שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הכי צמוד שיש: זיכרונות מבחירות 2000 ו-1876

הלילה נפתח עם מאבקים מרתקים בכל מדינות המפתח. מתי ההכרעה הייתה באלקטור אחד ומה היה הפער הכי גדול?

Too Close To Call. המילים הללו נשמעו לא מעט בשעות הראשונות של ליל הבחירות בארצות-הברית. על פי מדגמי CNN, גם בווירג'יניה וגם בצפון קרוליינה זכו הן הנשיא המכהן ברק אובמה והן המועמד הרפובליקני מיט רומני ל-49% כל אחד.

 

 בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet 

 

כל הרשתות האמריקניות הודיעו כי המרוץ צמוד מכדי להכריע על זהות המנצח באותן מדינות מתנדנדות. גם באוהיו - למרות יתרון של 3% לאובמה על פי CNN - איש בתחילה לא העניק האלקטורים של מדינת מפתח זו לנשיא המכהן - אבל בסופו של דבר היא זו שהעבירה את אובמה מעבר ל-270 אלקטורים והשאירה אותו עוד 4 שנים בבית הלבן.

 

כדי למצוא את הקרב הצמוד ביותר במאה השנים האחרונות לא צריך לחזור זמן רב אחורה. בשנת 2000 זכה אל גור הדמוקרט לרוב בכלל ארצות-הברית, אבל שיטת האלקטורים העניקה ליריבו ג'ורג' בוש את הניצחון. בוש זכה ל-271 אלקטורים לעומת 266 של גור, שנאבק במשך שבועות נגד ההחלטה להעניק לרפובליקני את הניצחון במדינת פלורידה. גור הגיע עד לבית המשפט העליון, אבל בוש הוא שנכנס בסופו של דבר לבית הלבן.

 

הפילוג באמריקה נראה היטב גם ארבע שנים לאחר מכן, כשבוש התמודד על קדנציה שנייה מול ג'ון קרי. ב-2004 הוא קיבל 286 אלקטורים לעומת 251 של קרי, תוצאה שמתחילת המאה ה-20 רק הניצחון הדחוק של וודרו ווילסון על צ'רלס אוונס יוז ב-1916 (254:277) והניצחון של בוש עצמו על גור צמודות ממנה.

 

יתרון קל לאובמה בפלורידה, אך עדיין צמוד מדי להכריע (צילום: CNN) (צילום: CNN)
יתרון קל לאובמה בפלורידה, אך עדיין צמוד מדי להכריע(צילום: CNN)

נערכו מראש לקרב ראש בראש. אובמה ורומני מצלצלים לפעילים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נערכו מראש לקרב ראש בראש. אובמה ורומני מצלצלים לפעילים(צילום: רויטרס)

 

ב-2008 הניצחון של אובמה על ג'ון מקיין הרפובליקני היה משכנע בהרבה. הנשיא השחור הראשון הגיע לבית הלבן בעקבות 173:365 מוחץ באלקטורים, ולאחר שקיבל כמעט 10 מיליון קולות יותר מיריבו. הוא זכה בין היתר במדינות שמסורתית הצביעו לרפובליקנים כמו אינדיאנה וצפון קרוליינה, וגבר על מקיין גם במדינות מפתח אחרות ובהן פלורידה, אוהיו, וירג'יניה ופנסילבניה.

 

המרוץ הצמוד בכל הזמנים בין שני מועמדים לנשיאות אירע ב-1876,

אז רת'רפורד הייז הרפובליקני גבר באלקטורט בודד על סמואל טילדן הדמוקרטי, 184:185 - ואף על פי שצבר פחות קולות מיריבו בכלל ארצות-הברית. מקרה זה אירע רק ארבע פעמים בכל הזמנים, האחרונה בהן כאמור לפני 12 שנים.

 

אבל לא תמיד צריך היה לכסוס ציפורניים ולחכות שעות ארוכות עד להודעה על זהות הנשיא הבא. ב-1984 הנשיא דאז רונלד רייגן הביס את יריבו וולטר מונדייל 13:525, והדמוקרט זכה לרוב קולות רק בבירה וושינגטון ובמדינת הבית שלו, מינסוטה. ב-1936 פרנקלין רוזוולט נהנה מתחילת הצלחת ה"ניו דיל" שלו להתמודדות בשנות השפל הגדול ומחץ את אלף לונדון - רוזוולט קיבל 538 אלקטורים, לונדון הרפובליקני הסתפק ב-8 בלבד. הפרשנים, אגב, ניבאו אז מרוץ צמוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים