שתף קטע נבחר

חברי ועידת הליכוד יצביעו בלי לראות את ההסכם

3,700 חברי הוועידה יצביעו הערב על האיחוד עם ישראל ביתנו: "רק נתניהו יכול לבקש מאיתנו לאשר הסכם בלי שראינו אותו". המתנגדים נלחמים לקיים הצבעה חשאית, בעבודה פנו ליועץ המשפטי. ההערכה: למרות הביקורת החריפה, ההחלטה תאושר

האיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו יגיע הערב (יום ב') לרגע המכריע: חברי ועידת הליכוד יתכנסו ב-18:00 להצבעה דרמטית על ההסכם שגיבשו בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן. חברי הוועידה יידרשו להצביע על ההסכם מבלי לראות את תוכנו: איחוד הרשימות על כל פרטיו נסגר בין שני המנהיגים בעל-פה, ולא בהסכם כתוב, ואל 3,700 חברי ועידת הליכוד נשלחה לקראת ההצבעה רק הודעה קצרה. "הצעת החלטה של מר בנימין נתניהו: תנועת הליכוד ומפלגת ישראל ביתנו תגשנה רשימת מועמדים משותפת בבחירות לכנסת ה-19, בהנהגת בנימין נתניהו", נכתב בה.

 

בחירות 2013 - לכל הכתבות ב-ynet

 

הפרטים המלאים של ההסכם - כמה מקומות יהיו לכל מפלגה ברשימה המשותפת, או מה תהיה מידת מעורבותם של נתניהו וליברמן בקביעת הרשימה לאחר הפריימריז בליכוד - לא יועברו לחברי הוועידה לפני שיבואו להצביע. "רק נתניהו יכול לבקש מאיתנו לאשר הסכם בלי שראינו אותו בכלל", אמר אמש בכיר בליכוד.

 

אמש נמשך המאבק בין מתנגדי ההסכם ותומכיו על שיטת ההצבעה בוועידת המפלגה. נתניהו דורש הצבעה גלויה, אך מתנגדי ההסכם דורשים הצבעה חשאית. השר מיכאל איתן, שאמר כי הסכם האיחוד "יחסל את תנועת הליכוד", המשיך אתמול במאמץ לגייס לפחות 10% מבעלי זכות ההצבעה כדי לכפות על נתניהו הצבעה חשאית - אך החותמים בעד הצבעה כזו יצטרכו להיות נוכחים במהלך כל כינוס הוועידה כדי לקיימה. יחד עם זאת, גם מתנגדי ההסכם מעריכים כי למרות הביקורת יצליח נתניהו להעביר את ההסכם בוועידת הליכוד.

 

שרי הליכוד ירדו אתמול למחתרת, ורובם סירבו להגן על הסכם האיחוד. המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, אמר אתמול בכנס פעילים ברמת־השרון כי "צריך לקיים דיון על האיחוד". בכנס, שבו השתתפו גם חברי הכנסת איוב קרא, מירי רגב וזאב אלקין, אמר שלום: "אנחנו צריכים לעשות הכול כדי לשמור על ההגמוניה הליכודית, להוביל ולא להיות מובלים". השר גדעון סער אף מתח ביקורת מרומזת על ישראל ביתנו: "למרבה הצער, הולכות ומתרבות המפלגות שאינן מקיימות בחירות דמוקרטיות לנציגיהן לכנסת", אמר במהלך עצרת הנוער הממלכתית לזכר יצחק רבין. "יש בכך שחיקה של המימד הדמוקרטי במערכת הפוליטית".

 

נתניהו מזהיר את הפעילים

לקראת כינוס הוועידה הזמין אתמול נתניהו את ראשי הרשויות של הליכוד לביתו. במהלך המפגש, שאליו הגיעו יותר מ-50 ראשי רשויות וראשי סניפים, הביעו הפעילים תמיכה בהסכם האיחוד וטענו כי יעזרו לנתניהו להעביר את המהלך בכינוס הוועידה. יחד עם זאת, פעילים מרכזיים שהביעו התנגדות להסכם העדיפו להיעדר מהאירוע. נתניהו מצדו הזהיר מהשלכות שיהיו אם ההחלטה לא תעבור. "אני לא רוצה לתאר לכם מה יקרה אם זה לא יעבור", אמר.

 

כדי לשכך את ההתנגדות בתוך הליכוד למהלך האיחוד עם ישראל ביתנו, הזכירו אתמול מקורבי נתניהו גם את נשיא המדינה שמעון פרס. מקורבים לנתניהו אמרו כי אם נתניהו וליברמן לא היו מאחדים רשימות והופכים למפלגה הגדולה ביותר, סביר שהנשיא פרס היה מחפש כל תירוץ כדי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מפלגה אחרת. בבית הנשיא גיחכו לנוכח הדברים.

