שתף קטע נבחר

51%: סיכוי בינוני עד גבוה לרצח פוליטי נוסף

17 שנים אחרי רצח רבין, מרבית הציבור מעריך כי מוסר ההשכל לא נלמד, וכי בהחלט קיים סיכוי שרצח פוליטי יתרחש שוב בישראל. כרבע מהציבור חושב כי אין טעם לציין את יום הרצח, ובראש רשימת המגזרים השנואים בישראל: החרדים והמתנחלים

17 שנים חלפו מאז חוותה מדינת ישראל את אחד האירועים הטראומטיים בתולדותיה רצח פוליטי של ראש ממשלה בידי אחד מאזרחיה. האם למדנו את הלקח? סקר ynet-גשר מגלה כי מחצית מהציבור משוכנעים שלא, ומעריכים כי קיים סיכוי בינוני עד גבוה לרצח פוליטי נוסף.

 

<<היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet יהדות>>

 

הסקר נערך על ידי מכון המחקר "פאנלס" באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all בקרב 510 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת ביישובים היהודיים במדינת ישראל (טעות הדגימה המרבית: 4.4%).

 

על השאלה "מה לדעתך הסיכוי שיתבצע רצח פוליטי נוסף בישראל?" השיבו 4% כי הסיכוי לכך "גבוה מאוד", 18.3% אמרו "סיכוי גבוה" ו-28% העריכו כי הוא "בינוני" – סך הכל 51%. לעומתם, 42% סבורים כי הסיכוי לכך נמוך, ולדעת 7% מהנשאלים "אין סיכוי בכלל".

 

סיכוי גבוה לרצח פוליטי נוסף ()
סיכוי גבוה לרצח פוליטי נוסף

 

פילוח להגדרות של זהות דתית מלמד כי רק בציבור החילוני יש רוב המעריכים את הסיכוי כבינוני עד גבוה מאוד (64%), בעוד בקרב החרדים, הדתיים והמסורתיים הדעה הרווחת היא כי הסיכוי לכך נמוך או לא קיים בכלל (60%, 71% ו-55% - בהתאמה).

 

24%: אין חשיבות לציון יום הרצח

בפרק אחר בסקר אמרו 70% מהמשתתפים כי יש חשיבות לציון יום הזיכרון ליצחק רבין - בהם 51.5% המנמקים את עמדתם זו בצורך להוקיע את האלימות ולחזק את האחדות בעם, ו-18.5% החושבים כי יש לציין את יום הרצח כדי להנציח את זכרו ומורשתו של ראש הממשלה שנרצח. לעומתם, 24% סבורים כי אין חשיבות לציון יום הרצח – 17.5% הסבירו כי הוא "מוטה ומנוצל למטרות פוליטיות" ו-14.5% פשוט אינם חשים הזדהות. ליתר הנשאלים אין דעה בעניין.

 

24%: לא צריך לציין את יום הרצח. עצרת 17 שנה לרצח רבין (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
24%: לא צריך לציין את יום הרצח. עצרת 17 שנה לרצח רבין(צילום: ירון ברנר)

 

בניתוח התוצאות נמצא כי רוב החילונים, המסורתיים והדתיים רואים חשיבות ביום זיכרון זה (84%, 69% ו-57% - בהתאמה), בעוד שאצל החרדים התשובה הנפוצה ביותר הייתה כי אין בכך חשיבות (46%).

 

 

74% מהנשאלים אמרו כי המסר המרכזי ביום הרצח צריך להיות "הוקעת אלימות מכל סוג שהוא", ו-8% סברו כי יש להתמקד ב"קידום תהליך השלום". שאר המשתתפים בחרו ב"אחר" או "לא יודע". בכל אחת מהקבוצות - חילונים, מסורתיים, דתיים וחרדים - נמצא רוב תומכים באפשרות הראשונה.

 

רוב מוחלט: החרדים הם הציבור השנוא ביותר

רצח רבין גרם לקיטוב ושנאה אדירים בחברה הישראלית. על פי הסקר, כיום, 17 שנה אחרי הרצח, 57% סבורים כי הציבור החרדי הוא השנוא ביותר, 13% אמרו כי המתנחלים הם בראש רשימת המגזרים השנואים, 5% ציינו את עולי מדינות חבר העמים כשנואים מכל ו-3.5% חשבו כי ה"תל אביבים" הם אלה הזוכים למרב השנאה. יתר הנשאלים לא בחרו. ההערכה כי הציבור החרדי הוא השנוא ביותר רווחת בכל הקבוצות – מחילונים ועד חרדים.

 

ומיהו הגורם האשם ביותר בפילוג העם?

 41% בחרו את התקשורת, 27% מהנשאלים תלו את האשמה בפוליטיקאים, 17% ציינו את הרבנים כאחראים לקיטוב, ו-4% הפנו את האצבע כלפי אנשי הרוח. הנשאלים האחרים סירבו להשיב. החרדים, הדתיים והמסורתיים ציינו בעיקר את התקשורת כאחראים לפילוג (74%, 73% ו-50% - בהתאמה), בעוד רוב החילונים מתחלקים בין הפוליטיקאים (38%) לרבנים (31%).

 

השאלה שחתמה את הסקר ביקשה לברר איזה מגזר הוא התורם ביותר לחברה הישראלית. 23% בחרו במתנחלים, 15% בקיבוצניקים, 7% בחרדים, 7% בתל-אביבים, 6% בעולי חבר העמים ו-42% (!) לא הצליחו לבחור.

 

על פי פילוח התוצאות, התשובה הנפוצה בקרב החרדים הייתה כי הם עצמם התורמים ביותר לחברה (34%), הדתיים והמסורתיים בחרו במתנחלים (57% ו-26%) והחילונים בקיבוצניקים (23%).

 

מנכ"ל "גשר", אילן גאל-דור, התייחס לסקר ואמר כי התהליך שעוברת החברה הישראלית מאז הרצח, מראה שיש התפתחות בתרבות הדיאלוג. לדבריו,"אמנם אין חשש ממשי מרצח פוליטי נוסף - אבל עדיין יש שסעים הזקוקים לטיפול. אנחנו בגשר מאמינים שרק בדיאלוג והידברות בין הפלגים ניתן יהיה לחזק את החברה, ונוכל לקיים מדינה יהודית דמוקרטית הנותנת מקום למגוון הדעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
51%: זה עלול לקרות שוב
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים