שתף קטע נבחר

שורשי הסכסוך: מסע אחר בית אבו מאזן בצפת

רחוב ירושלים או רחוב ז'בוטינסקי, בבית שהפך למטה מפלגה או לישיבה החרדית. בית הנשיא הפלסטיני, שהפך כר פורה לוויכוח עז על זכות השיבה, אולי בכלל נהרס. בינתיים, הילדים שגדלו עמו מתווכחים אם להזמין אותו לבקר

מיקום בית משפחת אבו מאזן בצפת, נכס נדל"ן שהפך בימים האחרונים לסמל המאבק הפלסטיני לשיבת הפליטים, אינו ברור. הגרסאות השונות מצביעות על מספר כיוונים עיקריים, אך הנקודה הגיאוגרפית המדויקת משתנה בהתאם לדובר. אחד מצביע על מטה מפלגה ישן, אחר גורס כי על חורבות הבית קמה ישיבה חרדית. כך או כך, המסע אליו המחיש פעם נוספת את הפער בין הצהרות אידיאולוגיות ללבני הבטון בשטח.

 

ארה"ב בוחרת 2012 - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

מוט עץ מזדקר מקיר לבנים בקומה השנייה של בניין ישן ברחוב ירושלים בעיר. פעם, כששימש המבנה כמטה מפלגה, נתלו דגלים על המוט. בצמוד לבית, ניתן לראות מרפסת פתוחה וסוכת גפן. שתי ילדות אולפנה בחצאית חוצות את הרחוב, ודרוש מאמץ רב כדי לדמיין את ילדותו של יו"ר הרשות במתחם.

 

"גם אם הוא יבוא היום יגרשו אותו" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"גם אם הוא יבוא היום יגרשו אותו"(צילום: אביהו שפירא)

"הבית של המשפחה נמצא בכלל מול המתנ"ס" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"הבית של המשפחה נמצא בכלל מול המתנ"ס"(צילום: אביהו שפירא)

אין שום שוני בין הבית הזה לבין המבנה העתיק שצמוד לו, שמשמש כיום כבניין הביטוח הלאומי. עם זאת, בנימין גייגר, בן 83, דור שישי בצפת, טוען בנחישות ששם הכיר את אבו מאזן בילדותו. "היינו זורקים אבנים אחד על השני כילדים. זה לא היה סוג של משחק", סיפר. "הבית הזה היה אחר כך קופת חולים. אבל לפני 1948 הייתי הולך לשם עם ההורים שלי. זה היה הרובע הערבי, קנינו שם ירקות ושמן זית, היה מסחר בינינו", שיחזר.

 

לפני כשבע שנים ביקר הנשיא הפלסטיני בצפת, אך לדברי גייגר, לא התקבל בזרועות פתוחות. "התושבים לא הכירו אותו וגירשו אותו משם. גם אם הוא יבוא היום יגרשו אותו". 

 

מאיר המאירי, תושב ותיק נוסף, מתווה דרך אחרת - ביקור ללא התנגדות, שלאחריו ייפרד אבו מאזן ממארחיו. "היינו ביחסים טובים עם ערביי צפת, אבו מאזן היה בגילי, אבי הכיר את ההורים שלו. הם היו גרים באמצע רחוב ירושלים", אמר המאירי. "אני מוכן לקבל את פניו בבית של סב סבי. שייתנו לו לבקר, הוא אמר בעצמו שהוא לא רוצה לבוא לגור כאן אלא רק לבקר. זה הבית של אבו מאזן, אפשר להתעלם מזה?", תהה.

 

"ברווז עיתונאי"

בסוף השבוע, הבהיר אבו מאזן בראיון לערוץ 2 כי מדינה פלסטינית תוקם בקווי 1967, אך הדגיש כי אין ברצונו לשוב לביתו בצפת. "עבורי, פלסטין זו מדינה בגבולות 67' - לצדה של מדינת ישראל", אמר, הבטיח שלא יאפשר לאינתיפאדה נוספת לפרוץ וקרא לחידוש המשא ומתן עם ישראל. הדברים פורשו כוויתור על זכות השיבה ועוררו זעם בקרב הפלסטינים. אבו מאזן הגיב מאוחר יותר לשערורייה ואמר כי התכוון שבאופן אישי, אינו מעוניין לשוב להתגורר בעיר.

 

לא רחוק ממטה המפלגה הישן, ליד המסגד ברחוב ז'בוטינסקי, נמצא הבית המקורי, כך לפחות טוען יוני לובלינר, דובר מכללת צפת ויליד העיר. "הבית ברחוב ירושלים, שטוענים לגביו שהיה הבית המקורי, זה ברווז עיתונאי. זה היה מטה של מפלגה כלשהי, וזה שירת אותה פוליטית לומר שכאן גרה משפחת אבו מאזן, אבל הבית של המשפחה נמצא בכלל מול המתנ"ס, איפה שהיום יש את הישיבה החרדית נדבורנא. אני יודע את זה כי הסבא של אשתי סיפר על מסחר שקיים עם ההורים של אבו מאזן".

 

מלבדו, הובעה טענה כי הבית נחרב ומיקום הריסותיו נשמר בסוד בשל אילוצים פוליטיים. אזרח ותיק שמכיר את העיר היטב סיפר כי בשל עברו של אבו מאזן והרצון למנוע "עלייה לרגל" לאתר, "הבית הזה לא קיים". גרסה זו לא גובתה על ידי גורמים נוספים, אך עשויה להסביר את הקושי באיתור המבנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן
צילום: AFP
ברחובות צפת
צילום: אביהו שפירא
מומלצים