שתף קטע נבחר

עצרת רבין: "שנאה עלולה להטריף דעת אנשים"

17 שנה לאחר שנרצח בת"א, הגיעו כ-20 אלף בני אדם לכבד את זכרו של ראש הממשלה המנוח. המשורר חיים גורי, שמתאבל גם על "חבר שעזר לי לעבור את הבחינות", קרא לצעירים: "אתם עתיד המדינה, כל מה שיקרה לנו בשנים הבאות תלוי בכם"

17 שנה אחרי רצח ראש הממשלה יצחק רבין, משתתפים הערב (שבת) כ-20 אלף בני אדם בעצרת בכיכר שבה הוא נרצח, תחת הכותרת "זוכרים את הרצח - נאבקים על הדמוקרטיה".

 

המשורר חיים גורי אמר בפתח העצרת: "שלושה כדורי אקדח קיפדו את חייו של איש הפלמ"ח מראשיתו, לוחם צה"ל בכל מלחמותיו, רמטכ"ל וראש הממשלה הראשון מקרב ילידי הארץ". הוא פנה לקהל: "אני מדבר כסבא שלכם. אתם עתיד המדינה הזאת. כל מה שיקרה לנו בשנים הבאות תלוי בכם".

 

"דמיון הרוצחים עולה על דמיון הקורבנות" 

הוא סיפר על מכתב שקיבל מרחל רבין, שתהתה מדוע איש לא קם ומוחה על ההסתה נגד אחיה. "האמנו שהמשטרה והשב"כ יטפלו בתופעה הזאת", אמר, "תמיד, או לרוב, דמיונם של הרוצחים עולה על דמיונם של הקורבנות".

 

לדברי גורי, ששוחח בתחילת העצרת עם ynet, "באתי לפגוש את הנוער, את דור העתיד של המדינה. אני חושב שנציגי כל התנועות, חילונים ודתיים מכל תנועות הנוער, זה קול שצריך להקשיב לו. זה טוב שהדור הצעיר ישאל את עצמו מהן השאלות הגורליות שעומדות בפנינו בשעה זו, וכיצד יש להתמודד איתן".

 

גורי הוסיף כי "כבן הדור של יצחק, שלמד איתו בשלושה בתי ספר, יצחק היה זה שעזר לי לעבור את הבחינות. האבל שלי אם כך הוא לא אבל רק על רצח של מנהיג לאומי בלבד, של לוחם פלמ"ח ורמטכ"ל, אלא גם של חבר, שהורינו עלו יחדיו באותה סירת מעפילים. כמו שאדם ביום השנה למשפחתו הולך לבית הקברות, אני רואה בעצרת הזאת אירוע טבעי, קבוע ומתחייב כדי לוודא שאירוע כזה לא ישנה, כי שנאה עלולה להטריף דעתם של אנשים".

 

סמוך לכיכר רבין, הערב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סמוך לכיכר רבין, הערב(צילום: ירון ברנר)
 

בעצרת בכיכר רבין, בהנחיית רינו צרור, נאמו גם הרב בני לאו ושרת החינוך לשעבר

יולי תמיר. בחלק האמנותי השתתפו יהודית רביץ, שלמה בר, אפרים שמיר, יהודה קיסר ונועם רותם.

 

מאחורי העצרת עומדת שורה של תנועות וארגונים, בהם דרור ישראל, הנוער העובד והלומד, המחנות העולים, חטיבת בני המושבים ובוגרי השומר הצעיר. המארגנים החליטו שלא לשתף פוליטיקאים בעצרת השנה.

 

לדברי ח"כ עמיר פרץ, "אין ספק שביום כזה מרגישים כמה ההחמצה היא גדולה, וכיצד מדינת ישראל יכלה להיות היום במקום אחר לחלוטין. בשעה כזו, שבה מתרחשת רעידת אדמה בעולם הערבי, לו היינו לאחר הסדרי השלום שחתם עליהם רבין, היינו יכולים לבודד את איראן ולהתייצב מול הגל האיסלאמי ששוטף את העולם, וישראל הייתה הרבה יותר בטוחה".

