שתף קטע נבחר

25 למותו: כשזוהר ארגוב פוגש את מאיר אריאל

לרגל יום השנה ה-25 למותו של זוהר ארגוב, נזכרנו בעשרת הקאברים הטובים ללהיטיו הגדולים. יהורם גאון, רותי נבון, אהוד בנאי ומאיר אריאל, אף שאינם משתייכים לז'אנר הים תיכוני, הפליאו לרגש ולהנציח את מי שעוד בחייו הוגדר כמלך המוזיקה המזרחית

היום (ג') מציינת משפחתו של זוהר ארגוב ואיתה המוני מעריצים את יום פטירתו ה-25 של מי שהוכתר עוד בחייו כמלך הזמר הים תיכוני. עם השנים, ארגוב הפך לאגדה על שמה נקראים רחובות, הצגות וסרטים נעשו על פי סיפור חייו - ושיריו חודשו על ידי מיטב הזמרים הים תיכוניים בישראל. לרגל יום השנה, "מביט מזרחה" נזכר בחידושים המעניינים, ואולי פחות מוכרים, לשיריו של האיש שהכניס את המוזיקה המזרחית לסלון של כל בית בישראל. הביצועים הללו, רק מדגישים עד כמה ארגוב היה לאחד הזמרים המשפיעים ביותר במוזיקה הישראלית בכל הזמנים.

 

 

צל עץ תמר - אהוד בנאי

בשנת 2004 קיים אהוד בנאי הופעה היסטורית באמפי פארק קיסריה שהוקלטה לאלבום מצליח אשר כלל את כל להיטיו הגדולים של בנאי. את ההופעה ההיא חתם בנאי בקאבר ל"צל עץ תמר" של ארגוב, שבתקופתו זמרים מזרחיים לא חלמו על במה יוקרתית שכזו. "צל עץ תמר", מלהיטיו המוערכים של ארגוב, זכה לקאברים רבים לאורך השנים, אבל הביצוע של בנאי הוא המיוחד והמרגש מכולם.

 

על ארגוב כתב בנאי באתר האינטרנט שלו: "שני חברי לעבודה, אברם גשש וחיים פולומבו, בעיקר אהבו את השיר 'צל עץ תמר ואור ירח', וגם אני נדבקתי באהבתם. היה בו משהו אחר ולמען האמת עד היום לא קם לו יורש, וכנראה שגם לא יקום. הוא גרם לאנשים יוצרים לכתוב לו כמו שלא כתבו לאף אחד אחר, אפילו לא לעצמם, כמו אריק איינשטיין".

 

 

יהורם גאון - בדד 

יהורם גאון אולי שר יותר מכל את שיריו של סשה ארגוב - אבל גם הוא, הזמר המזוהה עם שירי ארץ ישראל היפה, הרגיש צורך לבצע מחווה פרטית משלו לארגוב אחר. גאון, שדעותיו הקשות נגד הז'אנר המזרחי פורסמו בהרחבה, מוכיח בביצוע הנשכח והיפהפה הזה כי דבריו לא נבעו מגזענות כמו שטענו נגדו, אלא מביקורת על המקום הנמוך אליו הדרדר הז'אנר בשנים האחרונות.

 

 

דן שפירא - ברצלונה

סיפור חייו של ארגוב כבר תועד בסרט מצליח בשם "זוהר" ולאחרונה גם בהצגה בעלת אותו שם בתיאטרון הקאמרי. שפירא, הצליח להיכנס לדמותו של ארגוב בצורה מושלמת שהרשימה מאוד את משפחתו של ארגוב ואת הקהל כאחד. המחזמר "זוהר" זכה להצלחה נאה ושפירא ביסס בו את מעמדו כאחד השחקנים הוורסטיליים בעולם התיאטרון. "ברצלונה" מוכר בגרסאות של אייל גולן, ג'ו עמר ואפילו מישל כהן מ"בית הספר למוזיקה", אבל זה של דן שפירא הוא השונה מבין כולם שכן שפירא לא מבצע את השיר כזמר אלא כשחקן, מה שמייחד אותו ומעניק לו פרשנות מעניינת.