 

הסקרים שנערכו ביממה האחרונה לא ממש יכולים לסייע לחברי הוועידה בהחלטתם. התוצאות שלהם סותרות, כאשר באחד הליכוד ביתנו מאבד מכוחו, בשני הוא דווקא מגדיל את כוחו ובשלישי הוא נשאר אותו דבר. הסקרים נערכו סמוך מדי להכרזה על האיחוד, ולכן מתקשים לנבא את תוצאותיו.

 

"ניסיון מתוחכם לעקוף את רוח החוק"

אתמול פנו בכירים במפלגת העבודה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, בדרישה כי יורה לשתי המפלגות לפרסם את הסיכומים שנערכו בין ראש הממשלה נתניהו לשר החוץ ליברמן בנושא. הם אמרו כי על הציבור לדעת מהי התמורה שתינתן לישראל ביתנו לאחר הבחירות, ואם הובטחו מראש תפקידים מסוימים לאנשי המפלגה ובראשם ליברמן.

 

מי שמוביל את המהלך המשפטי הוא יו"ר סיעת העבודה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג. במכתב שהעביר הרצוג ליועץ המשפטי לממשלה הוא כותב כי "בעקבות הודעתם המשותפת של נתניהו וליברמן על ריצה משותפת בבחירות הקרובות לכנסת, הריני לפנות אליך בבקשה כי תורה על חשיפה מלאה של כל ההסכמים ביניהם בין בכתב ובין בעל פה. הטעם לכך הוא שמדובר בעצם בהבנות קואליציוניות שתכליתן הרכב הממשלה וחלוקת התיקים בממשלה הבאה".

 

הרצוג מציין במכתב כי מאז ההכרזה פורסמו השערות לפיהן לליברמן הובטח תיק הביטחון או תפקידים בכירים נוספים. "חוק המדינה דורש הנחת הסכמים מסוג זה בפני הכנסת עם כינון קואליציה" הוא כתב, "במצב הנוכחי ברור בעליל שמדובר בניסיון מתוחכם לעקוף את רוח החוק ואני סבור שעליך להתערב ולהורות לאלתר על חשיפת ההבנות וההסכמים האמורים ולהציגם בפני הבוחרים לאלתר".

 

גורם פוליטי המקורב לנושא אמר כי "גם בליכוד ובישראל ביתנו ישמחו לדעת אם המנהיגים שלהם ויתרו על דברים עקרוניים, או שהובטחו ג'ובים מסוימים. אם מדובר בדברים משמעותיים בעלי משמעות גורלית, כמו תיק הביטחון, אין סיבה שהיועץ המשפטי לא יורה כבר כעת על חשיפת המידע בפני ציבור הבוחרים לפני הבחירות".

 

גורם בכיר אחר ציין מנגד כי "אין שום בסיס משפטי לדרישה הזו, כי הסכמים קואליציוניים צריכים לחשוף רק לאחר הקמת הממשלה. לעומת זאת הסכמים ערב בחירות נעשים כל הזמן בין גורמים פוליטיים, כולל בימים האחרונים במפלגות האחרות. אבל כיוון שאין להם משהו ענייני להגיד נגד האיחוד, הם מנסים את זה. זה ספין נחמד". הרצוג שיגר במקביל פנייה דומה לראש הממשלה נתניהו, שר החוץ ליברמן, יו"ר הכנסת ריבלין והיועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון.

 

בתוך כך, התייחסה אתמול יו"ר קדימה לשעבר, ציפי לבני, לאפשרות של איחוד בגוש השמאל-מרכז: "זו איננה רק החלטה שלי. צריך גוש והחלטה משותפת על מועמד לראשות הממשלה". בנאום שנשאה בכנס של סיעת לתת לחיות־התנועה הירוקה סירבה לבני להצהיר על שובה לפוליטיקה. "יש סוג של ציפייה ממני אבל לא אכריז על שום דבר", אמרה. "אני רוצה לדעת שלא מדובר רק בלהשמיע קול אלא לעשות את מה שישראל זקוקה לו - לבצע מהפך".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו צביקה ברוט, איתמר אייכנר, תלם יהב, רועי מנדל וניר כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתנגדים דורשים הצבעה חשאית. ארכיון
צילום: מוטי קמחי
נתניהו, בוועידת הליכוד במאי
צילום: AP
מומלצים