 

אורי שקד, שהגיע עם בתו הקטנה לעצרת, אמר כי "חשוב להגיע כדי להעביר מסר לילדינו שיש גבול לכל דבר וחשוב לשמור על מה שיש לנו פה".

 

דליה רן, שהגיעה גם היא עם שלושת ילדיה, הוסיפה כי "ילדיי לא הכירו את רבין, ולצערי לא היו שותפים לאופטימיות ולתקווה ששטפה את כל עם ישראל בזמן כהונתו. אבל כשאני מביאה אותם לכאן, אני מביאה אותם לא רק כדי שיזכרו, אלא גם שבמציאות העכורה, המלחיצה והמפחידה שאנו חיים בה כיום יזכרו שיש תקווה ושהשלום פה בארצנו הוא אפשרי והוא בסך הכול החלטה מדינית".

 

זוכרים את הרצח, נאבקים על הדמוקרטיה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
זוכרים את הרצח, נאבקים על הדמוקרטיה(צילום: ירון ברנר)

 

מזכ"ל בני עקיבא, דני הירשברג, שהשתתפות חניכיו עוררה מחלוקת בתנועה, אמר ל-ynet: "ראש הממשלה של כולנו נרצח. זה חשוב לנו לדבר על מה יהיה כאן הלאה. אנחנו אחראים על השיח במדינה, חשוב שנדבר על איך מתווכחים ואיך רבים כאן".

 

בנאומו, הדגיש הירשברג כי "אנו, המופקדים על החינוך לערכים וחינוך לאידיאלים, חייבים להתנגד במלוא התלהבות הנעורים, במלוא הלהט של תנועת הנוער, לכל גילוי של אלימות ופריעת חוק מימין ומשמאל. עלינו לנקוט נגד מבצעי תג

מחיר ונגד האנרכיסטים שעל הגדר. נגד מיידי האבנים בחיילי צה"ל, בין אם הם עושים זאת במאחז, ובין אם הם עושים זאת בבלעין. עלינו להיאבק נגד מציתי האש במסגדים ונגד אלו שמעודדים את המתפללים ואת מציתי המסגדים להצית אש של שנאה ואלימות בין שני העמים החיים על האדמה הזאת. מציתים אלו פועלים מתוך אמונה מעוותת בצדקת הדרך, ולאסוננו גם הרוצח בכיכר הזאת פעל מתוך אמונה מעוותת".

 

פרופסור יולי תמיר, שנאמה אף היא בעצרת, אמרה כי "אין זו שאלה של שמאל או ימין. רבין עמד כאן בלילה ההוא משום שהיה ציוני פרגמטי היודע מה אפשר ומותר לרצות ועל מה צריך לוותר. רבין נרצח בגלל שהבין שללא פשרה מדינית מדינת ישראל תגיע לקיצה. לכן אל תתביישו לומר שאתם המחנה ציוני פרגמטי, מחנה הצדק, השלום והפשרה, אל תתנו לשלום להפוך למילה ריקה ומילת גנאי, אל תתנו לגזענות ולשנאת האחר להפוך לנורמה הציבורית". 

 

לפני הטקס, מסרו המארגנים כי "העצרת המרכזית תשים דגש על הדמוקרטיה, תוך התייחסות להסתה שקדמה לרצח רבין ז"ל ולפגיעה האנושה בדמוקרטיה היום. מגוון הדוברים והאמנים, השונים בתפיסת עולמם, יציגו חזית אחידה בנכונותם להיאבק על הדמוקרטיה ולקבלת כללי המשחק הדמוקרטיים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיכר רבין, הערב
צילום: ירון ברנר
"לא תרצח"
צילום: ירון ברנר
חיים גורי
צילום: ירון ברנר
רינו צרור
צילום: ירון ברנר
מומלצים