שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

אתגרי אובמה: הדכדוך הכללי והדשדוש הכלכלי

"וושינגטון סובלת לא רק משיתוק, אלא מאווירה של דכדוך", אמר פרופ' יוסי שיין במשדר המיוחד של ynet. שמעון שיפר בשידור מאולפן ynet: "אובמה יבקר בישראל, אבל היא תשלם"

"אובמה חייב למצוא הצלחה. הוא יודע שיכולים להערים עליו קשיים. וושינגטון סובלת בשנים האחרונות לא רק משיתוק, אלא מאווירה של דכדוך". כך הסביר הבוקר (יום ד') יוסי שיין, פרופ' למדע המדינה וליחסים בינלאומיים וראש בית הספר לממשל ולמדיניות באוניברסיטת תל אביב, בהתייחס לניצחונו של ברק אובמה בבחירות לנשיאות בארה"ב.

 

בחירות בארה"ב - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

בשידור חי מאולפן ynet אמר שיין כי אובמה "כשל כישלון מוחלט ביכולתו לשלב את הרפובליקנים. הוא כשל בדיאלוג. הוא כשל ברמה האישית. קראו לו סולפסיסט, קראו לו מתבודד". הוא הסביר כי "נשיאים מחפשים מה שהאמריקנים מכנים 'לגאסי'. אתה רוצה להשאיר מורשת. אובמה לא דיבר על חוק הבריאות כי הוא לא מתגאה בו. יכול להיות שהוא עבר אבל הוא מסורבל".

 

ברכות ואיחולים. אובמה וסגנו, ג'ו ביידן (צילם: רויטרס) (צילם: רויטרס)
ברכות ואיחולים. אובמה וסגנו, ג'ו ביידן(צילם: רויטרס)
 

שמעון שיפר, הפרשן המדיני של ידיעות אחרונות, הסביר בשידור מהאולפן כי אובמה ייאלץ להתמודד עם קבוצת אוכלוסייה "שקיוותה כי לאחר ארבע השנים האחרונות מצבה הכלכלי ישתנה. הרבה בנקאים מיואשים ואף מתעבים את אובמה בשל המצב הכלכלי הקיים".

 

ליאור וינטרוב, שכיהן כדובר השגרירות הישראלית בוושינגטון, התייחס למצב הרוח של האמריקנים, זה שאליו אובמה יצטרך להתייחס: "ארה"ב במצב רוח מדוכדך. האמריקנים שואלים את עצמם - האם זו גזירת גורל? האם הנשיא שם אותנו במקום שאמריקה לא צריכה להיות בו?". 

 

שיפר הסביר כי ההחלטה של העם האמריקני להשאיר את אובמה לארבע שנים נוספות, "תחייב את הרפובליקנים להתנהג אחרת, כי על הבעיות ניתן להתגבר רק בשיתוף פעולה". שיין הסביר כי "אובמה נתפש כמועמד המיעוטים, מועמד של קבוצה חדשה באמריקה, הקבוצה המקופחת. אבל הוא לא יכול להיות נשיא של המקופחים כמו שהרפובליקנים לא יכולים להיות של האליטה. יש צורך להגיע לשיתוף פעולה".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)


הפסד לרפובליקנים - אך שיתוף פעולה עמם הכרחי. מיט רומני  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפסד לרפובליקנים - אך שיתוף פעולה עמם הכרחי. מיט רומני (צילום: AFP)
  

פרופסור גדי וולספלד, מרצה לתקשורת פוליטית במרכז הבינתחומי הרצליה, התייחס אף הוא ללקח של הרפובליקנים. "אחת הסיבות שהם הפסידו נעוצה באי הרצון שלהם להתפשר. כל מה שהם רצו זה שברק אובמה ייכשל. האם הם יגיעו למסקנה שלהיות קיצוניים זה לא הפיתרון? אני מעריך שיהיה מאוד מעניין בתוך המפלגה הרפובליקנית בין הקיצוניים והמתונים יותר".

 

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, אלון ליאל, אומר שמערכת הבחירות בארה"ב הייתה אידיאולוגית מאוד ונוקבת מאוד, "ואפילו העמיקה את הקרע הציבורי בארה"ב. אבל יש שם סיסמה שהיא נכונה לא רק לפוליטיקה, אלא גם לאורח החיים האמריקני - 'המנצח לוקח הכול'. אני מאמין שלפי המסורת האמריקנית העם יתלכד מאחורי אובמה".