 

 

רותי נבון - הפרח בגני

לכאורה הקשר בין נבון, מזמרות הבלוז והג'אז הגדולות בישראל לזוהר ארגוב, הוא רחוק - אך דווקא נבון, עם הקול השחור הגדול שלא נופל מהזמרות הגדולות של "מוטאון", חברת ההקלטות המיתולוגית של המוזיקה השחורה בארצות הברית, מתלבש מצוין על הקלאסיקה של ארגוב. נבון מוכיחה שכדי לשיר מוזיקה מזרחית לא משנה צבע העור או הרפרטואר והשיוך המקצועי, אלא דבר אחד בלבד: נשמה.

 

 

מאיר אריאל - כבר עברו השנים

סיפור חייו של הקיבוצניק היפה דומה באופן מפליא לזה של הבחור משכונת התקווה. האהבה לנשים, החיבה לסמים, ההצלחה הגדולה, הראיונות הפרובוקטיביים ובעיקר - הסוף הטראגי שהפך אותם לאגדה מקומית. כל אלו רק מוכיחים שלא משנה בכמה שערוריות יהיה אדם מעורב בחייו - מה שנותר בסוף, אלו השירים - ואח איזה שירים השאירו השניים האלה.

 

 

עידן עמדי - נכון להיום

עידן עמדי הוא האנטיתזה של הזמר המזרחי בכלל, ושל זוהר ארגוב בפרט. לוחם מהולל, זוכה תוכנית ריאליטי מצליח שהתקשורת אוהבת לחבק, צנוע בצורה יוצאת דופן ובאופן כללי בחור טוב שמחפש משמעות על פני סיפוקים מיידים. ולכן, דווקא הביצוע של עמדי ל"נכון להיום" מתוך פרויקט "שני צדדים למטבע" שיצא אשתקד נחשב לשונה ומעניין וראוי לתשומת לב שלנו.

 

 

מאיה בוסקילה - עד מתי אלוהיי

מה לא אמרו כבר על מאיה בוסקילה? שהיא דיווה, שהקריירה שלה מאחוריה, שהפכה לכוכבת ריאליטי רק כדי להישאר בתודעה ושהיא חיה בלה לה לנד אם היא חושבת שבאמת תוכל להפוך שוב לזמרת מוערכת ואהובה. אני לא מצטרף לעדר המספידים של הזמרת. בעיניי היא קודם כל זמרת אדירה עם קול אימתני - והביצוע המרגש הזה ל"עד מתי אלוהיי" (שמבוצע בלשון נקבה), מוכיח עד כמה זה עניין של זמן עד שהיא תחזור להיות הכוכבת של המדינה.

 

 

דני ליטני - את לי לילה

גם דני ליטני בוחר לקחת את זוהר ארגוב למחוזות הבלוז ובהחלט ייתכן שזה בגלל הלחן החד פעמי בשילוב עם הטקסטים הכואבים שמהווים תפאורה מושלמת לעיבודים בלוזים מצמררים. ליטני, זמר ענק, מצליח להפוך את הקלאסיקה הזו של ארגוב לשלו, בגרסה שקטה ומלנכולית במיוחד.

 

 

ריח מטאל וחיים אוליאל - מה לך ילדה

עדות מוחצת להשפעתו של ארגוב לאורך השנים ניתן לראות כאמור בעשרות אם לא מאות החידושים לשיריו, ועדיין, חידוש בגרסת רוק כבד, מהווה גושפנקא להיקף השפעה זו. להקת "ריח מטאל" חברה לחיים אוליאל, הסולן המיתולוגי של להקת "שפתיים" וביחד הם מפתיעים בביצוע לא שגרתי לעוד להיט ענק של ארגוב.

 

וכמובן, ישנו הביצוע של נינט ל"ים של דמעות" - כל מילה מיותרת.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים