין פתח לחמאס על קיומן במקביל בגדה המערבית וברצועת עזה. כשנערכו שיחות הפיוס בין הצדדים, הביעו הפלסטינים אופטימיות כי בסופו של דבר ניתן יהיה לקיימן גם בעזה, אולם הסכם הפיוס נמצא כבר חודשים ארוכים בקיפאון מוחלט והסיכוי לקיים את הבחירות גם בעזה נראה קלוש מתמיד.

 

אנשי הביטחון ברשות כבר מצביעים. ג'נין (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי הביטחון ברשות כבר מצביעים. ג'נין(צילום: AP)
 

בעקבות זאת, בחודש יולי האחרון החליטה הרשות הפלסטינית לקיים את הבחירות בגדה המערבית בלבד. ההחלטה החד-צדדית גררה הודעה מצד ממשלת חמאס, כי בכוונתה להחרים את ההליך ולא לקיימו ברצועה, וכן לא להציג רשימה מטעמה בגדה. להחרמת הבחירות יכולות להיות השלכות בנוגע להרחבת התהום הפעורה בין הצדדים, ואולי היא אף מבשרת על התנתקות מוחלטת בין הרצועה לגדה.

 

המשבר הכלכלי החמור ברשות לא מוסיף למצב. בחודש שעבר פרצה בגדה התקוממות עממית, אלימה בחלקה, בשל העלייה ביוקר המחיה. המחאה יוצאת הדופן כוונה ישירות נגד ממשלתו של סלאם פיאד, וגם לא תרמה לפופולריות של פתח.

 

מי יטריח עצמו לקלפי?

שיחות שנעשו בשבוע האחרון עם פעילים פוליטיים פלסטינים, אנשי תקשורת ואזרחים מהשורה, אוששו את העובדה שהציבור עדיין מוטרד מאוד - קודם כל מהבעיות הכלכליות ורק אחר כך מאלו הפוליטיות. אמנם ישנה אווירה מסוימת של בחירות בעיקר בערים, אבל את האזרחים יותר מטרידה השאלה כיצד יצליחו להביא בשר ופיתות הביתה מאשר לאיזו מפלגה יצביעו. זאת בהנחה שיטריחו את עצמם להגיע לקלפי. מהשיחות עלה כי העובדה שחמאס אינה משתתפת בבחירות, הוציאה מהן את העוקץ, או כפי שהפלסטינים עצמם אמרו: "זה פתח נגד פתח".

 

  (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
(צילום: AFP, AP)
 

אחת הסיבות להצלחתה של חמאס בבחירות המוניציפאליות הקודמות בשנת 2005, הייתה הפוליטיקה הפנימית של פעילי פתח. ברבים מהערים והכפרים הציגו חברי פתח ופעילים מרכזיים רשימות עצמאיות שהתחרו אחת בשנייה, אך בעיקר התחרו ברשימה הרשמית של התנועה, וכך הביאו להחלשתה. בחמאס ניצלו את הפיצול הזה והעמידו רשימה אחת, שכל הפעילים התלכדו סביבה.

 

הפעם בכירי התנועה הפנימו את הלקח ושלחו מסר ברור לאנשיהם: אל תתפצלו לרשימות עצמאיות, אל תרכיבו רשימות קואליציה כאלו או אחרות. התכנסו סביב הדגל. חלק מהפעילים צייתו וחלק לא, ובפתח לא היססו: בתחילת החודש הודיע הוועד המרכזי של הפתח כי החליט להדיח מהתנועה עשרות פעילים מרחבי הגדה, שהקימו רשימות מתחרות. חלק מהמודחים נחשבו לבכירים בתנועה, כמו רסאן שקעה, חבר הוועד הפועל של אש"ף ובעברו ראש עיריית שכם. שקעה הודיע כי יתמודד ברשימה עצמאית שתתחרה ברשימה הרשמית של פתח, ובראשה עומד אמין מקבול, ראש עיריית שכם הנוכחי. התעקשותו של שקעה הובילה את אבו מאזן להדיחו מהתנועה, אולם שקעה טוען כי כבר הקדים אותו והגיש בעצמו מכתב שבו הודיע כי כבר אינו חבר בתנועה.

 

אך כאמור, לפתח אין מתחרה ממשי על השליטה ברשויות המקומיות, למעט כפרים המזוהים עם אחת החזיתות (העממית או הדמוקרטית). בשל כך, אמרו גורמים פלסטינים ל-ynet, כי כל מה שנותר לחמאס לעשות הוא לנסות ולשכנע את הציבור הפלסטיני שלא להצביע, משום שהישג של חמאס יהיה בדמות אחוז הצבעה נמוך שיעיד על מחאה ועל חוסר הלגיטימיות של הבחירות הללו, כפי שדוברי חמאס שבים ואומרים.

 

505 אלף בוחרים

למרות כל הבעיות, ועדת הבחירות המרכזית ברשות הפלסטינית מציגה ארגון והיערכות מופתיים וראויים להערכה. הוועדה הצליחה לקיים את הוראת הממשלה בזמן קצר יחסית, להציג פנקס בוחרים מעודכן, לרשום את המפלגות המתחרות ולמקם קלפיות לפי מחוזות. יתרה מזאת, הוועדה הקימה אתר אינטרנט מרשים שבו כל הנתונים על הבחירות המקומיות - משמות המפלגות, רשימות מועמדים, מיקומי קלפיות ועד למפה אינטראקטיבית ידידותית שמציגה את כל הערים והכפרים שבהם יתקיימו הבחירות, בכללה מספר בעלי זכות הבחירה.

 

רשימת הנשים בחברון. ישיגו 3 מושבים? (צילום: AP) (צילום: AP)
רשימת הנשים בחברון. ישיגו 3 מושבים?(צילום: AP)
 

הבחירות המוניציפליות ברשות הפלסטינית יתקיימו ב-93 ערים וכפרים. יהיו רשאים להצביע בהן 505,000 תושבים (מתוך 2.1 מיליון - על פי נתונים פלסטיניים רשמיים), כשלרשותם 838 קלפיות. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים יתפרסו במהלך

הבחירות כדי לשמור על הסדר הציבורי סביב הקלפיות. גם ישראל נרתמה לעזרה, והשבוע נערכו ישיבות תיאום בין בכירי המינהל האזרחי לגורמי התיאום הפלסטיניים, שבהן הוסכם כי ישראל תאפשר את מעברם שוטרים פלסטינים מגזרה לגזרה לצורך אבטחה.

 

וכבכל מערכת בחירות, גם ברשות הפלסטינית קמה רשימה שזוכה לתשומת לב מיוחדת בשל אופייה או מצעה: היא מורכבת מנשים בלבד תחת השם "אם נשתתף - נוכל", ומתמודדת בבחירות לעיריית חברון. את הרשימה מובילה מייסון קוואסמה, פלסטינית בת 43. "הגברים כאן באופן מסורתי רוצים שהנשים יישארו בבית, וכשהם מרשים להן לצאת ולעבוד, הן יישלחו לעבודות מסורתיות כמו הוראה. אבל אנחנו רוצות שהן יתקדמו ויעבדו כמו גברים בכל המשרות האפשריות". חברות התנועה מצפות לזכות בשלושה מושבים במועצת העירייה, באחת הערים השמרניות יותר בגדה המערבית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איש ביטחון מצביע בג'נין
צילום: AP
רשימת הנשים של חברון
צילום: AP
מומלצים