 

גם ליאל סבור כי ברמת הפנים עומדים בפני אובמה אתגרים לא מעטים, בהם האתגר הכלכלי, טיפול בגירעון הגדול, צמצום האבטלה והחזרת הביטחון העצמי לכלכלה האמריקנית. "האתגר הגדול של אובמה יהיה שמירה על מעמדה של ארה"ב כמעצמת על יחידה, שזה אומר הרבה הן בהיבט הכלכלי והן בניהול המדיני והאסטרטגי של אירועים שונים בעולם".

 

ניצח את הבחירות בזכות הכלכלה

הפרשן הכלכלי של "ידיעות אחרונות", סבר פלוצקר, הסביר בשידור כי אובמה "ניצח את הבחירות האלה לא מעט בזכות הכלכלה". לדבריו, "בארה"ב יש התאוששות איטית אבל מאוד ברורה, יש ירידה באבטלה בקרב האוכלוסיות המרכזיות. בקרב גברים נשואים ונשים נשואות יש פחות מ-5% מובטלים, שזה אומר שאין שם בעצם אבטלה. משקי בית התאוששו, יש קצת חסכונות, יצאו מהחובות הכבדים". פלוצקר הוסיף כי הרפובליקנים הפסידו כיוון ש"לא ידעו להציג תוכנית כלכלית קוהרנטית. רומני ממש גמגם בנושאים האלה".

 

פרופ' שיינין הסביר כי החוב הגדול של ארה"ב נעוץ בכך ש"הם לא רוצים מסים. המע"מ הוא אפס. עשה את החשבון מה היה קורה אילו היו מטילים של מע"מ. זה טריליון דולר וחצי בשנה, כך מחקת את כל הגרעון. הם לא רוצים. לפני שהם ישקעו, הם יטילו את המסים". 

 

"דאגה בישראל"

פלוצקר העריך כי אובמה "ינסה לא לעשות חיים קלים מדי לראש ממשלת ישראל. אמנם ישראל היום לא לוקחת סיוע מארה"ב, אבל יש סיוע בטחוני ענק, שזה סיוע כלכלי. ארה"ב גם יכולה לעשות לנו את המוות בהמון דברים קטנים: מכסים, קניין רוחני. אני חושב שאובמה ינצל את התקווה מהיום ועד הבחירות בישראל, כדי להביא לכך שבנימין נתניהו לא ייבחר לראשות הממשלה". 

 

באשר ליחסי הממשל עם ישראל אמר ליאל: "בניגוד לניסיון של ממשלת ישראל לייצר תמונה כאילו היא אדישה לתוצאות הבחירות, אפשר לראות כבר הבוקר דאגה. ויש לממשלת ישראל של נתניהו וליברמן סיבות טובות לדאוג. אני חוזה עימות מתמשך וגלוי בין הבית הלבן לבין ממשלת ישראל בעיקר בנושא הפלסטיני. אני פחות צופה עימות בנושא האיראני. אני חושב שממשלת ישראל צריכה כל הזמן לקחת בחשבון את תגובות הבית הלבן. אין לה יד חופשית לא בנושא הפלסטיני, לא בנושא האיראני. היא תצטרך להלך מאוד בזהירות כדי לא להרגיז את הנשיא יתר על המידה. זאת בניגוד למצב שבו רומני היה נבחר, ואז הייתה אפשרות לנהל מדיניות הרבה יותר עצמאית בנושאים הללו".

 

שיפר חוזה כי "תהיה שיחת טלפון מאוד מנומסת, וכמו שנהוג הצד הישראלי יוסיף על שיחת הנימוסין דברים שלא היו בה והצד האמריקני יוציא הודעה על כך שנתניהו היה בין המברכים את הנשיא אובמה. לפחות ביממה הקרובה נהיה עדים להתנהגות ממלכתית מצדו של נתניהו, ולהתנהגות מאוד מנומסת של אובמה".

