שתף קטע נבחר

תדהמה באקווריום: סוסוני-ים עם שני ראשים

בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת בו חוקרים ומגדלים סוסוני-ים לייצוא לאירופה, נדהמו לגלות בקיעה של שני סוסוני ים ולכל אחד מהם שני ראשים. "הם הפכו לאטרקציה בקרב התלמידים", אומר רפי יעבץ, מרכז המגמה לחקלאות ימית

בשבועיים האחרונים הגיעו לעולם שתי תוספות נדירות במיוחד בגרעין הרבייה של סוסוני הים במתקן ענף החקלאות הימית בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת.

 

 

שני סוסוני ים שבקעו לפני 12 יום בגרעין הרבייה של סוסוני הים (ממין Hippocampus fuscus) יחד עם עשרות סוסוני ים נוספים, לא הסתפקו בראש אחד בלבד, אלא בקעו כל אחד עם צמד ראשים.

 

"זו הפעם הראשונה שזה קורה לנו מאז שהתחלנו את פרוייקט רביית סוסוני הים לפני כשלוש שנים", אומר ל-ynet רפי יעבץ, מורה ומרכז המגמה לחקלאות ימית בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת.   

 

 

תופעה נדירה

"לאחד מהסוסונים יש שני ראשים בגודל שווה, הם פעילים וכל אחד מהם אוכל בכוחות עצמו סרטנים זעירים. לפרט השני שבקע גם הוא עם שני ראשים, אך אחד מהראשים שלו מנוון ואני לא אופטימי לגבי יכולתו לשרוד".

 

יעבץ מעריך כי התופעה הנדירה התרחשה עקב גילם המתקדם של ההורים. "מדובר בהורים בני שנתיים וחצי, שפעילים כבר כשנה וחצי. בזוגות של סוסוני ים מבוגרים ישנם לעיתים בעיות בדרך, שגורמות לכך שבהעברת הביצים מהנקבה לזכר, הביצים יפלו מחוץ לכיס הדגירה בזכר".  

 

צילום: דוד חלפון, מבואות ים

 

 

לדברי יעבץ, בשלוש השנים האחרונות מגדלים בבית הספר סוסוני ים המיועדים לשיווק לאירופה למטרות גידול בשוק הפרטי. הוא מציין כי רבייה של סוסוני ים בשבי מצריכה שמירה קפדנית על איכות המים ואספקת תנאי סביבה מדוייקים. הוא מדגיש כי סיכויי ההישרדות של סוסונים צעירים נחשבת לגבוהה בהשוואה למיני דגי ים אחרים.

 

מינים רבים של סוסוני ים ברחבי העולם מצויים בסכנת הכחדה עקב ציד למטרות שימוש בבעלי החיים בתעשיית התרופות הסינית המסורתית, זיהום ופגיעה בשוניות האלמוגים. 

 

חיזור אצל סוסוני הים במבואות ים

 

מייצאים סוסוני-ים לאירופה

בבית הספר הימי מציינים כי מי שמסייעים לחקור את סוסוני הים ובגידולם, הם תלמידי בית הספר במגמת החקלאות הימית. "המתקן לגידול סוסוני הים נועד בראש ובראשונה למטרות לימודיות של התלמידים", הוא מסביר.

 

"כיום יש לנו גרעין רבייה שמונה שלושה זוגות בלבד. כל זוג משריץ פעם בחודש כ-180 פרטים ומתוכם שורדים כ-80 אחוז. אנחנו לא מייצאים כמות גדולה של סוסוני ים לאירופה וצריך לזכור כי חלק מהרווחים חוזרים למערכת הלימודית כדי לממן את עלויות המזון, שאיבת המים מהים, טיפול וחקר בעלי החיים".

 

לדברי יעבץ, מקורם של סוסוני הים הינו בים סוף והם היגרו לים התיכון בעשורים האחרונים. "הם מסוגלים להגיע בבגרותם לאורך של 14 ס"מ עם גוונים של חום, שחור או צהוב. את הסוסונים ששורדים עד גיל עשרה חודשים, אנחנו מייצאים לאירופה בלבד, שם ישנו ביקוש גבוה לגידול שלהם באקווריומים פרטיים וכל פעולות הגידול שלהם נעשות בהיתר", הוא מסכם. "זו חיה אצילית ומרתקת ביותר לצפייה בה. הם הפכו לאטרקציה בקרב התלמידים והמורים".

 

עוד סיפורים וחדשות על בעלי חיים ימיים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד חלפון, מבואות ים
סוסון ים אחד, שני ראשים
צילום: דוד חלפון, מבואות ים
מומלצים