 

לפי שיפר, שתי טעויות שאובמה לא יחזור עליהן הן הביקור הראשון שלו במזה"ת שלא היה בבירות המזרח התיכון ושהוא לא ביקר בישראל. "במסגרת הביקור הראשון שלו במזה"ת הוא נתפס בתמונה קשה ביותר כשהוא בעצם משתחווה לפני המלך הסעודי. זה דבר שמבחינה סמלית עשה לו רע מאוד וכמובן בכך שהוא לא ביקר בישראל, הוא ויתר על התחנה הזו שהיא תחנת חובה של נשיא אמריקני. נדמה לי שהביקור שלו בישראל קרוב. אבל באמריקה אין ארוחות חינם. אובמה מתכוון לבקר במדינת ישראל, הוא יבקר לאחר שהוא יושבע. אבל ישראל תשלם על כך".

 

גלעד שר, ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר, ראש צוות המו"מ המדיני לשעבר וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר ל-ynet כי "למרות הניצחון, הפערים בין הדמוקרטים לרפובליקנים הופכים משמעותיים יותר, וזה מקור לדאגה לכל מנהיגות מכהנת בארה"ב". הוא הסביר שכנשיא שנכנס לכהונה שנייה, יהיה לאובמה קל יותר להידרש לבעיות האבטלה ומדיניות ההגירה. "במהלך הכהונה השנייה ובוודאי בסופה אמריקה תהיה יציבה יותר מבחינה כלכלית, פורייה יותר ושוויונית יותר מבחינה סוציו-אקונומית. נראה שיהיו לו יותר כלים ומשאבים להתקדם ליעדים הללו".

 

שר המשיך ואמר כי "כהונה שנייה של נשיא בארה"ב מאפשרת להתפנות לעשיית בדק בית באשר לסדרי העדיפויות במדיניות החוץ. כיוון שמדובר בנשיא דמוקרטי ובסנאט דמוקרטי, אני חושב שלארה"ב הייתה מדיניות חוץ לא לגמרי ברורה בשנים האחרונות, וכעת חובתו של אובמה לבחון איך הוא מגבש קואליציה יציבה וחזקה נגד התגרענות של איראן יחד עם גורמים בעולם הערבי ובמזרח התיכון. גיבוש הקואליציה הזו הוא הנושא הראשון במעלה שעומד בהקשר האיראני בפני הנשיא אובמה". 

 

משקעים שליליים עם נתניהו

ראש אמ"ן לשעבר, עמוס ידלין, התייחס לתוצאות הבחירות במפגש של המכון למחקרי ביטחון לאומי, והסביר כי ניצחונו של אובמה "יוביל להתנעה של נושאים כבדים ביותר שנמצאים בהקפאה תקופה ארוכה - סוגיית רצונה של איראן להפוך למעצמה גרעינית צבאית, המהפכות בעולם הערבי, מה שקורה בסוריה, ההקפאה הארוכה ביותר הייתה בנושא חשוב, הנושא המדיני".

 

סלי מרידור, שכיהן בעבר כשגריר ישראל בוושינגטון, הניח שאובמה רוצה יחסים טובים עם ישראל ורוצה בטובתה, אך "עם זאת אני חושב שהמשקעים שנוצרו בקדנציה הראשונה יישארו ולא יימחקו. יש לקוות שנדע לעבוד טוב יותר בקדנציה השנייה".

 

דב וייסגלס, ראש לשכתו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, התייחס אף הוא ליחסי ארה"ב וישראל ואמר: "נתניהו הפר כלל שכמעט היה אקסיומה ביחסי ארה"ב יושראל - אי התערבות בעניינים פנימיים אמריקניים בכלל ואי התערבות בענייני בחירות ותמיכה באחד המתמודדים בפרט. ההתערבות של נתניהו, ישירה ועקיפה, לטובתו של רומני - הייתה בוטה, וגם אם זה לא יבוא לידי ביטוי באופן מיידי, אין לי ספק שמערכת היחסים הצוננת הזו תצטנן עוד יותר. אינני צופה התפתחות חיובית".

 

בהכנת הידיעה השתתף בועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה עם משפחתו בנאום הניצחון
צילום: AFP
צילום: אלכס קולומויסקי
שיפר. בנקאים מיואשים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: צביקה טישלר
פלוצקר. ירידה באבטלה
צילום: צביקה טישלר
שיין. אווירת דכדוך
צילום: עמית מגל
שר. מדיניות חוץ לא ברורה
צילום: שחר תמיר
ליאל. מעצמת על יחידה
צילום: טלי קצורין
מרידור. משקעים שיישארו
מומלצים